Örneğin yapacak hiçbir şey bulamayan ve canı sıkılan kişiler için aylak aylak dolaşmak deyimi kullanılır. ''Aylak adam işi'' deyimi ise herhangi bir neden ve amaç doğrultusunda gerçekleştirilmeyen eylem anlamına gelir.
ahlek gezmek “boş vakit geçirmek, aylak gezmek. (Yayla *Tefenni-Burdur)” (DS I 1993: 132); aylah durmak “aylak durmak, boş oturmak, boş durmak.
Aylamak, gezmek, dolaşmak, yarını düşünmeden gününü gün etmek anlamına gelirken, aylak da boş boş gezen, sorumluluk almaktan kaçınan kişi demektir. Bu kelimeden türetilmiş olan aylakçı ise, geçici işlerde, maaşla değil gündelikle çalışan kişi manasına gelir.
[1] Sevgi, saygı görmek. [2] Bir dediği iki olmamak. [3] Kendine çok değer verilmek.
Çok değer verip sevilmek anlamına gelen el üstünde tutmak veya tutulmak deyimi, aynı zamanda kişinin kendisine saygı gösterilmesi olarak da değerlendirilir. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman çok değer verilip sevilmek, kendisine büyük ölçüde saygı gösterilmek şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
İlgili 37 soru bulundu
Kimsenin haberi olmadan, gizlice.“Parayı el altından verdi.”
[1] Birbirinin üstüne konabilen, birbiriyle birleşebilen birçok şeyler vardır. Ancak bir aile üstüne ikinci bir aile, aynı evde yaşayamaz.
Çok fazla boş vakti olmasına rağmen zamanını iyi değerlendiremeyen ve yarını düşünmeden sadece ânı yaşayan kişiler aylak olarak nitelendirilir. Aylak kelimesi, hayta, avare ve işsiz sözcükleriyle eş anlamlıdır.
28 yaşlarında, içerisinde hizmetçilerin olduğu evde çocukluğunun geçtiği söylenen, kumar düşkünü babaya sahip bir roman karakteri olan C.'nin hayatına anlam verecek değeri arama çabası romanda anlatılmaktadır.
AYLAKLIK. i. Aylak olma, boş gezme, işsizlik, âvârelik. ѻ Aylaklık etmek: Çalışmamak, tembellik etmek.
Çok fazla boş vakti olmasına rağmen zamanını iyi değerlendiremeyen ve yarını düşünmeden sadece ânı yaşayan kişiler aylak olarak nitelendirilir. Aylak kelimesi, hayta, avare ve işsiz sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Gideceği yola doğru çıkıp ilerlemek yola koyulmak anlamı ile değerlendirilir. Yapılacak olan belli bir yolculuk kapsamında genelde bu deyim kullanılır.
[1] Elinden hiçbir çıkar yol gelmemek. [2] Çare ve çözüm yolu bulamamak. [3] Özgür olmamak. [4] Türlü engelleri aşamamak.
Başı kalabalık olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yanında iş, konuşma vb. nedenlerle birçok kimse bulunmak.
Kendini dinlemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalnız, sakin kalmak. “Uzun bir süre kendimi dinledim, olup biteni tekrar tekrar gözden geçirdim.”
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İçini dökmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
İn cin top oynamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Issız, sessiz olmak, bir yerde hiçbir canlı yaratık bulunmamak. “Adada in cin top oynuyordu sanki.”
[1] Düştüğü kötü durumdan kurtulmak için hiç haberi yokmuş ya da farkında değilmiş gibi davranmak. [2] İdeallerini, fikir yapısını, siyasi tercihini, karakterini… belli etmemek. [3] Bozuntuya vermemek.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir. Cümle içinde kullanarak göz gezdirmek deyiminin daha iyi anlama şansı elde edilebilir.
Gözetlemek, bir şeyin üzerinden bakışlarını ayırmamak, birinin hiçbir davranışını gözden kaçırmamak.“Askerler, kaçak mahkûmun sığındığı evi bir saat kadar göz hapsine aldılar.”
İşi başından aşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Pek çok işi olmak, iş içinde kaybolmak.
Deyim. [1] Yolculuğa çıkmak. [2] Uzun bir yol katetmek için girişimde bulunmak.
Ters tutumunu düzeltmek, uslanmak, istenilen biçimdeki davranışı kabul etmek.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri