Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bugünün orucunu da kaza eder (Merğinânî, el-Hidâye, 1/126).
İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın adet olunca oruç bozulur mu ve tutulur mu sorusuna yönelik bazı bilgileri. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276).
Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.
Oruçluyken adet görüldüğün oruç bozulur. Orucu bozulan kadın gıda tüketebilir ancak edebi ve ahlaki olarak toplum içinde bunu yapmaması daha uygun olur. Aynı zamanda iftara dakikalar veya 1 – 2 saat kala hayız / adet olan kadın, yiyip içmeyerek iftarı bekleyebilir. Adetliyken tutulamayan oruçların kazası gerekir.
Hayızlı kadın fecirden önce temizlenirse, oruca niyet eder. Fecirden sonra yıkansa bile, orucu geçerlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Sağlıklı bir kadının adet süresinin en çok 10 gün süreceği kabul edilir. Daha uzun süren kanamalar ve leke görülmesi halleri özürdür ve oruç tutmaya engel teşkil etmez.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir.
Kadınlar hayız ve nifas hallerinde, oruç tutmazlar (Buharî, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15). Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler.
Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.
Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276).
hayır bozulmaz, vajinadan dışarı akarsa yalnızca namaz abdesti bozulur. kadın veya erkekten gelen zevk suyu gusul gerektirmez, orucu bozmaz. sarsılarak boşalma, orgazm gusul gerektirir. oruçken kasıtlı yapılırsa orucu bozar.
Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır.
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.
İmsak vaktinden sonra âdet hali sona eren bir kadın, o gün hiçbir şey yiyip içmemiş olsa bile, oruç tutmuş sayılmaz.
Bazıları: hikmeti bize açık değildir bilinmez. Bazıları: Hayızlının adet vakinde oruç tutmasından hikmet Allah'ın kadına rahmetidir, çünkü kanın akması onu zayıflatır, hayızlı iken oruç tutarsa hem hayızlık meşakkati hemde orucun meşakkati birleşir, bu nedenle oruçtan muaf tutulmuş çünkü oruç ona zarar verebilir.
Oruçluyken adet olunca oruç bozulmaktadır; yani oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusunun cevabı nettir ve evettir. Kadınlar regl süresi bittiğinde sonrasında orucunu kaza etmesi gerekir. Yani kişinin iftar vaktine kadar oruçlu durması gerekmez. Adet görmeye başladığınız an orucunuz bozuldu demektir.
Bu süre Hanefîler'e göre en az üç, en çok on gündür. Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı âdet hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür) kabul edilir.
Menstrüasyonu başlar başlamaz durdurmak için herhangi bir ilaç veya hap adeti engellemez. Adet başlamadan önce durdurmak için hormonal doğum kontrolü alabilir veya dönemlerinizi hafifletmek için başka ilaçlar alabilirsiniz. Regl Dönemi Erken Bitmesi İçin Ne Yapılmalı? Regl başladıktan sonra durdurmak mümkün değildir.
Hz. Peygamber (s.a.s.), iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki birisi Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]).
Kadınlar âdet dönemlerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Temizlendikten sonra kılamadıkları namazları kaza etmezler fakat oruçlarını kaza ederler (Müslim, Hayız, 76-69).
Jinekolojik muayene sebebiyle oruç bozulmadığı gibi smear işlemi, rahim ultrasonu ve ağızdan ilaç almayı gerektirmeyen biyopsi yaptırmak da oruca zarar vermez.
Adetliyken oruç tutmak ve namaz kılmak sahih değildir. Fakihler ve mezhepler bu konuda görüş birliğindedir. Adet süresince kılınamayan namazlar kaza edilmez, oruçlar ise adet bittikten ve temizlendikten sonra tutulur.
İster sahurdan önce guslü gerektiren hale dair abdest sahurdan sonra alınır. Oruçlu iken ihtilam olma durumlarında da üzerinden bir namaz vakti geçmeden gusül alınarak oruca devam edilir.
Diş fırçalamak orucu bozar mı? Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/202). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri