Renkli yaprakları ile ünlü olan lahananın en yaygın renkleri koyu yeşil, açık yeşil, kırmızı veya mordur. Renk genellikle yetiştirmeye karar verdiğimiz lahana çeşidine bağlıdır. Bazı türler yumuşak ve düz yapraklara sahipken, diğerleri ise buruşuk yapraklara sahiptir.
Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra), turpgillerden (Brassicaceae) geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu kırmızı/bordo olan bir lahana çeşididir. Pişirildiğinde genelde mavi renk alır.
Lahana, yeşil, kırmızı ve beyaz yapraklı dünyada en çok yetiştirilen sebzeler arasında yer almaktadır. Turpgiller sebzesi ailesine ait yuvarlak ve oval yapısıyla bilinir. Dış tabakası sert ve koyu yeşil, içi ise açık yeşil ve beyaza yakın yapraklardan oluşur.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Karalahana ya da yaprak lahana (Brassica oleracea Acephala), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları koyu yeşil olan bir lahana çeşididir.
İlgili 34 soru bulundu
Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f.rubra) turpgiller familyasından geniş ve kalın kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları kırmızı/ mor renkli bir lahana çeşididir. Pişirildiğinde genelde mavi renk alır.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Organik lahana nasıl anlaşılır? Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır. Fotoğrafa dikkatli bakacak olursanız aradaki fark çok belirgin görünüyor.
Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az olur. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tok tutar.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar (başlangıcı) ile İlkbahar (sonu) arasındaki serin dönemde yetiştirilir.
Beyaz lahana (Brassica oleracea var. capitata f. alba), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz olan bir lahana çeşididir. Anadolu'da halk arasında kelem adı ile de bilinir.
Hem yemeklerde hem salatalarda hem de turşularda kullanılan beyaz lahananın insan vücuduna olan faydası saymakla bitmez. Turpgil ailesinden olan ve Türkiye'de bazı kesimlerde kelem olarak da adlandırılan beyaz lahana hakkında merak edilen her şeyi sizler için bir araya getirdik.
Düşük kalorili besinlerden biri olan mor lahana ile şeker hastalığının etkilerini en aza indirebilirsiniz. Ani şeker düşüşlerini ve yükselmesini kırmızı lahanayı öğünlerinize ekleyerek önleyebilirsiniz.
Şubat ayında sebze olarak brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, kereviz, mor lahana, brokoli, taze yeşil kabak tüketirken meyve olarak ise mandalina, elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
İlk başta boyut olarak küçük değil, orta ya da büyük boy bir lahana tercih etmelisiniz. Lahanayı seçerken üzerine bastırın. Lahana esniyorsa sarma için idealdir.
Lahananın göbek kısmı güzelce oyulur biraz derine inerekten ve lahana geniş bir tencereye oturtulur. Tencerenin boyu lahanayı geçmek zorunda değil. üzerine sıcak su dökülür tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde. İki üç dakika kaynatılır ve büyük bir çatal yardımıyla dikkatli bir şekilde lahana ters çevrilir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
İstenirse lahanayı sirkeli suda bekletin. Kullanılacak eski bir numara, lahanayı suyla yıkamaya devam etmeden önce birkaç dakika sirkeli suda hafifçe ıslatılmış lahanayı bırakmaktır. Genellikle iki ila dört dakika arasında.
Türkiye'de karalahana, mancar, pancar, azman lahana, Gürcüce şaviphali gibi farklı farklı isimlerle de biliniyor. Yarım metreye kadar uzayabiliyor, çabuk, kolay ve genellikle kış sebzesi olarak yetişiyor.
Kemik ve kas gelişimine destek oluyor
İçeriğinde bulunan A, B6, C ve K vitaminleriyle kalsiyum, potasyum gibi mineraller sayesinde kırmızı lahana kemik ve kas salığını da koruyor, bu özelliği sebebiyle özellikle gelişim çağındaki çocuklara ve gençlere bolca tüketmesi öneriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri