Her tüneli, köprüyü, yapıyı deprem faktörünü ön planda tutarak yaptıklarını anlatan Bakan Turhan, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri gibi dev yapıların her türlü rüzgar etkisine dirençli inşa edilmesinin yanı sıra çok şiddetli depremlere dayanıklı yapıldıklarını da söyledi.
15 Temmuz Şehitler köprüsünde bakım ve kontrol çalışmaları aralıksız devam ediyor. Daha önce yapılan ağır bakımda halatları ve asfaltı yenilenerek köprü 7,7 büyüklüğünde bir depremde ayakta kalabilecek güce sahip oldu. Yıpranan kısımlara anında müdahale edilerek köprü sürekli bakım halinde tutuluyor.
Avrasya Tüneli kaç şiddetinde bir depreme dayanıklıdır? Mw 7,25 büyüklüğünde bir depremin Ana Marmara Fayı'na ortalama 17 km mesafede bulunan Avrasya Tüneli'nde yaratacağı şiddet EMS'98 ve MMI ölçeğine göre ortalama 8 olacak. Ancak Avrasya Tüneli'nin deprem tasarımı 9 şiddetinde bile hasar görmemesini temin edecek.
Bakanlık koordinesinde yürütülen tüm projelerde, güvenlik ve sağlamlığın her zaman ön planda tutulduğunu ifade eden Bakan Turhan, "15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi tüm 'mega projeler' depremin yanı sıra şiddetli rüzgarlara karşı da dayanıklı." diye konuştu.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü deprem dayanıklılığı açısından Türkiye'nin en sağlam köprüsü olarak kamuoyuna tanıtıldı. Köprünün Kuzey Anadolu fay hattına 65 km uzak olduğu için olabilecek büyük bir depremden etkilenmeyeceği belirtildi. Burada deprem açısından risk var mı?
İlgili 45 soru bulundu
Çanakkale'de art arda meydana gelen depremler gözleri 18 Mart'ta temeli atılacak 1915 Çanakkale Köprüsü'ne çevirdi. Köprü 10 büyüklüğünde depreme dayanıklı, fay hatlarından etkilenmeyen teknik donanımlarla yapılacak.
322 metrelik yüksekliğin 305 metresi betonarme, geri kalanı ise çelik ile imal edilmiştir. Ayaklarda kullanılan beton, C50/60 mu- kavemet sınıfında olup, en az 100 yıllık servis ömrünü sağlayacak bir takım dürabilite kriterlerini sağlamaktadır.
-Pendik, Kartal, Kadıköy (Kurbağalıdere bölgesi, Moda'nın deniz kıyısı bölgesi harici), Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Şile ve Adalar ilçeleri.
"Köprüler, geometrik standardın yani şerit sayısı veya raylı sistem eklenmesi gibi değişiklikler söz konusu olduğunda yıkılabilir. Aksi takdirde normal ve kalıcı periyodik bakımlarla uzun yıllar ayakta kalabilir. Örneğin trafik yoğunluğunu karşılamadığı için köprü yıkılabilir ve şerit sayısı artırılabilir.
İSTANBUL'DA DEPREME DAYANIKLI İLÇELER HANGİLERİ? İstanbul'da en sağlam alan Haliç'ten kuzeye doğru Başakşehir'e kadar olup Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek olan bölge. Bu ilçeler; Sarıyer, Başakşehir, Eyüp'ün bir kısmı, Kağıthane'nin bir kısmı, Şişli, Beşiktaş zemin olarak iyi.
Depreme dayanıklı raylı sistem binalar, 10 şiddetinde depremlere dayanıklı olma özelliği göstermektedir. Bu sistem, binaların deprem sırasında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket edebilmesini sağlamaktadır.
Metroların tasarımı yapılırken 8 şiddetine kadar dayanıklı olarak yapılıyor. Deprem esnasında çıkış istikametine doğru trenin içindeki sayıyı boşaltmak gerekir. Asıl mesele deprem meydana geldikten sonraki süreç sonrası 15 gün biz metroları kullanamayacağız.
Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak.
İstanbul'daki düşük riskli ilçeler ve semtler; Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent'tir.
Şener Üşümezsoy ise en radikal tespitleri dile getiren isimlerden. İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 1-2 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy'a göre, “Büyük İstanbul depremi fikrini ortaya atan kişinin ABD'li jeofizik uzmanı Ross Stein.
Ataşehir İlçesi İstanbul'un Avrupa Yakası'nda yer alan ve Marmara fay hattına yakınlığı sebebiyle deprem riski bulunan bir bölgedir. Özellikle 1999 Marmara Depremi gibi büyük depremlerin yaşandığı İstanbul'da, Ataşehir İlçesi deprem riski olan bölgelerden biridir.
Köprü dişin ömrü 10 yıl veya daha uzun süre dayanabilir. Genelde doğru bir şekilde bakım yapılırsa ve düzenli diş hekimi kontrolleri sağlanırsa, köprü dişler uzun yıllar boyunca dayanabilir.
İSTANBUL'da, geçen yıl 5 Nisan'da 3'üncü Boğaz Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu viyadük inşaatında betonlama yaparken iskele ile birlikte düşen 3 işçinin ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Bilirkişi raporunda 7 sanıktan 5'i 'asli', 2'si 'tali' kusurlu bulundu.
Zemin kaya zemin olup, 26,7 m. derinliğindedir.
Prof. Dr. Görür, ayrıca zemini en sağlam olan yerin ise Çamlıca olduğunu kaydetti.
Deprem İstanbul'un tüm ilçeleri için yüksek risk oluşturmakla birlikte; özellikle Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olası büyük depremden yoğun olarak etkilenecektir.
Prof. Dr. Görür'e göre İstanbul'da zemini en zayıf olan ilçe Ataşehir, en sağlam olan ilçe ise Çamlıca.
Dilovası ile Hersek Burnu arasında inşa edilen ve İzmit Körfezi'nin iki yakasını bağlayan köprünün toplam 2.682 m uzunluğundadır.
KÖPRÜ YIKILABİLİR
Çok sayıda insanın aynı anda koşarak geçmesi sonucu bu titreşimler oluşmuştur. Aynı şekilde bir tümen askeri de uygun adım da yürütseniz aynı etki oluşur. Buna rezonans diyoruz. Boğaziçi Köprüsü de rezonans'tır.
İnşaatı gerçekleştirecek firmayı seçmek için açılan ihaleyi de Hochtief AG adlı Alman ve Cleveland Bridge and Engineering Company adlı İngiliz firmalarının oluşturduğu konsorsiyum kazandı. Köprünün inşaatına 20 Şubat 1970 tarihinde başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri