Terza Rima, üçer mısralık bendlerle yazılmış bir nazım biçimidir. aba bcb cdc ded e biçimindeki uyak düzeni, örüşük uyak olarak adlandırılır.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Sarmal Kafiye
Bir dörtlüğün birinci ve dördüncü dizelerinin kendi arasında, ikinci ve üçüncü dizelerinin kendi arasında uyaklı olmasına dayanan uyak türüdür. ABBA biçimindedir.
Nazım birimi beyit, bend ya da kıta olan şiirlerde, dizelerin sonundaki kelimelerdeki ses benzerliğine kafiye denir. Hem halk ve tekke edebiyatında hem de divan edebiyatında kafiye şemaları aynıdır. Örneğin düz uyakların uyak örgüsü aaaa, çapraz uyakların kafiye örgüsü ise abab şeklindedir.
Koşmalar ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı şiirlerdir. Yani, koşmaların uyak örgüsü; genellikle: axax - bbbx - cccx... biçimindedir ve bir koşma genellikle en az 3 en çok 12 dörtlükten oluşur.
İlgili 41 soru bulundu
Örneğin bir dizenin sonunda yer alan iki kelime diğer dizenin sonunda bir araya gelerek tek kelime oluşturabilir. Bu manide yer alan güle naz ve gülen az kelimeleri farklı yazılışlara sahip olsalar da cinaslı kafiye oluştururlar.
Tunç uyak, şiirlerdeki ses benzeşmesinin üçten fazla olduğu durumlara verilen isimdir. Tunç Uyak Nedir? Tunç uyak şiir sanatındaki zengin uyaklardan biridir. Şiir mısralarında üç sesten fazla benzeşme olduğu durumlar tunç uyak olarak adlandırılır.
Mani tipi uyak denildiği zaman akla aaxa şeklinde olan uyak örgüsü gelmektedir. Bu şekilde biçimlenir ve bu şekilde kullanmaktadır. Sadece tek dörtlükten meydana geldiği ve kısa, öz bir şekilde oluşturulduğu bilinir.
Yarım kafiye: Tek ses benzerliğine dayanmış olan kafiye şeklinde bilinir. Tam kafiye: İki ses benzerliği üzerinden ele alınan kafiyedir. Zengin kafiye: 3 veya daha fazla ses üzerinden oluşturulmuş kafidir.
*Bunun için her mısraın son kelimesinden başlanarak benzer olan kelimeler işaretlenir. *Aynı anlam ve görevdeki ek ve kelimeler ayrılır. Bunlar rediftir. *Geri kalan, aynı anlam ve görevde olmayan sesler kafiye olarak alınır.
Zengin kafiye ya da diğer adı ile zengin uyak; Dize sonlarında sözcük ya da eklerin son hecelerinde üç ya da daha çok harfin ses benzeşmesi ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Yani diğer bir deyişle, dize sonlarındaki 3 veya daha fazla ses benzerliğidir.
Kafiye şeması bbbc, aaab, cc, aaba şeklinde olan uyağa verilen ad olarak tanımlanır. Divan Edebiyatında mesnevi nazım şeklinde kullanılan bu uyak yeni mesnevi düzeni olarak da adlandırılır. Bir diğer bilinen adı ikili olarak bilinir. Divan şiirinde ise çoğu zaman uzun olan şiirlerde görülür.
Bir dörtlükte birinci dize ile dördüncü dizenin, aynı zamanda ikinci dize ve üçüncü düzenin uyaklı olmasına sarmal uyak denir. Böylece bir dörtlük içerisinde ilk sıra ile dördüncü sıra aynı uyağa sahip olur. Ayrıca ikinci dize ile beraber dördüncü dize yine aynı uyak kuzeninden yazılır.
a) DÜZ UYAK: Her beytin kendi arasında uyaklı olması ile oluşur. Uyak düzeni: aa- bb-cc... b) ÇAPRAZ UYAK: Dört dizeli bentlerle kurulan bir biçimdir. Her dörtlüğün tek ve çift sayılı dizeleri kendi aralarında uyaklıdır.
Manzum eserlerde ''abab'' örgüsüyle yapılan kafiyelere çapraz uyak denir. Bu kafiye örgüsünde 1. ve 3 dizeler ile 2. ve 4. dizelerde ses benzerliği bulunur.
Sone: Edebiyatımıza Servet-i Fünun devrinde Fransızlar dan girdi. Toplam olarak 14 mısradır. Kafiye düzeni abab – abba – ccd – ede dir.
Sözcük halindeki redifler
Aynı anlamdaki sözcüklerin tekrarlanmasıyla meydana gelen rediflerdir. Bu tür redifleri mısralarda görebilmek oldukça kolaydır: Örnek: Doğru söylerim halk razı değil.
Cümle içerisinde redifi bulmak için mısraların sonuna bakılmalıdır. Eğer birbirleriyle kafiyeli olan sözcükler çekim ya da yapım eki almışsa, o ek rediftir. Redifler sadece ek halinde kullanılmaz. Aynı anlama gelen ve kafiyeli sözcüklerden sonra tekrarlanan kelimeler de birer rediftir.
Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxadır.
Yani başka bir şekilde de anlatacak olursak üçten fazla olan ses benzeşmelerinde kelimelerden biri diğerinin içinde bulunuyorsa tunç uyaktır. Yukarıda da örnek verdiğimiz gibi "aşarım, taşarım" kelimeleri güzel bir örnektir.
Mani genellikle yedi heceden oluşan dört dizelik bir türdür. Bir tek dörtlük içinde bir anlam bütünlüğü gösterir. Genellikle anlamın ağırlığı üçüncü ve dördüncü dizelerdedir. Manilerde anlamın dört dizeye yayılması ve ilk iki dizede çizilen tablo maniyi estetik bir yapıya kavuşturur.
Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri cinassızdır. aaba şeklinde uyaklanır. Abab şeklinde uyaklanan maniler de vardır. Konuları: aşk, ayrılık, gurbet, doğa, dostluk, yergi... İlk iki dizesi doldurma dizedir. Asıl söylenmek istenen düşünce son iki dizede söylenir.
Cinaslı Kafiye Nedir? Şiir, dörtlük ya da manilerde sesteş olan yani ses bakımından aynı olan fakat farklı anlamlara gelen sözcüklerin oluşturduğu uyak türüne cinaslı uyak denir.
Redif edebiyatta şiirde kullanılır. İkilik ya da dörtlük şeklindeki dizelerden oluşmuş şiirlerde uyaktan sonra yer alır. Tekrar eden sözcük ya da ek ifadesine denir. Mısra sonlarında görevleri aynı olan eklerin tekrarlanmasına denir.
Yarım uyak tek bir harfin benzerliği ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Divan Edebiyatı'nda önemli bir yeri olan kafiye basit kafiye olarak da bilinir. Sadece revi ile yapılan bir kafiye türüdür. Bununla birlikte Halk Edebiyatı'nda da yarım uyak karşılaşılabilecek bir uyak türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri