Fizyoterapist İrem Nur Komaz ise yürüteçlerin günde yarım saati aşmayacak şekilde kullanılması gerektiği uyarısında bulunarak, çocuğun güvenli ve sağlıklı gelişimi için klasik örümcek yürüteçlerin yerine, ilk adım araba kullanımının daha uygun olduğunu belirtti.
Yürüteç Yerine İlk Adım Arabası Kullanın
Yürüteç kullanmak yerine, ilk adım arabası kullanmayı deneyin. Günümüzde yürütecin yerini alan ilk adım arabası, oldukça kullanışlı ve sağlıklı bir araçtır. Yavrunuzun yürüme gelişimini, kas gelişimine olumsuz bir etkisi yoktur.
Bununla birlikte yürümeyi öğrenmiş bebeklerin yürüteç kullanmaması gerekmektedir. Bu sebeple 4 aylıktan itibaren bebekler yürüteç kullanabilmektedir. Ancak bu durum bebekten bebeğe değişkenlik göstermektedir. Çünkü her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır.
Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmıştır. Ayrıca yürümeyi bilen çocuklarında yürüteçleri kullanmaması gerekmektedir. Bu nedenle 4 aylıktan itibaren bebeklerde yürüteç kullanımı olabilmektedir.
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanları, yürüteçlerin bebekleri fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan olumsuz etkileyebileceğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu.
İlgili 40 soru bulundu
Yaralanmaların en büyük nedeni. Yürütecin uzun zamandan beri kullanılması zararsız olduğu anlamına gelmez. Yürütece koyulan bebeğin/çocuğun tehlikeli nesnelere ulaşıp kendine zarar vermesi ve merdivenlerden düşmesi en büyük risklerdir.
Yürüteç kullanarak yürümeye çalışan bebekler yürümeye başladıklarında eklem koordinasyonunda güçlük çekebilirler. Gelişim sürecinde motor gelişimini geciktiriyor ve aynı zamanda parmak ucunda yürümek gibi bozukluklara neden olabiliyor. Yürümeyi kolaylaştırmak yerine tam tersine zorlaştırıyor ve geciktirebiliyor.
Bebekler ne zaman oturtulur? 4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Erkek bebek yürüteç kullanımı, ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Peki, erkek bebeklerde yürüteç kullanılmalı mı? Söz konusu erkek bebekte fiziksel bir problem yoksa yürüteç kullanımına engel olan bir durum söz konusu olmayabilir.
Uzmanlar bebeklerin sağlıklı bir şekilde yürümeleri için önemli bilgiler aktarmaktadır. Ayakta durmaya yeni başlayan bebekler için hemen ilk adım bebek ayakkabısı almak gerek değildir. Bunun nedeni ise bebekler genelde iki yaşına kadar pek de ayakkabıya ihtiyaç duymamaktadır.
İlk Adım Ayakkabısı Ne Zaman Alınır? Salınma adını verdiğimiz dönem sürünme, emekleme ile yürüme arasındaki zaman dilimidir. 7 - 18 aylar arasında bebeklerin her gördüğüne tutunup, elleri ve ayakları sayesinde salınarak hareket etmeye başladığı bu dönemde ayakkabı almak için acele etmenin anlamı yoktur.
Bu ayakkabının mutlaka ortopedik ilk adım ayakkabısı olması şart değildir. Bebek için doğru ayakkabının; ayağını sarması, yere temas hissi vermesi, hafif, yumuşak olması yeterlidir. Yüksek konçlu, yani arkası bileği kavrayıp destekleyen, önü ise yumuşak ve geniş olan ayakkabılar tercih edilmelidir.
Bebekler erken yaşta farklı açılardan gelişimleri desteklendiğinde hem daha mutlu, hem de daha sağlıklı bireyler olarak büyümektedirler. Ortalama olarak altıncı aydan itibaren oturabilen bebekler, yürüme arkadaşı ürünlerini otururken de kullanabilmektedirler.
Yürüteçler çeşitli sebeplerle tercih edilen yardımcı ürünlerdir. Peki, bebeklerin gerçekten bir yürütece ihtiyacı var mıdır? Aslında gelişimin doğal seyrinde bebek yürüteç kullanımı, bir gereklilik değildir. Her bebek için emekleme ve yürüme zamanları farklıdır.
Bebekler hangi ayda mama sandalyesine oturur sorusu, ebeveynler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Bebekler altıncı aydan itibaren mama sandalyesi kullanmaya başlayabilir.
Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Fizyoterapist İrem Nur Komaz ise yürüteçlerin günde yarım saati aşmayacak şekilde kullanılması gerektiği uyarısında bulunarak, çocuğun güvenli ve sağlıklı gelişimi için klasik örümcek yürüteçlerin yerine, ilk adım araba kullanımının daha uygun olduğunu belirtti.
Emeklerken omuz ve pelvis ağırlık taşır. Ancak yürüteçle yürümek, emekleme aşamasındaki bu süreci de engeller. Yürüteç, bebeklerin kendi ayak ve bacaklarını görmesini engeller. Neden-sonuç ilişkisi içerisinde hareket edebilen bebeklerin belden aşağısını görmemeleri ise yürümeyi geciktirebilir.
Ebeveynler, bebeklerinin çevresindeki mobilyalara ve nesnelere tutunarak yürümesine izin vermelidir. Bebeği yürümeye teşvik etmek: Ebeveynler, bebeği yürüme sürecinde teşvik etmelidir. Bebeğin elini tutarak veya oyuncaklarla oynatarak, bebeğin yürüme becerilerini geliştirmesine destek olabilirler.
Bu aylarda bebeğiniz düşen nesneyi arayabilir, birisine tutunarak ayakta durabilir, oyuncağı elinden alındığında itiraz edebilir, kendi kendisine parmak yiyecekler yiyebilir, insan seslerine doğru dönüp bakabilir, eşyalara gitmeye çalışabilir, bazı bebekler emekleyebilir, anlamını bilmese de anne ve baba diyebilir.
6 aylıkken sosyalleşmeye başlayan bebeklerin çevresine olan ilgilerinde belirgin artış olur. Hatta bebeklerde meme reddi durumu en sık bu ayda ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde kendi vücutlarını incelemeye başlayan bebekler, ses çıkarır, ağzı ile köpük yapar, kulak, yanak ve genital bölgelerine dokunur.
Böylece bebeğin gelişimi takip edilir. 5 aylık kız bebeklerin bu dönemdeki boyu, 57 ila 70 cm. uzunluğunda, ağırlığı 5000 ila 8700 gr. aralığında ve baş çevresinin ortalama 42 cm. olması beklenir. 5 aylık erkek bebeklerin boyunun 58 ila 70 cm. ağırlığının 5100 ila 9000 gr. aralığında ve baş çevresinin ise 42 cm. olması ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri