Osman Hamdi Bey (30 Aralık 1842, İstanbul - 24 Şubat 1910, İstanbul), Türk arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı.
Osman Hamdi Bey, Tanzimat Dönemi'nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını; resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarında, bir ömre ancak sığdırılabilecek zenginlikte ve çeşitlilikte katkıları olmuş bir kişilik.
Türk Müzeciliğinin kurucusu olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun yetiştirdiği en önemli ressam, müzeci ve arkeologdur. Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey , Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuştur.
Yaşamı 30 Aralık 1842'de İstanbul'da dünyaya geldi. Ülkenin ilk maden mühendislerinden olan babası İbrahim Ethem Bey, 1877'de sadrazamlığa kadar yükselen bir devlet adamıydı. Ailenin ikisi kız altı çocuğundan en büyüğü Osman Hamdi'dir.
Dünyada ilk müze, milad'dan önce üç yüz yılında İskenderiye'de birinci Ptolemaios zamanında kurulmuştur. Müze adı verilen ilk bina, aslında bir üniversitedir.Sanata ve bilime değer veren okulların bir araya toplanmasından meydana getirilmiştir. Bu ilk müzede, sanat eserlerinden ziyade eski kitaplar vardır.
İlgili 36 soru bulundu
(1842-1910)
1842 yılında İstanbul'da doğan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi'nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin kurucusudur.
Akım: Ekspresyonizm Diğer Önemli Eserleri: Mehtap, Adam Ve Kadın, Lafayette Bulvarı. Paul Cezanne, Elmalı Naturmort, 1898, Tuval Üzerine Yağlıboya 68.8 x 92.7cm., Modern Sanatlar Müzesi, Newyork.
Osman Hamdi Bey'in eseleri arasında, Kaplumbağa Terbiyecisi'nin çok özel bir yeri olduğu ortadadır. Tablo sanatçının en ünlü ve en çok konuşulan eseridir. Osman Hamdi'nin tabloda ne anlatmak istediği her zaman bir tartışma konusu olmuştur.
Osman Hamdi Bey'in bu eseri, fiyatı kadar büyük bir değere sahip. Bu tablo döneminin zorlu toplum şartlarına ve düşünce yapısına göğüs gererek günümüze kadar sapasağlam bir şekilde ulaşmayı başardı.
Müzeci, arkeolog, ressam ve diplomat olan Osman Hamdi Bey, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yetişmiş ve tarih, sanat ve arkeoloji alanında yaptığı çalışmalar günümüze kadar sirayet ediyor. 30 Aralık 1842 yılında dünyaya gelen Osman Hamdi Bey, II. Abdülhamit'in sadrazamı İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu.
Osman Hamdi Bey, Türk sanatının başyapıtlarını yaratmış, arkeolog, müzeci ve ressam kimliğiyle tanınmış bir sanatçıdır. Osman Hamdi Bey'in çalışma alanı, sadece resimle sınırlı değil, aynı zamanda Türk arkeolojisi ve müzeciliğini de kapsamaktadır.
Oryantalist sanatçı olarak tanımlanan Osman Hamdi Bey'in, renk kullanımında, Mimozalı Kadın resminde kullandığı Zincifre kırmızısı örneğinde olduğu gibi, duygu yoğunluğunu Oryantalizme göre yüksek seviyede tuttuğu görülmektedir.
Bu tablo sanatsal açıdan çok başarılı bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir. Sanat eleştirmenleri tarafından bu tablo, sanatçının, geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.
Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır.
Bu tablonun hikayesi kısaca şu şekilde örneklendirilebilir; Osman Hamdi Bey, yaşamını insanları eğiterek, resimleri ile sanata yakınlaştırmayı dert edinmiştir. Bu sebeple eğitip değiştiremediği insanların varlığı nedeniyle evcilleştirilemeyen kaplumbağalara ilgi duyduğu ifade edilmiştir.
1842 yılında İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey; Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi'nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu; arkeolog ve ressamdır.
Herkesin merak ettiği Hamdi Bey'in Ilıcalı'nın Acun Firarda dönemlerinden bu yana yanında olan ve Ilıcalı'nın Feridun diye seslendiği kişiyle aynı kişi olduğu bilgisine ulaşıldı. Var Mısın Yok Musun programında gizemine koruyan Hamdi Bey'in meğerse Acun ılıcalı'nın yıllardır yanında olan Birol Doğan olduğu öğrenildi.
Öz: Evrendeki en eski canlılardan biri olan kaplumbağa, özellikle evini sırtında taşıması ve çok uzun ömürlü bir hayvan olması sebebiyle Türk inancında uğurlu ve kutsal sayılmış, devletin gücünü, koruyuculuğu, ölümsüzlüğü, bilgeli- ği, mutluluğu, sabrı, azmi, istikrarı, sonsuzluğu vs. gibi birçok konuyu simgele- miştir ...
Yapıtlarının çoğu 2 tanedir. Çünkü oryantalist resim, detaylar üzerinedir. İlkini yapınca ikincisini yapmak detayları çözümlediği için kolaydır.” Yüksel İnşaat'ın desteğiyle düzenlenen sergi, 30 Haziran'a kadar izlenebilir.
Osman Hamdi Bey Türk arkeolog, ressam, müzeci ve Kadıköy' ün ilk belediye başkanı olarak bilinir. İlk Türk arkeolog olarak kabul edilir. Sakız Adası'ndan küçük yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa'nın oğludur.
Osman Hamdi Bey 30 Aralık 1842'de İstanbul'da doğdu. Sultan Abdülmecid döneminde Ispartalı yağlıkçılar kâhyası Hacı Mustafa Ağa'nın kızı Fatma Hanım ve İbrahim Edhem Paşa'nın dört erkek çocuğunun ilkiydi. Babası Osmanlı Devleti'nin 1829'da Avrupa'ya eğitim için gönderdiği ilk dört öğrenciden biriydi.
Doğu kültürlerini inceleyen ve çeşitli konularda eserler kaleme alan Batılı araştırmacılara oryantalist denir. Bununla birlikte Doğu ülkelerinde fotoğraf çeken ve resim çizen Avrupalı sanatçılar için de bu terim kullanılır.
Bazı yazarlar, İslam'ı, Hristiyanhğm sapık bir kolu (heresy) olarak gören Şam'lı John'u (John of Damascus) ilk oryantalist; onun, İslam'ı Hristiyanlara tanıtan ve ondan sakındıran kitabını da ilk oryantalistik eser olarak görürler,6 Kimi araştırmacılara göre ise oryantalizm, İspanya'da Kur'an'm ilk defa latinceye ...
Osman Hamdi Bey, batı terbiyesiyle yetişmiş ancak içinde bulunduğu kültürden uzaklaşmadan bunu yansıtabilmiş döneminin en önemli ressamlarından biridir. Sanat alanında tanınmasının yanında, arkeoloji alanında da birçok çalışmaya katılmış hatta Türkiye sınırları içindeki "İlk Türk Müzesi"nin kurucusu olmuştur.
Giysileri ve davranış biçimlerini oryantalist anlayıştaki resimlerinde kullanır. Akademik oryantalist tarzın içinde yer alır Osman Hamdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri