Kendine has lezzeti ve yapısı ile en çok tercih edilen pirinç çeşitlerinden biri olan Osmancık pirinç özellikle pilav yapımında, çorba ve dolmalarda kullanılır. Eser miktarda gluten içerebilir. Serin, rutubetsiz, kokusuz ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde muhafaza ediniz.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
UYARI: Bu tarifin başarılı sonuç verebilmesi için yıkama suyu berrak olana kadar yıkanmış (bk. öneri) Osmancık pirinçlerinin 1 litre suda (oda sıcaklığında) 45 dakika ıslatılıp iyice süzülmüş olmaları gerekmektedir. Ayrıca pişirme için kullanacağınız 1100 g su temiz ve oda sıcaklığında olmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Ürün Kullanma Talimatı : Ürünü pişirmeden önce 10 dakika boyunca soğuk suda bekletiniz. 1 bardak pirince 2 su bardağı kaynar su ilave ediniz.
Mutlaka baldo pirinç kullanılmalıdır. Pirinçler en az 12 saat suda bekletilmelidir. Pilav tenceresine mutlaka limon suyu damlatılmalıdır. Ayçiçek yağıyla pilav yapılmamalıdır.
Dünyanın en iyi pirinci karacadağ pirinci olduğu söyleniyor. Çok farklı bir lezzet ve aroması var.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler.
2012 yılında Türkiye'deki pirinç üretiminin %80'ini oluşturmuş Osmancık, Baldo ile birlikte ülkede en çok tüketilen pirinç kültivarından biridir. Aslen TR-427 ıslah koduna sahip pirinç varyatesi, modern ismini Çorum'un Osmancık ilçesinden alır.
Osmancık pirinci, uzun taneli ve beyaz renkli bir türdür. Osmancık pirincinin dikkat çekici bir diğer özelliği ise lezzetidir. Tane yapısı, pişirme sırasında dağılmaz, bu yüzden taneli pilavlar yapmak isteyenler için ideal bir seçenektir.
Siyah pirinç ve yabani pirinç de sağlıklı türler arasında değerlendirilen seçenekler. Çünkü her iki türün de içerdiği antioksidan oranı yüksek. Beyaz pirinç ise yüksek oranda karbonhidrat içermesi ve glisemik indeksinin fazla olması nedeniyle daha az sağlıklı olarak değerlendiriliyor.
Basmati pirincin diğer pirinç çeşitlerinden ayıran en önemli özellik, ince ve uzun taneli olmasıdır. Bu, ona hem dikkat çekici bir görünüm verir hem de pişirme sürecinde tanelerin birbirine yapışmamasını sağlar. Ayrıca, bu pirinç türünün kendine has aroması ve lezzeti, onu diğer pirinç türlerinden ayırır.
2 Su Bardağı Osmancık Pirinç
Tarifteki pirinç miktarı yurdumun baldo pirinci temel alınarak belirlenmiştir. Nişastasını vermesi ve pirinç / süt oranının dengesi için baldo gibi, Osmancık gibi pirinçleri kullanmanız tavsiye edilir.
Kepekli pirinç beyaz pirinci göre işleme tabi tutulmadığı için oldukça sağlıklı bir pirinç türüdür. Kepekli pirinç işleme sürecinden geçmediği için oldukça sağlıklıdır. Kepekli pirinç karbonhidrat, yağ, demir, protein ve kalsiyum açısından diğer pirinç türlerine oranla daha zengindir.
Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor. Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Tosya'da, neredeyse üç öğün sofralardan pirinç eksik olmuyor.
Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır. Duru, en taze ve en kaliteli baldo pirinçleri hasatında özenle seçerek ISO 22000, IFS ve BRC sertifikalarına sahip fabrikalarında uzmanlıkla paketler.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Yani pirinç pilavı hangi tencerede yapılır, sorusuna cevap arayanlardansanız yanıtı granit tencerelerde bulabilirsiniz. Bu tencereler, yapışmaz kaplaması sayesinde tahılların yapışmasını önler ve pişirme sürecini kolaylaştırır.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
Ölçüye sadık kalmak zorunda değilsiniz ama genellikle 1 su bardağı pirinci için 1.5 su bardağı su eklenir. Tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Pirinç ve şehriye pilavının tane tane olmasını istiyorsanız, su ekleme işlemi sonrasında fazla karıştırmamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri