Dediğiniz yıllar boyunca bile taksanız kapanır. Şöyle anlatayım, eğer kulağınıza delik açtırdıktan sonra normal boyutta küpe kullanıldıysa kapanacaktır.
Kulak zarındaki delinmeler çoğunlukla birkaç hafta, bazen de birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşir. Bu iyileşme süresi içinde kulağın su temasından ve travmalardan korunması gerekir.
Kulak zarı delinmesi genellikle zaman içerisinde kendiliğinden kapanır. Kendi kendine iyileşme aşamasındayken alacağınız bazı önlemlerle enfeksiyon oluşma riskini azaltabilirsiniz.
Küpe takmıyorken deliğin kapanmadığından emin olmak istiyorsanız bu pek mümkün değil. Vücut daima kendini onarmaya çalışır ve boşluk bırakırsanız orayı dolduracaktır. Deliğin kapanmasını önlemek için küçük de olsa bir takı takın ve Vazelin gibi bir ürün kullanarak düzenli olarak döndürün.
Bazı durumlarda profesyonel yardım gerekebilir ama ortamını sterilize edersen, aceleci davranmazsan ve acı ve enfeksiyonu önlemeye dikkat edersen deliği evde yeniden açabilirsin. Dikkatli bir hazırlık ve sabırla küpe deliğini güvenli bir şekilde yeniden açabilirsin ve tekrar küpe takmaya başlayabilirsin.
İlgili 37 soru bulundu
Kulak delimi esnasında takılan küpenin, bilinçsizce ve erken bir sürede değiştirilmemesi gerekir. Bu süre en az 4 hafta olarak belirlenmiş olsa da tamamen bir iyileşme yaşanması ve sonrasında herhangi bir sorun yaşanmaması için en ideal sürenin 6 hafta olması önerilir.
Ayrıca piercing takmak da kulak deliği iltihabına yol açabilir. Bunun yanı sıra kulak kıkırdaklarında delikler açılması da ciddi kulak enfeksiyonlarına ve kalıcı yaralara yol açabilir. Herhangi bir durumda mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
Hem askeri okullar için hem de polislik için engel değil. Vücudunda 10cm'den büyük yara yoksa sorun olmaz.
Delme için kullanılacak küpeler en az alerjik titanyum malzemeden olmalı veya 14 ayar altın alaşımı içermelidir. Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır.
İşlem sonunda takılan gümüş veya altın küpenizi yaklaşık 6-8 hafta çıkarmamak gerekiyor. Yaklaşık 6 hafta sonunda bir sıkıntı yaşamadığınız takdirde delinen kulağa yeni bir küpe takabilirsiniz. Kıkırdak delimi yapıldıysa 12 hafta boyunca küpenin kulakta kalması gerekir.
1-2 ayda ise tamamen iyileşir ve ömür boyu kapanmaz, sadece delik küçülür. Düzenli krem sürersen de iz kalmaz.
Kulağa Bir Darbe Gelmesi Sonucu Kulak Zarının Yırtılması
Kendiliğinden kapanmayan delikler ameliyatı gerektirir. Delik küçükse, doktorunuzun bunun zaman içinde kendiliğinden kapanıp kapanmadığını kontrol etmesi gerekir.
Kapanan kulak deliğini evde kendi başınıza kolay bir şekilde tekrar açabilmeniz mümkündür. Ancak bunun için deliğin tamamen kapanmamış olması gerekir. Kısmen kapanmış olan kulak deliğine biraz nemlendirici krem sürdükten sonra küçük bir küpeyi takmayı deneyebilirsiniz.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Delik yağ dokusu ile mantar tıpasına benzer şeklinde kapatılır. Yağ dokusunu sabitlemek için altına ve üstüne kendiliğinden eriyen sünger şeklinde tamponlar konur ve ameliyat sonlandırılır. Yağ zamanla eriyerek yerini yeni kulak zarına bırakır. Bu ameliyat kısa süren ve ameliyat sonrası ağrısız bir işlemdir.
DELME İŞLEMİNDEN SONRA 6-8 HAFTA BEKLEYİN
“Komplikasyonsuz bir deldirme işlemi sonrasında (enfeksiyon, alerji vb.) iyileşme periyodu olan 6-8 hafta boyunca küpeyi çıkarmamak gerekir.
Kız bebekler için kulak deldirme işlemini uzmanlar en erken 3 yaşından sonra yapılmasını tavsiye etmektedir. Bu duruma neden olan etmenler arasında ilk sırada bebeklerin kulak memelerinin oldukça ince olması ve kulak memesinin deldirme işlemi sırasında zarar görebileceği gösterilmektedir.
Kulak Delme İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler. Kulakta küpeler en az 6 hafta takılı kalmalıdır, ayrıca delik kıkırdaktaysa bu süre 12 haftaya çıkabilir. Kanca tasarımlı küpeler tercih etmeyerek daha çok çelik, titanyum altın malzemelerden yapılan küpelere yönelmelisiniz.
Kulak memesi için, tabanca da iğne de steril ve takılan küpe ya da piercing standartlara uygun materyalden ise ikisi ile de delim yaptırabilirsiniz. Tabancanın deriye giriş hızı fazla olduğundan hem biraz daha acı vericidir hem de düz bir delik açmak daha zordur.
Kulak Deliği Kapanmaması İçin Ne Yapılmalıdır? Vücut daima kendini onarmaya çalışır ve kulak deliğinize küpe takmadığınızda orayı onaracak böylece delik kapanmaya başlayacaktır. Deliğin kapanmasını önlemek için kulağınıza bir küpe takın ve krem bir ürün kullanarak düzenli olarak döndürerek kapanmasını engelleyin.
İslâm Hukukuna göre kulakların küpe takılmak üzere delinmesi ve küpe takılması, kadınlar için caiz görülmüş; ama erkekler için caiz görülmemiştir.
Kol bölümünde jilet izi, ciddi kesik olanlar da elenir. Yazlık kısa kollu üniforma giyildiği zaman belli olacak, beş metreden görülecek her çeşit yara izi olanlar elenir. Piercing, çivi gibi materyal vücudunda bulunan kişiler elenir.
Koku, özellikle kulağını yeni deldiren kişilerin yaşayabileceği doğal bir gelişmedir. Nedeni, dökülen yağ ve ölü deri hücrelerinin kulak deliğinizde birikmesinden kaynaklanmaktadır. Vücudumuz sürekli olarak yenilenir, cilt hücreleri değişir. Kulak deliği içi ise vücudumuzdaki temizlenmesi en zor yerlerden biridir.
Küpeyi çıkarmak yaranın iyileşmesini sağlayıp enfeksiyonun derinin içerisinde kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman tavsiyesi olmadan küpenizi çıkartmamalısınız. Kulağınızı deldirdikten sonra yaranın iyileşmesinin ardından (6-8 hafta) herhangi bir enfeksiyon yoksa küpenizi çıkarabilirsiniz.
İlki doğumsaldır, yani doğuştan itibaren kulak memesi büyüktür. İkincisi ise, özellikle bayanlarda yanlış ve ağır küpelerin kullanımı buna yol açabilir. Bu küpeler zamanla kulağa etki edip aşağı dorğu bir baskı ve gerilim yarattığı için kulak memesini genişletebilir ve aşağı doğru sarkıtabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri