Osman Bey'le Moğolların karşılaşmamasının tek sebebi Osman Bey'in Moğol üstünlüğünü kabul edip itaat etmiş olması.
Osmanlıların Oğuzların Kayı boyundan gelmişlerdir. Özellikle Ertuğrul Gazinin vefatının ardından Osmanlılar da Bizans ile savaşarak Selçuklulara da hizmet etmişlerdir. Osmanlılarda ise Ertuğrul Gazi'nin vefatının ardından idare Osman Beye geçmiştir.
1260 yılında Memlükler tarafından Filistin'deki Ayn Calut Muharebesi'nde ilk kez yenilgiye uğratıldılar. Moğol İmparatorluğu'nun tamamen sona ermesi ise, Kubilay Han'ın Çin toprakları üzerinde kurduğu Yuan Hanedanı'nın Çinli Ming Hanedanı tarafından 1368 yılında lağvedilmesiyle gerçekleşmiştir.
Sivas yakınlarında Moğollar ile savaşında Anadolu Selçukluları'nın yardımına koşan Ertuğrul Gazi ve beraberindekiler, zafere büyük katkıda bulundu. Bunun üzerine Ertuğrul Gazi'ye, Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubad tarafından Ankara civarındaki Karacadağ bölgesi "ikta" olarak verildi.
Osman Bey, Bizans İmparatorluğu ile yaptığı ilk savaş olarak kabul edilen Koyunhisar Muharebesi'nin kazananı oldu. 1326'da Osman Bey, Bursa'yı kuşattı. Fakat kendisinin rahatsızlanması üzerine kuşatmaya Orhan Bey devam etti. Aynı yıl Bursa fethedildi ve başkent yapıldı.
İlgili 18 soru bulundu
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Osman Bey Yenişehir, Yarisar, Bilecik, Mudurnu, Karacahisar, İnegöl'ü almıştır. Bölgede bulunan Bizans'ın tekfurlarına karşı büyük ölçüde başarılar kazanılmıştır. Bizans ile ilk savaş yapılarak başarı sağlanmıştır. 1281 tarihinde Karacahisar ele geçirilmiştir.
3 Temmuz 1243 Kösedağ Savaşı'nda Türkiye Selçuklu Devleti'nin Moğollar karşısında bozguna uğramasıyla da Moğolların Anadolu coğrafyasına hâkim olma süreci başlamıştır. Bu dönemde Moğollar, özellikle Türkmenler ile mücadele etmişlerdir.
Dolayısıyla Moğollar Türk değildir. Türk, etnik dili Türkçe olan topluluklardır. Cengiz Handa Moğoldur.
Moğol hükümdarı Timur'un yakın çevresinde güçlü devletler bırakmak istememesi ve Osmanlı Devleti topraklarına girip katliamlar yapması sonucu Ankara Savaşı yapılmıştır. Osmanlı Devleti'nin yenilgisi ile sonuçlanan savaştan sonra Yıldırım Bayezid esir düşmüş ve Osmanlı Devleti dağılma riski yaşamıştır.
Bunun en önemli nedeni ise Cengizhan'ın Türk olmasıdır. Özellikte gittiği farklı birçok yerde Cengizhan kendini Türk olarak ifade etmektedir. Aynı zamanda hem Moğolca hem de Türkçe bildiğini söylemek mümkün. Bu sebepten dolayı Moğolların köken olarak Türk soyundan geldiğini söylemek gerekir.
Kısa sürede birçok savaş ve 3.000.000-6.000.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Moğol istilası sırasında Moğollar birçok kenti yağmalamış, birçok katliam yapmış ve Orta Asya'da yaptığı saldırılar yüzünden birçok Türk halkın Anadolu'ya göç etmesine neden olmuştur.
Türkler'le Moğollar aynı kökten aynı boydan gelen iki kardeş millet olduğunu söyleyebileceğimiz gibi Cengiz Han, Moğol olmaktan daha fazla Türk'tü. Cengiz'in Türklüğü tarihî geleneklerin dışında tarafsız çağdaş Çinlilerin tanıklığı ile de sabit olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Sağlam ve kudret sahibi demek olan Kayı Boyunun sembolü (ongun) şahindir ve Osmanlılar da Kayı Boyundandırlar. Osmanlı Devleti'ni kuran ve ona adını veren Osman Bey'in ve babası Ertuğrul Gâzî'nin, ne kadar küçük olursa olsun, Kayılara mensup bir aşiretin başında bulunduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Tarihteki bilgilere göre Osman Bey, gut hastalığı yüzünden öldü. Osman Gazi son yıllarında yaşının ilerlemesi ve "damla illeti" yani gut hastalığı yüzünden, beylik idaresini oğlu Orhan Bey'e bırakmıştı. Osman Bey'in ölümünün 1324'te olduğunu ileri sürmektedir.
Son yarım yüzyıl içinde yapılan antropolojik incelemeler Türkler'in beyaz ırktan olduğunu göstermiştir. Türkler, dört büyük beyaz ırk gurubundan biri olan Europid gurubunun Turanid kolundandırlar.
Kubilay (Moğolca, Moğol Kiril alfabesi: Хубулай « Servet »), Cengiz Han'ın Çelme, Jebe, Subutay ile birlikte "Dört Vahşi Köpeğinden" biri olan bir Moğol generali idi.
Bugün Moğollar, Moğolistan dışında Rusya'ya bağlı; Aga Buryat Özerk Bölgesi, Ustorda Özerk Bölgesi ve Buryat Cumhuriyetinde yaşamaktadırlar. Ayrıca Çin'de neredeyse 6 milyon etnik Moğol var ve bunların 4 milyondan fazlası İç Moğolistan'da yaşar. Tarihte, Asya kıtasının büyük bir kısmına sahip olup yayıldılar.
Kösedağ Muharebesi, 3 Temmuz 1243 tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar arasında gerçekleşen ve Selçuklu Devleti'nin yenilip Moğol tâbiiyetine girmesiyle sonuçlanan muharebedir. Kösedağ Muharebesi, sonuçları bakımından Türk tarihi içerisinde özel bir yere sahiptir.
İslam tarihindeki en önemli savaşlardan biri sayılan Aynicâlût Savaşı H. 25 Ramazan 658 / M. 3 Eylül 1260 tarihinde meydana geldi. Zor koşulların hâkim olduğu bir dönemde ortaya çıkan Memlûklu Türk hükümdar Seyfüddîn Kutuz, Moğol akınlarını durdurmayı başardı.
Çağatay Hanlığı, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın oğullarından Çağatay Han'ın adını taşıyan Türkleşmiş Moğol devletidir.
Ploşnik Savaşı, Osmanlı Devleti'nin ilk yenildiği savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu savaşın tarihi bazı kaynaklara göre 1386, bazılarına göre ise 1387'dir. Dönemin Osmanlı hükümdarı Sultan Murad, ilk başta Karamanoğlu Alaüddin Beyi Konya'da yendi.
Ploşnik Savaşı, Topliça Nehri kıyısında bulunan " Ploşnik" diye bilinen yerde meydana gelmiştir. Ploşnik Bozgunu da denilen bu muhabereden Osmanlı Kuvvetleri büyük bir yenilgi alarak mağlup olmuşlardır. Bu bozgun Osmanlı Devleti'nin 1386 yılında ilk yenilgisi olarak da tarihe geçmiştir.
Osman Bey'in lakabı Kara Yülük veya Kara İlig'dir. Ak Koyunlu ve Kara Koyunlu Türkmenleri için çok önemli bir kaynak olan Kitâb-ı Diyârbekriyye'de Kara Yülük Osman Bey'in adı sadece Osman Bey veya Emîr-i Nâmdar olarak geçer. Timurlu kaynaklarında Kara Osman-ı Türkmân olarak anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri