Çay, gebelikte güvenle tüketilebilecek bir içecektir. Ancak miktarını azaltmak gerekir. Kafein içerdiği için yan etkiler bakımından belli bir miktarın üzerinde tüketmemek gerekir. Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir.
Aşırı olmayan kafein tüketiminin bilimsel olarak kanıtlanmış bir zararı yoktur. Aynı zamanda, fazla kafein, gebelikte zaten artan, uyku bozuklukları, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve susuz kalma şikâyetlerini artırabilir. Burada sınır, kafein içeren içecekleri günde 2 büyük kupadan fazla tüketmemektir.
Bu bağlamda özellikle hamilelik döneminde soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlü kılmak için zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, melisa çayları güvenle içilebilir.
Fakat gebelik sürecinde kafein alınacak kafein miktarı kısıtlanmalıdır. Hamile olmayan biri günlük 2-3 fincan kahve, 5-6 fincan çay içmesi normal kabul edilir. Gebelik süresince 1 fincan kahve ve 1 bardak çay sınırı aşılmamalıdır.
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
İlgili 34 soru bulundu
Özellikle ilk 3 ayı kapsayan 1. trimester döneminde sağlıklı bir gebeliğin temelleri atılır. Zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, siyah çay, yeşil çay gibi çayların tüketiminde aşırıya kaçılmadığı sürece herhangi bir risk yaratmadığı düşünülmektedir.
Mide ekşimesi olan, bulantı sorunu çeken, kabızlık ve ishal gibi problemler yaşayan gebe kadınlara ıhlamur iyi gelebilir. Hamilelikte kas gevşetici etkisi bulunan ıhlamurun anne adaylarını rahatlatıcı etkisi olabilir. Fakat doğuma doğru bu etkisi nedeniyle ıhlamur içilmesi kesinlikle önerilmez.
Gebelikte artan protein gereksinimi karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller (fasulye, mercimek, barbunya…) gibi proteinden zengin besinler önerilir. Proteinler, hayvansal ve bitkisel proteinler olarak ikiye ayrılır.
Hamilelik döneminde yalnızca açık ve limonlu çay içilebilir. Çay ve kahve içme alışkanlığı olan anne adayları mutlaka bu alışkanlıklarından vazgeçmelidir. Ancak ben vazgeçemiyorum diyorsanız yalnızca günde bir bardak çay veya bir fincan kahve içilmesi önerilmektedir.
Kürtaj ne zaman yapılır? Kürtaj (çocuk aldırma) 5 haftalıktan itibaren yapılabilir. 4 hafta hamileliğin henüz kan testi ile tespit edildiği zamandır. 5 haftadan önce ultrasonda görülen gebelik kesesi henüz çok küçük olduğu için kürtajda ceninin alınamama olasılığı vardır.
Hamilelik sırasında tüketebileceğiniz meyveleri ise çilek, kiraz, kayısı, limon, muz, armut, kivi, mango, karpuz, portakal, elma, avokado, nar, guava olarak sıralayabiliriz.
Çay, gebelikte güvenle tüketilebilecek bir içecektir. Ancak miktarını azaltmak gerekir. Kafein içerdiği için yan etkiler bakımından belli bir miktarın üzerinde tüketmemek gerekir. Gebelikte alınan kafein miktarı günlük 200 mg'ı geçmemelidir.
Hamilelik sürecinde limonun tüketilmesi çok zararlı olmaz. Kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olan limon kemikleri de güçlendirmektedir. Limon C vitamini açısından zengindir.
Çay, özellikle de siyah çay, Türkiye'de tüketilen içeceklerin başında geliyor. Ancak bazı uzmanlar fazla çay tüketiminin demir emilimini azalttığını, bunun da kansızlığa neden olduğunu belirtiyor.
Kansas Eyalet Üniversitesi'nde beslenme profesörü olan Sandy Procter, "1 yaşın üzerindeki çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere sağlıklı yetişkinler, balı güvenle tüketebilir, çünkü bağışıklık sistemleri balın içerebileceği herhangi bir bakteriye karşı koruma sağlar" diyor.
Nane limon içeriği değerlendirildiğinde, rahim kasları için herhangi bir zararı olmadığı görülmüştür. Nane ve limon sıcak suyla ya da soğuk suyla buluştuğunda; gebeliğe zarar vermemektedir. Özellikle de kış enfeksiyonlarından korunmak adına ölçülü miktarda nane limon tüketilmesi önerilmektedir.
Kafein içeceklerle alındığında hızla vücuda geçmekte ve plasenta aracılığı ile bebeğe gitmektedir. Vücuda 200 mg kafein alındığında bebeğe kan gönderen plasentanın içindeki akım % 25 azalmakta ve kafein de bebeğe geçmektedir. Anne adaylarının göz ardı etmemesi gereken tehlike de burada başlamaktadır.
Türk kahvesi 65 mg – (bir fincan), Filtre kahve 120 – 270 mg – (1 kupa), Espresso kahve 130 – 200 mg – (bir fincan), Americano kahve 100 mg – (1 kupa)
Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.
Güne başlarken kalsiyum takviyesi önemli
Ayrıca sağlıklı kasları ve sinirleri desteklediği için gebelik sırasında gereklidir. Kahvaltıda süt ürünlerini tercih etmek, kalsiyum için önemli. Fındığın yanında, içine taze meyveler doğranmış bir kase yoğurt, yağsız peynirler kalsiyum takviyesi için sofranızda bulunmalı.
İlk üç aylık dönemde bebek tüm ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük beslenmesine ekstra bir enerji ilave etmesine gerek yoktur. Fakat bu annenin eğer mevcutsa, düzensiz beslenmeye devam edebileceği anlamına gelmez.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri