Doğum sonrası rahminiz gebelik öncesi boyutuna dönebilmek için kasılma ve gevşeme hareketleri yapar. Bu durum, alt karın bölgenizde ağrıya neden olabilir. Alerjinizi yoksa parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Normal doğum sonrası ağrıya karşı İstirahatin yanı sıra, özellikle ilk 6 saat boyunca epizyotomi, yani doğum kesisinin bulunduğu alana buz uygulaması yapılması, o bölgedeki sızıyı ve ödemi çözeceği için hastanın ağrısını hafifletecektir.
— Ağrı : Doğumdan hemen sonra rahim kasılmaları, doğum sırasındakilere kıyasla daha şiddetlidir. Bunlara artçı ağrılar denir. 2-3 gün kadar devam edebilir.
Temizlik önden arkaya yapılmalıdır. 24 saat sonra sıcak buhar ve oturma banyoları rahatsızlık hissini azaltabilir. Doğum dikişleri 3 hafta sonra iyileşir.
İlgili 23 soru bulundu
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz. Ihlamur, papatya, rezene gibi hem anneyi rahatlatıcı hem de sütünü artırıcı bitki çayları günlük 1-2 fincan tüketilebilir.
Doğum sonrası rahminiz gebelik öncesi boyutuna dönebilmek için kasılma ve gevşeme hareketleri yapar. Bu durum, alt karın bölgenizde ağrıya neden olabilir. Alerjinizi yoksa parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
Sıcak su torbası ile karna hafif baskı yapılarak gaz çıkartılması sağlanabilir. Ancak dikişler olduğu için karnın tam üzerine konulmamalıdır. Yan kısımlarına tutulması uygun olacaktır. Ayrıca günde en az 2 litre su içilmelidir.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Doğum esnasında 10 cm açılan ve tamamen incelip kağıt gibi olan serviks (rahim ağzı) açıklığı bir hafta sonunda yaklaşık 1 cm'ye iner. Rahim ağzı normal doğum yapmışlarda artık yuvarlak değil yassı bir görünüm alarak doğum yapmayanlardan ayrılır. Serviksin tamamen iyileşmesi yine 6 haftalık bir zaman alır.
Kasları gevşetmesi için karın altına sıcak su torbası koymak. İbuprofen ve parasetamol etken maddeli ağrı kesici ilaçlar. Egzersiz yapmak. Antiinflamatuar, omega-3, B1 ve B6, magnezyum açısından zengin vitamin ve mineral alımı (fındık, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, avokado, portakal)
Doğumdan hemen sonra göbek hizasında olan rahim yüksekliği 1-2 hafta içinde leğen kemiği içinde hissedilemeyecek kadar küçülür. 6 hafta sonunda normal büyüklüğüne döner. Bu sürede rahim iç zarı kanama ile atılmaya devam eder.
Gerek normal yolla, gerekse sezaryen ile yapılan doğumlardan 6 hafta sonraki kontrol için randevu almanız uygun olur.
Normal şartlarda 10 gün sonrasında doğum sonrası kan akışı tamamen azalarak kahverengi akıntı şekline dönmesi beklenir. Son aşamada, doğumdan sonra en fazla 6 hafta ya da 40 gün süreyle kan akışı devam edebilir. Bu süreyi aşan doğum sonrası kanama durumlarında mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir.
Ayrıca doğum sonrası oluşabilecek kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur. Dikiş yaralarının hızlı iyileşmesi için günde en az 8 bardak su içmek uzmanlar tarafından önerilmektedir. Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için doktor önerisi dahilinde masaj yapılabilir.
Bu nedenle doğumdan sonra cinsel ilişkiye girmek için en az 30 gün kadar beklemek gerekir. Klasik birçok kaynakta lohusalık dönemi 1.5 ay yani 6 hafta kadar belirtiliyor. Bu nedenle doğumdan sonra cinsel yaşama yeniden dönmek için uzmanlar 45 gün kadar beklenmesini öneriyor.
Sezaryen doğum sonrası karın şişliği doğum sonrası normal bir durumdur. Dinlenmek, bol sıvı tüketmek ve hafif yürüyüşler gibi aktiviteler şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Doktorunuzun önerilerine uyarak egzersizleri sınırlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Türk halk kültürü'nde yeni doğum yapmış kadına “lohusa” denir. Çeşitli sosyo-kültürel yapılarda değişiklik gösteren lohusalık dönemi genellikle kırk gün olarak kabul edilir. Lohusalık dönemi, kadının ve bebeğin hastalıklara karşı savunmasız kaldığı ve korunması gereken bir dönem olarak algılanır.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Uzmanlar katkısız maden sularının içerisinde bol miktarda mineral bulunduğu için anne adaylarının maden suyu içmesinin faydalı olduğunu ve anne sütünü arttırdığını önemle vurguluyor…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri