Gün içinde susamak istemiyorsanız en iyi sahur, çay içmemek koşuluyla kahvaltıdır. Sahurda domates, salatalık, tuzsuz dil peyniri veya çökelek, haşlanmış yumurta ve bir kâse yoğurt mutlaka olsun. Sahurun yıldızı salatalık, yoğurt ve yumurta olsun.
UZUN SÜREN TOKLUK VE SUSUZLUK HİSSİ İÇİN…
Yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir, yumurta, az yağlı az tuzlu peynirler, ceviz, fındık ve badem tok tutar. Sahurda tüketilen yeşillikler ve çiğ sebzeler ise daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.
Sahur yaparken ertesi gün de tok kalmak ve çok daha az susamak istiyorsanız; yumurta, kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyeceklerin tüketebilirsiniz. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz.
Su Tüketimini Artır
Oruçluyken sürekli susuzluk hissi yaşıyor ve bunun önüne geçmek istiyorsan belki de yapman gereken en basit şey iftarda ve sahurda bol su tüketmek. Çay, kahve, gazlı ya da şekerli içecekler, ayran gibi çeşitli sıvı ürünler susuzluğunu alsa da su ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaz.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Gün boyu aç kalmak metabolizma hızını yavaşlatarak alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durum kilo artışına sebep olur.
Sahurda 1 adet yumurta tüketin
Sahurda yenilen 1 yumurta bu besin öğelerinin bazılarını karşılamaya yardımcı oluyor. Yumurta en kaliteli protein kaynağı olduğundan Ramazan süresince tüketilen yumurta, gereken proteinin bir kısmını almayı sağlıyor.
Ev yapımı Yoğurt: Evde hazırlanacak olan mayalanmış tuzsuz yoğurt da susuzluğu gidererek yazın sıcak günlerinde oruç tutanlara kolaylık sağlıyor. Günde 3 kase yoğurt yemeye özen gösterin.
Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
TUZLU GIDALARI TÜKETMEYİN
Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden birisi de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmak. Bunun için, sahurda salatalık, domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir" diye konuştu.
Yüzde 96'sı sudan oluşan marula; turp, taze maydanoz, taze nane, bol salatalık ve bir avuç kadar kurutulmuş domates ekleyin. Damak zevkinize göre, salatanıza su içeriği yüksek olan kabak, brokoli veya mısır da ekleyebilirsiniz. Tuzun susamayı artıran etkisi yüzünden salatanızı bu soslarla lezzetlendirmek en doğrusudur.
Dehidrasyon belirtileri yaşa göre değişebilir.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri çay, kahve ve bitki çaylarının sıvı ihtiyacını karşılamadığı ve su yerine geçmediğidir. Aksine bu içecekler idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için vücuttan daha fazla sıvı atılmasına neden olurlar.
İlk olarak; aşırı tuz ve paketli yiyeceklerin tüketimi vücuttaki sodyum miktarını arttırır. Sodyumun su tutumu etkisi olduğu için ödeme yol açar. Ayrıca; çok fazla oturmak veya uzun süre ayakta kalmak kan akışının düzenli bir şekilde devam etmesini engeller. Bu yüzden dokuların su tutmasına neden olabilir.
Ramazan orucuna sabah imsak vaktinde niyet edilerek başlanır ve öncesinde bildiğiniz gibi dirençli kalabilmek için sahur yemeği yenilir. Sahur, sünnettir. Akşama kadar yemeden, içmeden, cinsel çağrışımlardan ve faaliyetlerden uzak durmak gerekir. Akşam ezanı ile oruç açılır ve iftar yemeği yenilir.
“Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.”
Fazla karbonhidrat almak, çok baharatlı yemekler tercih etmek, kızartma ve hamur işlerine yönelmek, şerbetli tatlılar yemek, gaz yapan ve hazımsızlığa neden olacak besinler tercih etmek çabuk acıkmanıza, çok susamanıza ve hazım konusunda rahatsızlık yaşamanıza neden olabilir.
Sahurda karpuz veya muz yenir mi? Evet yenilebilir. Çünkü sahurda meyve tüketimi insülin seviyesini rutin seyrinde götürecektir. Yani içerdiği lifler sayesinde kan şekerinde ani düşme veya yükselmelerin önüne geçecektir.
En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurt aynı zamanda sizi tok tutarak acıkmanızı önleyici bir etki gösterir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
Ramazan'da kilo vermek istiyorsanız günlük almanız gereken kaloriyi iftar ve sahur öğünlerine paylaştırın. Sebze ve meyve gibi düşük kalorili besinlere ağırlık verin. Hareketsiz kalmayın. İftardan sonra mutlaka yürüyüş yapın.
Aralıklı oruç, vücudun öğünler arasında yağ yakmasına izin verir. Gece yemek yemekten veya atıştırmaktan kaçınmanıza yardımcı olur. Kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Aralıklı oruç yağ yakımını hızlandırır ve fazlalıklardan kurtulmanıza yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri