Başlıca tütün ekim alanları Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerindedir. Tütün üretimi yapan başlıca ülkeler Amerika, Çin, Brezilya, Hindistan, Türkiye, İtalya, Yunanistan, Fransa, Endonezya ve Bulgaristan'dır.
Türkiye'de üretilen 79.081 ton tütünün 13.543 tonu Denizli'de üretilmiştir. 2020 yılında en fazla tütün üretimi yapılan il 17.301 ton ile Adıyaman olurken, üçüncü 13.489 ton ile Manisa olmuştur. Tütün, 4733 sayılı Tütün Kanununa göre 2002 yılından bu yana yazılı sözleşme esasına göre üretilmektedir.
Ege Bölgesi yıllardan beri gerek tütün ekim alanlarında gerekse tütün üretim miktarında önemli bir oranla ilk sırada yer almaktadır.
Dünya'da en fazla tütün üretimi yapılan ülke Çin olup, dünya üretiminin % 38'i bu ülkede gerçekleştirilmektedir. Çin'i sırasıyla Brezilya, Hindistan, ABD izlemektedir.
Ege Bölgesi'nde: Manisa, İzmir, Denizli, Aydın, Uşak Muğla, Marmara Bölgesi'nde; Balıkesir, Bursa, Karadeniz Bölgesi'nde; Samsun, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Bitlis, Muş, Malatya, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Akdeniz Bölgesi'nde; Hatay ve çevresi tütün üretimi yapılan başlıca alanlardandır.
İlgili 39 soru bulundu
Şimdi kısa kısa bu ülkeleri tanıyalım: Küba: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii.
Bu sonuca göre Türkiye için 400 yılı aşkın bir tütün geçmişi bulunmaktadır diyebiliriz. Osmanlı İmparatorluğu'nda ziraati ilk olarak Makedonya, Kırcaali, Yenice'de başlamış, Anadolu'da ise Bursa, Avunya (Agonya)3, Söke, Foça ve Akhisar'da ilk defa ekimi yapılmıştır (Mercimek, 1999: 11).
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Fener Burnu ile Değirmendere akarsuyu arasında kalan saha, iklim ve topoğraf- ya şartları ile bu özellikleri taşımakta olup, tütün yetiştirilmesine elverişlidir.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Öz-Ege Tütün Sanayi ve Ticaret AŞ eksperi Bülent Zorba,yaptığı açıklamada, Hatay'ın tütün ekimi için hava koşulları ve toprağının son derece uygun olduğunu, 15-20 yıl öncesinde yılda 12 bin ton tütün hasat edilen bölgede, bu rakamın 2 bin tona kadar düştüğünü söyledi.
Akhisar, Söke, Denizli ve Eşme civarında tütün yetiştiriliyor. Karadeniz'de Samsun, Tokat, Amasya ve Trabzon'da, Trakya'da Keşan ve Kırklareli çevresinde, Marmara'da Balıkesir, Bursa, Bolu ve Kocaeli'de, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise Malatya, Bitlis, Diyarbakır, Muş ve Hakkari'de tütün ekiliyor.
Mardin'in Mazıdağı ilçesinde tütün ekimi yapan çiftçiler, kavurucu sıcaklarda tarlada ter dökerek çalışıyor. Tütün ekimi zahmetli bir iş olmasına rağmen yüksek gelir sağlayan bir ürün olduğu için çiftçiler tarafından tercih ediliyor.
Türkiye, dünya tütün üretiminde 15'inci, şark tipi tütün üretiminde ise birinci sıradaki yerini koruyor. Ege İhracatçı Birliklerinden yapılan açıklamaya göre, sektör, geçen yıl 910 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştı.
Tütün fideleriyle yetiştirilmektedir. Bunun başlıca sebepleri şunlardır: Tütün tohumları çok küçük olduğu için geniş sahalara ekimi uygun değildir. şekilde yaklaşık iki aylık bir süre kazanılır.
Ülkemizde tütün mamulleri üretmek ve satmak isteyenler Kurumdan üretim, satış veya uygunluk belgesi almak zorunda olacak. Üreticiden alınan tütünlerin tütün satış merkezlerine veya kuruma tescil kaydıyla içeride alınıp satılması, nakledilmesi ve standartlara uygun işlenmiş olarak yurtdışına ihracı serbest olacak.
Türkiye'de sigaranın tarihi
Tütün, Osmanlı topraklarına 17. yüzyıl sonlarında Cenovalı denizciler tarafından getirilmiştir. Bir zaman sonra İskeçe ve Selanik'te üretimi başlamıştır. Yangınlara neden olduğu gerekçesiyle IV. Murat yasak getirmeye çalışmış fakat başarılı olamamıştır.
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı. Buna göre, ülkedeki yetişkinlerin neredeyse yarısının (%48,5) sigara içtiği belirlendi.
Anavatanı Amerika kıtası olan tütün bitkisi, bağımlılık yapıcı özelliği olan nikotin maddesi içeriyor. Tütün dünyaya, kıtanın 15. yüz yıldan itibaren Avrupalılar tarafından kolonileştirilmesi ile dağılmaya başladı.
Denizli tütün üretiminde birinciliği bırakmadı, Türkiye'nin en çok tütün üreten kenti oldu. Aromatik ve kalite özellikleriyle diğerlerinden ayrılan şark tipi tütün üreten Denizlili çiftçiler, sözleşmeli üretim modeli ile başarıyı yakaladı. üretiminde birinci sırada olduğunu söyledi.
Verim Ortalamaları (kg/da)
Dekara verim ilk yıl 62.0-104.5 kg/da arasında deği- şirken; ikinci yılda 50.5-111.0 kg/da arasında değişmektedir.
Ülkemizde İstanbul, İzmir, Adana, Samsun, Malatya, Bitlis ve Tokat illerinde olmak üzere tütün mamulleri üretimi halen 8 fabrikada yapılmaktadır. Bu fabrikaların 7 sinde filtreli sigara yapılmasına karşılık sadece 3 tanesinde filtresiz sigara yapılmaktadır. Bunlarda İzmir, Samsun ve Bitlis fabrikalarıdır.
Başta Nicotiana tabacum ve Nicotiana rustica türleri olmak üzere, dünya genelinde bilinen 70'den fazla tütün türü bulunmaktadır.
Âlimlerin çoğuna göre, helaldir. Birkaçına göre ise, hüküm verilemez. [Uyun-ül-besair'de, Hamevi Eşbahı şerh ederken, (Buradan tütün içmenin helal olduğu anlaşılıyor) buyuruyor.] Hanefi âlimlerinden, Şam müftüsü, Abdürrahman İmadi, Hediye adındaki kitabında, (Tütün; soğan, sarmısak gibi mekruhtur) buyurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri