Gün içinde tek öğünle beslenildiği için tek öğün olan iftarda yenen yemeğin hacmi gittikçe artıyor ve kişi kilo vereceği yerde Ramazan ayının sonunda mutlaka en az 2-5 kg alıyor. Sahurda ölçülü yendiği takdirde kilo almayı önlüyor. Oruç Tutarken Zayıflamaya Çalışmayın Kastan Kaybedebilirsiniz!
Ramazanda oruç tutarak kilo verileceğine inanmak yanlış bir düşüncedir. Genellikle bu dönem, dikkat edilmezse kilo almayla bile sonuçlanabilir. Ancak daha önce zayıflama programına başlamış kişiler az ve sık yiyerek diyetlerine devam edebilirler. Bu dönemde kiloyu sabit tutmak bile hedeflenebilir.
Oruç esnasında, vücut önce karaciğer ve kaslarda depolanan glikozu (glukojen), enerji elde etmek için kullanılır. Glikoz tükendikten sonra ikincil olarak enerji sağlamak için yağları yakmaya başlar, bu da kilo kaybına sebep olur.
Kahvaltı tarzı bir sahur öğününe ilaveten 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve eklenmesi en sağlıklı seçim olacaktır. Ramazan ayı dışında normalde yetişkin bir insanın alması gereken enerji miktarı günlük 1800-2000 kalori civarındadır. Ramazanda bu değer 1500 kaloriye kadar düşer.
İlgili 20 soru bulundu
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Oruç tutmak ile kilo verilmez. Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur. Ramazan'da kişiler hareketsiz kalmaya meyillidirler.
Gün içinde spor yapıldığı zaman, oruç tutulduğu için besin öğeleri yerine konulamaz. Fakat bahsettiğimiz saatlerde su içilebilir ve yemek yenebilir. Dolayısıyla bu durumda egzersiz, vücudu olumsuz bir şekilde etkilemez. İftara yakın saatlerde spor yapmak, yenilenme sürecinin desteklenmesini sağlamak anlamını taşır.
Aşırı zayıf kişiler, Vücut direnci düşük olanlar, Yeni ameliyat geçirenler, Kemoterapi gören kanser hastaları, oruç tutmamalı ya da doktor kontörlünde tutmalıdır.
Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor. Öte yandan, kan şekerinin düşmesiyle vücutta halsizlik ve uyuşukluk baş gösteriyor. Açlık seviyesinin en üste çıktığı zamanlarda baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu da semptomlara ekleniyor.
Çoğu kişi Ramazan'da kilo aldığından şikayet eder. Oysa saatlerce aç ve susuz kalmak bizi zayıflatmaz. Vücudun alıştığı beslenme ritminin dışına çıkması, sahura kalkmadan oruç tutmak, ağır yemekler, hamur işleri ve tatlılar bize kilo aldırır.
O zaman açlık süresinde susama hissini artıracağı gibi vücutta ödem oluşmasına da neden olabilir. Sıcaklarda oruçken terlemelere bağlı olarak vücutta fosfor kaybı da oluşmaktadır. Bu kaybı karşılamak için en iyi kaynak balıktır. Protein içeren, peynir, süt, yoğurt gibi besinlerde iyi birer fosfor kaynağıdır.
21 GÜN ŞEKERSİZ DİYET LİSTESİ KAÇ KİLO VERDİRİR? Bu zayıflama programında 21 günün sonuna gelindiğinde; minimum dört (4) maksimum yedi (7) kilo verdirmektedir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, vereceğiniz bu kilo tamamen yağdan gideceği için kalıcı zayıflamayı beraberinde getirmektedir.
Sahur menüsünde yumurta, peynir, yoğurt, kefir gibi protein kaynaklarına yer vermek gün içinde daha uzun süre tok kalınmasını sağlamaktadır. Ayrıca yoğurt, kefir gibi probiyotik kaynakları bağırsak florasını koruyarak sindirim sorunları yaşanmasını önlemektedir.
. Genelde ramazan ayı boyunca her gün tatlı yemek. Yaz dönemi öncesinde, diyet yapılarak yeni verilen kiloların geri alınma korkusunun olduğu bu Ramazan döneminde, uzun süre aç kalmaya bağlı beslenme şeklimizin ve saatlerinin değişmesi ve bununla beraber hareketin azalması da kilo almaya sebep oluyor.
"Uzun süren açlığın ardından iftarda ve sahurda aşırı yemek, mideyi ve karaciğeri yorarak çabuk kilo alımına neden oluyor..."
Dengeli bir rejimle, protein, tuz ve su gibi belli besinleri almak önemli. 8. GÜNDEN 15. GÜNE: VÜCUT ORUCA ALIŞIYOR Bedeniniz artık 3. aşamaya geçti ve vücut oruca neredeyse tamamen uyum sağladı.
Organlar daha önce olduğu gibi maksimum kapasiteyle çalışmaya tekrardan başlıyor. Hafıza, konsantrasyon ve stres seviyeniz normale dönüyor ve vücut toksinlerden arınmaya başlıyor.
hayır, orucun zararı kadar faydalı fizyolojik etkileri de vardır. hiç bir şey tamamen iyi veya kötü olamaz, ikisinin arasında bir yerdir. orucun faydaları, bağışıklığı arttırır metabolizmayı hızlandırır.
Oruç tutmak kulun melekleşmesidir, meleklerin gıpta ettiği bir ibadettir.
Bu kimselerden birisi, gündüz orucu bozmak zorunda kalırsa, o zorluğu gidermek için orucunu bozması câizdir. Fakat orucunu bozduktan sonra günün kalan bölümünü oruçlu geçirmesi ve uygun bir zamanda da orucunu kaza etmesi gerekir. Zorda kalmayan kimsenin orucuna devam etmesi gerekir.
Şiddetli Açlık ve Susuzluk: Açlık ve susuzluktan dolayı helâk olacağından veya aklî muvazenesinin bozulacağından korkan kimse orucunu bozabilir. Düşkünlük Derecesinde İhtiyarlık: Böyle kimselerin de oruç tutmaması câizdir. Böyleler oruç tutmayacakları gibi, kazâ da edemeyeceklerinden fidye verirler.
Uzmanlar sahurdan sonra hemen uyumayı kesinlikle önermiyorlar. Çünkü yemek yedikten sonra hemen uyumak kilo almamıza sebep oluyor. Sahur ve uyku arasında en az yarım saatlik bir zaman dilimi bırakmaya dikkat edin.
"Ramazanda sağlıklı yaşam için en kolay ve ideal olan egzersizin iftar öncesi veya iftardan 1-2 saat sonra yapılacak yürüyüşlerdir. Uzman Fizyoterapist Recep Lokmaoğlu, sağlık sorunu olmayan kişilerin Ramazan ayında da spor yapabileceğini söylüyor."
Her şeyden önce dikkat edilmesi gereken nokta; Ramazan ayında kas kazanımına yönelik antrenman yapılmaması gerektiğidir. Asıl amaç var olan kütleyi korumaya yönelik olmalı ve kas kaybını minimum seviyede tutmaya çalışmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri