Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır. Bunun dışında Samsun Bafra bölgesinde de ekimi yapılır. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Genel olarak esmer pirinç, beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Öğütme işlemi, beyaz pirincin sağlık yararlarının çoğunu ortadan kaldırır. Esmer pirinç bir tam tahıldır ve daha önemli vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda bir lif kaynağıdır.
Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri taneli ve en kaliteli pirinç çeşididir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır.
Osmancık pirincin fiyatı baldo pirince göre daha uygundur. Ayrıca bu iki türün yetiştikleri yer de birbirinden farklılık gösterir. Osmancık pirinç baldo pirince göre daha yumuşaktır, daha hızlı pişer ve daha kolay kıvam tutar. Özel hasta diyetlerinde ve verdiği tokluk hissiyle zayıflama diyetlerinde kullanılabilir.
Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler.
Yayla Osmancık pirinç sofraları besin değeri açısından zengin hale getiriyor. Osmancık pirinç, pişirildiğinde tane tane olduğu için pilav yapımında gönül rahatlığıyla kullanılıyor.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta eğer piyasada baldo olarak gördüğünüz pirinç fiyatları arasında aşırı fiyat farkı varsa bunun nedeni ya içermiş olduğu kırık tane miktarı ya da en çok yapılan hilelerden biri baldo içerisine orta tane pirinç karıştırılmış olmasıdır.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır. Osmancık-97'nin, markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmündeki kararnameye göre Türk Patent Enstitüsü'nce 14.12.2005 tarihinde marka tescili yapılmıştır.
#GıdaDedektifiDünyaTurukapsamında bu akşam sizlerle elimizde Baldo Pirinç ile İtalya'ya gidiyoruz. Ülkemiz yakın dönemde Pirinci yüksek oranda ihraç eden bir ülke konumundayken, bugün Avrupa'nın iki numaralı Pirinç üreticisi olmasına rağmen, üretimi kendi iç tüketimine yetmeyen İtalya'dan pirinç İthal etmektedir.
Diğer pirinçlere oranla düşük nişasta oranına sahip olması sporcuların basmati pirinci normal pirinçten daha fazla tüketmesine neden olmuştur. Basmati pirinç ıslatılır mı sorusuna nişasta olmadığı için yıkmaya gerek yoktur cevabı verilir.
Basmati pirinci gluten içermez.
Bu yüzden diğer pirinç türlerine göre hem daha sağlıklıdır hem de alerjen etkisi bulunmaz.
Basmati ve siyah pirinçte şeker sıfır. Biz şeker hastalarına basmati pirinci rahat bir şekilde önerebiliyoruz. Şeker sıfır olduğundan dolayı insülin kullanan şeker hastaları dahi bunu tüketmeleri halinde şekerleri hiç artmıyor.
Hangi pirinç kullanılır diye merak ediyorsanız dilediğiniz pirinç türünü tercih edebilirsiniz. Esmer pirinç daha düşük kaloriye sahip olduğu için esmer pirinç de tüketebilirsiniz. Zaman zaman bu metod ile zayıflamak isterseniz en son yapılan uygulamadan sonra 30 günün geçmesini beklemelisiniz.
Isınan tereyağı ve sıvı yağın içerisine pirinçleri ilave edip az biraz kavurun. 5. Tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
Ağırlıklı olarak uzaka doğu kesiminde yetişse de Türkiye'de yoğun olarak Osmancık pirinç bulunuyor. Duru Osmancık Pirinç yerli firma olarak da ülke halkının aradığı pirinç türünü pazara teminat sağlıyor. Osmancık pirinç baldo pirince göre oranla pişirme süresi ve lezzetli kıvamı ile daha kolay bir pirinç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri