OSMANLI'NIN BOSNA-HERSEKTE'Kİ SON MİRASINI PELJESAC KÖPRÜSÜ'NÜN KUŞATMASINDAN KURTARMAK İÇİN SON FIRSAT. Tarihsel olarak, Ragusa/Du
Dünya Savaşı sonunda, Yugoslavya toprakları içindeki mücadeleden galip çıkan Hırvat kökenli Josip Broz Tito önderliğinde II. Yugoslavya Devleti kurulmuştur. Böylece daha önce ZAVNOH tarafından kurulan Hırvatistan Federal Devleti 26 Ocak 1946'da Hırvatistan Halk Cumhuriyeti'ne dönüşmüştür.
925-1102 yılları arasında yaklaşık iki asır süren bu dönemin ardından bu tarihte Macaristan'la birlik olunmuş ve 16. yüzyıldaki Osmanlı akınlarına kadar devam eden yaklaşık dört asırlık dönemde Macaristan ile birlikte halinde Hırvatistan Krallığı varlığını muhafaza etmiştir.
Osmanlı ve Avusturya dönemleri
16. yüzyılda Osmanlılar Hırvatistan'ın büyük bir bölümünü ele geçirdiler.
Savunma ihtiyacından dolayı Hırvat toprakları XVI. yüzyılda birleşti ve Macarlar'la ilişkiler de eski durumunu korudu. 1699 Karlofça Antlaşması'na kadar bugünkü Hırvat topraklarının bir bölümü Osmanlı idaresi altında kaldı.
İlgili 43 soru bulundu
Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyeti akındaki topraklarda bugün 45 ülke, nüfuzu ve etkisi altındaki topraklarda ise 31 ülke bulunmaktadır.
Hırvatistan'da din, geniş ölçüde yaygın olan Hristiyanlıktır ve Hırvatlar'ın büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi'ne tabidirler. Hırvatistan'da resmi bir din yoktur ve din özgürlüğü, Hırvatistan Anayasası tarafından tanımlanan ve tüm dini toplulukları kanun önünde eşit olarak tanımlayan ve devletten ayrı tutan bir haktır.
Yugoslavya'nın bir arada yaşamasının artık mümkün olmaması üzerine önce Eylül 1991'de Makedonya, Kasım 1991'de Bosna-Hersek bağımsızlığını ilan etti. Aralık 1991'e değin Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Makedonya bağımsız bir cumhuriyet olarak tanınmak için Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurdu.
Hırvatistan hangi kıtada yer almaktadır sorusunun cevabı, Avrupa'dır. Avrupa kıtasının Orta Avrupa olarak isimlendirilmiş olan bölgesinde yer alan Hırvatistan; kuzeybatısından Slovenya, kuzeyinden Macaristan, güneyinden Bosna Hersek, kuzeydoğusundan ise Sırbistan ile çevrelenmiş olan bir ülkedir.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
Osmanlı-Karadağ Savaşı (Karadağca: Црногорско-турски рат), 1876-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Karadağ arasında meydana gelen savaştır. Savaş Karadağ'ın zaferiyle sonuçlandı.
Bildiğimiz üzere Osmanlığı İmparatorluğu, 1299-1923 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Türk devletidir. 16. yüzyıla doğru dünyanın en güçlü imparatorluğu haline gelmiş ve 600 yıl boyunca doğu ve batı dünyası arasında bir köprü işlevi görmüştür.
Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir.
Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş.
Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmi olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi (Güney Slavlarının ülkesi) onun günlük konuşma dilindeki adıydı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.
1945 yılında Tito tarafından sosyalist Yugoslavya kuruldu- ğunda, komünist yönetim ismen eşit altı cumhuriyete dayalı bir federasyon oluşturarak milli duyguları örtbas etmeye ça- lıştı: Hırvatistan, Karadağ, Sırbistan, Slovenya, Bosna-Hersek ve Makedonya.
Hırvatlar Balkanlar'da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Hırvatçayı konuşan ve çoğu Katolik Hristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.
Hırvatistan'ın resmi dili Hırvatçadır. Bunun yanı sıra yaşlı nüfus içinde Almanca bilenler yaygınken, özellikle genç nüfus İngilizce'ye oldukça hâkimdir.
Hırvatistan'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Hırvatistan'a seyahatlerde umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabi, resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeden muaftırlar. Hırvatistan 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Schengen bölgesine girmiştir.
Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Bey'in adı devlete verilmiştir. Bu durumda Osman'ın ismi Arapça bir isim olan Othman kelimesinin Türkçe formu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu da diğer devletler tarafından devletin Ottoman olarak anılmasına sebebiyet vermiştir.
Osmanlı Devleti, yeni bir politika eşliğinde 1669 yılında Dinyeper (Özi) Kazaklarını himaye etmeye başlamıştır.
Maveraünnehir'de kurulan Samanoğulları, Karahanlılar, Gazneliler, Mısır'da kurulanlar ise Tulunoğlulları, Ihşitlerdir. Daha sonra ise Maveraünnehir, İran ve Hazar denizi civarında Harizmşahlar, Selçuklular, Timurlular; Mısır'da da Kölemenler ve Eyyubiler devlet kurmuşlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri