Bursa'da üretimi yapılan en önemli meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve ceviz'dir. Üretim açısından ilk sırada gelen ürün şeftali, verim açısından ilk sırada gelen ürün ise üzüm'dür (tablo 6).
Türkiye'nin en çok ve kaliteli sebzesi Bursa'da üretilir. Bunlardan domates birinci sırayı alırken, soğan ikinci sıradadır. Patates, hıyar, pırasa, lahana, tâze fasulye, patlıcan, biber, enginar ve ıspanak üretimi 250.000 tona yaklaşır. Bursa meyvecilikte çok ileridir.
Bursa'da tekstil, otomotiv, makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir. Öne çıkan sektörlerinin yanında Bursa, raylı sistemler, havacılık, savunma gibi yükselen sektörleri ile de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam etmektedir.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Mandalinadan, portakala, limondan, İncir ve üzüme, karpuz,muz, avokado,kızılcık, üzüm,nar,ayva, elma, kiraz, kavun, kuşburnu, Trabzon hurması, muşmula, fındık ve fıstık, gibi bir çok meyve ve yemiş Mudanya'nın bereketli toprağında hayat buluyor.
İlgili 41 soru bulundu
Mudanya'da alışveriş deyince akla gelen ilk şey tabii ki bölgenin zeytinleri… İlçe ince kabuklu, etli, çekirdeğinden kolayca ayrılan ve yağ oranı yüksek zeytinleriyle meşhur. Vaktiniz varsa ilçenin merkeze 10 dakika uzaklıkta bulunan köyü Trilye'ye de geçebilirsiniz.
Bezelye, fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır.
Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Defne, zeytin, katran ardıcı, fındık, funda, kızılçamdan oluşan tipik Akdeniz vegatasyon tipi olan maki ve frigana çalılar yer alır. 350-700 m. arasındaki kuşakta erguvan, kocayemiş, dağ çileği, zeytin, katır tırnağı, mazı meşesi, alıç, defne, karagaç, kayır, titrek, kavak ve karaçam türleri gözlenir, 700-1500 m. ...
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Bursa'nın meşhur "Duvalı" tatlısı
Bursa'da hayvancılık yapılırken, inek, manda, öküz gibi hayvanlar tercih edilir. Yeşil alanların ve verimli tarım arazilerinin yoğun olması, bu bölgede zirai faaliyetlerin de fazla sayıda olmasına zemin hazırlamıştır.
Bursa, göçmenler için çekiciliği ve düşük yaşam maliyeti ile ünlüdür. Bu şehirde yaşamanın ortalama bir maliyeti var ama kalite ve yaşam standardı açısından İstanbul'a denk. Ayrıca Bursa'da yaşamak için en güzel ve en önemli sebeplerden biri de bu şehirde iyi ve gelişen ekonomik şartlar ve yaşam kalitesidir.
Bursa; otomotiv, tekstil, makine ve gıda sanayi sektörlerinde söz sahibidir. Tarihte ilk havlu üretiminin Bursa'da gerçekleştiği söylenir. Günümüzde de havlu üretimi ve ihracatı gerçekleştirilir. İpek üretimi ve bıçakçılık Bursa'nın eskiden dünyaca tanınmasını sağlamasına karşın şu anda bitme noktasına gelmiştir.
Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizi'nin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır. İlin en sıcak ayları Temmuz – Eylül, en soğuk ayları ise Şubat – Marttır.
Bursa'da 525 bin dekar alanda buğday üretildiğini dile getiren Aygül, "Geçtiğimiz yıl 211 bin ton buğday üretimimiz vardı. 2022 yılında bu rakam 223 bin tona çıktı.
İlk olarak Bursa'da yetiştirilmek istenen ancak iklim özellikleri nedeniyle yetiştirilemeyen çay, ilerleyen zamanlarda Karadeniz'de ekiliyor ve başarılı sonuç yoğun üretimin başlangıcı oluyor.
Bursa'da üretimi yapılan en önemli meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve ceviz'dir.
Titiz bir emekle ilmek ilmek işlenmesi, yumuşacık dokusu ve bir ömür boyu size eşlik edebilecek kalitesi, her daim Bursa havlu ve diğer havlular diye bir ayrımın oluşmasına neden olmuştur. En özel misafirleriniz için banyolarınızı Bursa Havlu ile süsleyebilirsiniz.
Dağın eteklerinde meşe, kestane, çınar, ceviz ağaçları; 350 metreden itibaren defne, zeytin, katranardıcı, fındık, ladin, funda, kızılçam, maki ve çalılık alanlar vardır. 350 -700 m arası kestane, akçakesme, erguvan, koca yemiş, dağ çileği, katırtırnağı, Girit ladini, gürgen, kızılcık, alıç, kayın, titrek kavak, ...
Badem: Badem ağacı genellikle her rakımda yetişebilir. Bursa için uygun olan badem fidanı çeşitleri arasında, Ferragnes bulunmaktadır.
Bursa doğal bitki örtüsü açısından zengin bir ildir. İl alanının yaklaşık %40 ı ormanlarla kaplıdır. Ormanların büyük ölçüde tahrip edildiği güney kesimdeki platolarda bitki örtüsü genellikle step (bozkır) görünümündedir. Marmara kıyılarında makiler ve zeytinlikler egemendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri