Folik asit günde 400 mikrogram olacak şekilde kullanılmalıdır. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun "Yaşasın Hayat" kitabından yayımlanan bilgilerle folik asidin vücudumuz için ne kadar önemli olduğunu belirttik.
Folik asit eksikliği, vücudun ihtiyaç duyduğu folik asit miktarının alınmadığı durumda ortaya çıkan bir tablodur. Sağlıklı kişilerde kanda bakılan folik asit değeri 2.7-17.0 ng/mL arasında yer alması gerekir.
Eksikliği önlemek için sağlıklı yetişkinlerin günde en az 400 mcg folat alması önerilir. Folat veya folik asit içeriği bakımından zengin olan birçok besin mevcuttur: Baklagiller.
"Folat" ve "folik asit" terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılsa da aslında aynı vitaminin (B9 vitamini) farklı formlarıdır. Birçok gıda, bu vitaminin doğal formu olan folat (B9 vitamini) içerir. Folik asit ise gıda takviyesi olarak mevcuttur veya gıdalara eklenir.
Folat eksikliği anemisi, yeterince folat alınmadığında ortaya çıkan bir anemi türüdür. Folat eksikliği anemisi en çok hamilelik sırasında görülür. Folat eksikliği anemisinin diğer nedenleri arasında aşırı alkol tüketimi, anksiyete veya artriti tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar bulunur.
İlgili 43 soru bulundu
Fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller folat bakımından zengin gıdaların başında gelir. Bir bardak haşlanmış mercimeğin tüketimi ile günlük folat ihtiyacının neredeyse %90'ı karşılanmış olur. Kuşkonmaz folat dışında birçok vitamin ve minerali de ihtiva eden bir besindir.
Folik Asit Eksikliğinin Belirtileri
Bunlar aşağıdaki gibidir: Anemi: Anemi belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, solgun cilt ve nefes darlığı bulunabilir. Sindirim Problemleri: İştah kaybı, kilo kaybı, dilin kırmızı ve şişmiş görünümü, ishal ve sindirim sorunları
Ayrıca günde 1000 mcg üstünde folik asidin alımı karın krampları, mide rahatsızlığı, ishal, gaz, tat bozuklukları, sinirlilik, uykusuzluk, ve cilt rengi değişiklikleri gibi yan etkilere neden olabilir (5).
Kanda yüksek homosistein bulunması kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Folik asidin B12 vitamini ile birlikte bu tarz kalp hastalıkları riskini azalttığı düşünülmektedir.
Bu test folik asit eksikliği kontrol etmek için yapılır. Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına ve genetik kodları depolayan DNA üretilmesine yardımcı olur. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında doğru miktarda folik asit almak, spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur.
Size farklı tür bir hamilelik öncesi vitamin önerebilir ya da folik asit, D vitamin ile birlikte kalsiyum ve demir takviyelerini ayrı ayrı almanızı sağlayabilir.
B9 vitamini içeren besinler; brokoli, taze soğan, avokado, taze fasulye, kivi, nane, marul gibi tüm yeşil sebzelerde bulunur.
Folik asit saat kaçta içilmeli, diye de merak edebilirsin. Folik asit tabletlerini belirli bir saat olmadan, sabah veya akşam saatlerinde almak tavsiye ediliyor.
Bu miktarlar her gün olarak alınması gereken ve aşılmaması gereken değerlerdir. Önerilen günlük folat miktarı yetişkinler için 400 mikrogram (mcg), hamilelik planlayan veya hamile kadınlar için önerilen 400-600 mikrogram ve emziren kadınlar için önerilen miktar 500 mikrogramdır.
Folat yüksekliğinde endişe etmeye gerek yoktur. Folat değerinin yükselmesinin genel olarak nedeni, folat içeren besinlerin ya da folat içeren gıda takviyelerinin fazla miktarda tüketilmesidir. Folat yüksekliği bulunan kişilerde b12 vitamini eksikliği görülebilmektedir.
Koldan alınan kan numunesi üzerinde yapılan laboratuvar çalışması ile vücutta vitamin ve mineral varlığı, iltihap gelişimi gibi birçok bilgiye edinmek mümkündür. Folik asit test de kan numunesinin incelenmesi sonucu değerlendirilir. Kanın sıvı bölümünde yer alan B12 ve folat varlığı değerlendirilir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi vücuttaki somut eksikilik üzerine tanımlanan folik asit ilaçları, doktor tavsiyesi üzerine alınmalıdır.
Gebe kalmadan 2 ay önce folik asite başlanılmasını ve gebeliğin 3. ayının sonuna kadar her gün 400 mikrogram kullanılmasını öneriyoruz. Özellikle doz konusunda doktorunuzun önerilerine dikkat edin. Yalnız folik asidi her gün almaya özen gösterin. Çünkü folik asit vücutta depolanmaz, sürekli yenilenmelidir.
Sülfasalazin maddesi gibi sülfonamid grubu antibiyotik içeren ilaçlar: Bu ilaçlar folik asidin emilimini engellemekte ve dolayısıyla etkisini azaltmaktadır. Kloramfenikol ve ko-trimoksazol maddelerini içeren ilaçlar: Bu ilaçlar FOLSET' in etkisini azaltabilmektedir.
Folik asit eksikliği anemiye neden olabilir. Anemi, çok az sayıda RBC'ye sahip olan bir durumdur. Anemi, dokuları ihtiyaç duyduğu oksijenden mahrum edebilir. Folik asit özellikle çocuk doğurma çağındaki kadınlar için son derece önemlidir.
Bu durumun sonucunu doğrudan görebileceğimiz gibi (saç dökülmesi, tırnaklarda kırılma) bazen de pek farkına varmadığımız ufak zorluklar çıkartırlar. Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler.
Yapılan araştırmalarda aşırı folik asit kullanımında, fetal büyümede bozulma, astım ve otizm gibi çocukluk hastalıkları riskiyle karşılaşıldı. Ayrıca bazı kanser hücrelerinin büyümesini teşvik etme gibi çok fazla folik asit tüketmenin bazı olası olumsuz etkiler görülmektedir.
İşte bu zorlu durumun sürekli olarak devam etmesi halinde, folik asitin en ciddi belirtilerinden nefes darlığı, kalp ritminde düzensizlikler, kalp çarpıntıları gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.
FOL: Folik Asit. Folat eksikliğinin tanı ve tedavisi takibi ile megaloblastik ve makrositik anemilerin değerlendirilmesinde kullanılır.
Vücudun B12 vitamini ihtiyacı günlük 2-3 mcg'dir. Hamilelerde ve emzirenlerde günlük B12 vitamini ihtiyacı miktarı daha fazladır. B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri