MADDE 30 – (1) Bölge müdürlüğü, bölge müdürü ile yeteri kadar idari ve teknik personelden oluşur. Bölge müdürü, OSB'nin idari ve teknik personelinin en üst amiridir. (2) Bölge müdürü, yönetim kurulu tarafından atanır ve yönetim kuruluna bağlı olarak çalışır. Bölge müdürü, başka bir OSB'de bölge müdürü olamaz.
Kredi kullanan OSB`lerde, müdürlüğün teşkilat seması ve kadrosu Bakanlık onayı ile oluşur ve değişir. Bölge müdürü, müteşebbis heyet tarafından atanır. Bölge müdürü, yönetim kurulunun kararları ve talimatları doğrultusunda OSB`nin sevk ve idaresini yürütmek ve verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdür.
Arazi temini, OSB'nin planlanması, projelendirilmesi, alt yapı inşaatı ile ilgili harcamalar bölgeyi kuracak gerçek ve tüzel kişilerce karşılanır. OSB ile ilgili plan ve projeler bu konudaki yetkili kurum ve kuruluşlar yanında Bakanlığın uygun görüşü ve onayına tabidir.
1 - Gerekli gördüğü hallerde veya şikayet üzerine OSB'lerin her türlü hesap ve işlemlerini denetlemeye ve tedbirler almaya 4562 sayılı kanunla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkili kılınmıştır.
[12] OSB Kanununun 5.maddesinde düzenlenmiş bulunan ve kamulaştırma yaptırılabilen tüzel kişi ifadesi, Kamulaştırma Kanununun 1.maddesinde yer alan düzenleme kapsamında değerlendirildiğinde, OSB'lerin kamu tüzel kişisi olarak kabul edildiği sonucuna ulaşılacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
personeli, OSB'nin malvarlığına yönelik olarak işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılmıştır. “OSB kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların temsilcileri ve vali tarafından imzalanmış kuruluş protokolünün Bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydı ile OSB tüzel kişilik kazanır.” 4562 s. Kanun, m. 4, f. 6).
Sanayi Bölgeleri | T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yönetim Kurulu, Genel Kurulun OSBÜK üyeleri arasından seçeceği ve her biri farklı OSB'lerden seçilmiş olan on beş asıl ve on beş yedek üyeden oluşur.
Bu Kanun, organize sanayi bölgelerinin ve üst kuruluşlarının oluşumunu, organlarını, işleyişini, yönetim ve denetimini düzenleyen hükümler ile bunlarla ilgili kişi ve kuruluşların görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen hükümleri kapsar.
Yaklaşık 7 Milyon Metrekare brüt arsa alanı bulunan bölgemizin yaklaşık % 95'i Başakşehir, % 5'i Küçükçekmece ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğüne Abdurrahman Aydın atandı.
4562 sayılı Kanunun 5'inci maddesinin birinci fıkrasında, OSB'lerin özel hukuk tüzel kişiliği olduğu açıkça belirtilmiştir.
Anılan hükme göre katılımcı, OSB'de bir işletmenin kurulması için parsel tahsisi veya satışı yapılanlar ile maliki bulunduğu parselde üretimde bulunan veya bulunmayı taahhüt eden ve bu Kanunun amacına uygun faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi ile finansal kiracıyı ifade etmektedir.
Bölgemizde parsel tahsisi yapılabilmesi için 02.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 4562 sayılı Uygulama Yönetmeliği'nin 54. Maddesi'ne göre OSB'lerde faaliyette bulunulamayacak tesisler arasında olmaması şartı ile firmaların yaptıkları başvuru Yönetim Kurulunca değerlendirilerek arsa tahsisi yapılır.
OSB kısaltması aşağıdaki anlamlara gelebilir: Organize sanayi bölgesi.
MADDE 8 – (1) Müteşebbis heyet, OSB'nin en üst karar organıdır. Müteşebbis heyet, OSB'nin kuruluşuna katılan kurum ve kuruluşların karar organlarınca, organlarında görevli olanlardan veya mensupları arasından tespit edilecek on beş asıl ve on beş yedek üyeden oluşur.
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Türkiye'nin ilk kurulan OSB'lerinden olan Manisa OSB, 959 hektar alanı 228 sanayi parseli ile Manisa'nın en büyük organize sanayi bölgesidir. OSB'de 53.500 istihdam ile 212 parsel üzerinde üretimde olan 202 firma bulunmakta ve %96,05 oranında söz konusudur.
Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Organize Sanayi Bölgeleri, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıyla sanayiciler tarafından kurulan dernek ve kooperatiflerin temsilcilerinin katılımıyla oluşan bir tüzel kişiliktir.
Yönetim Kurulu Üyeleri Kimlerden Oluşur? Yönetim kurulu üyeleri, genellikle şirketin sahipleri veya hissedarları tarafından seçilen bir grup kişiden oluşur. Şirketin büyüklüğüne, faaliyet alanına, hissedar sayısına ve sahiplerin tercihlerine göre yönetim kurulu üyeleri belirlenmektedir.
İlk yönetim kurulu esas sözleşme ile atanır. Daha sonraki yönetim kurulları genel kurul tarafından seçilir. Genel kurulun yönetim kurulunu seçme hakkı devredilemez haklarındandır. Gerçek veya tüzel kişiler yönetim kurulu üyesi olabilirler.
Organize sanayi bölgeleri ile firmalar bir alanda toplanarak üretim daha sağlıklı gerçekleştirilir, çarpık kentleşme ve sanayileşme durumu ortadan kaldırılır, firmaların birbiriyle olan etkileşimi kolaylaştırılır.
“Organize Sanayi Bölgeleri ile Küçük Sanayi Sitelerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında olmadığına”, 17.0..200. tarihli ve 200./DK.D-7. sayılı Düzenleyici Kurul kararında da; “…OSB'nin tek bir statüye sahip olmadığı gibi Devletin idari yapılanması içerisinde de değerlendirilemeyeceği tespit edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri