18. yüzyılın başlarında İran'da Safevi hakimiyeti sallanmaya başladı. Safeviler'e tâbi olan Afganlılar isyan ederek, Orta ve Güney İran'a hakim oldular. İran'daki karışıklıklar üzerine Osmanlılar ve Ruslar İran'a girdi. Osmanlılar İran'da çok büyük fetihler yaptı.
1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile çöküş devrine girmiş olan İran'daki Safevî Devleti, ardından ise (1725'ten sonra) İsfahan'ı ele geçirerek İran'a egemen olan Afgan Hotakîler arasında süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadele.
Yavuz Sultan Selim ile Safevî Hükümdarı Şah İsmâil arasında Çaldıran ovasında 23 Ağustos 1514'te yapılan meydan savaşı. Yavuz lakabıyla tanınan Osmanlı padişahı (1512-1520). Safevî Devleti'nin kurucusu ve ilk şahı (1501-1524).
Ferhat Paşa Antlaşması, III. Murat devrinde 21 Mart 1590 tarihinde Osmanlı Devleti'yle Safevilerin yönettiği İran arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nı sona erdirmiştir, aynı zamanda Duraklama döneminin ilk antlaşmasıdır.
Kurucusu ve ilk padişah Osman Gazi iken son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin olmuştur. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Bizans İmparatorluğu'na son vermesiyle imparatorluk haline gelmiştir. Toplamda 36 padişah Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır. Ayrıca duraklama dönemi biterken, gerileme dönemi başlamıştır.
Halife Ömer, Persler tarafından bölgede kesintisiz baskınlar yapılması nedeniyle 642'de Sasani İmparatorluğu'nun tamamen istila edilmesini emretti ve 651 dolaylarında Sasani İmparatorluğu tamamen fethedildi.
Osmanlı Devleti Lale devrini yaşarken, kendisini İran topraklarında büyük bir cendere içerisinde buldu. Ruslar dahi Safevi topraklarına göz dikmiş, Kuzey Dağıstan, Bakü ve Hazar Denizi'nin güney kıyılarını ele geçirmişlerdi.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
Ömer zamanında daha da hızlandırılan seferler neticesinde doğuda İran topraklarının tamamı zaptedilirken, batıda da Bizans'ın Orta Doğu ve Mısır hakimiyetine son verildi. Hz. Osman'ın halifeliğinde ise, başlatılmış olan fütühât son hedefine ulaştırıldı ve Hulefâ-i Raşidîn döneminin en geniş sınırlarına ulaşıldı.
İran toprakları yaklaşık bin yıl boyunca Türkler tarafından yönetildi. İran tarihi demek bir yerde Türk tarihi demekti; ama 1925 yılında Türkler, İran siyasetinden tasfiye edildikten sonra bir daha eski gücünü elde edemedi.
Bu dönemde (650-656) Müslümanlar İran içlerine doğru ilerleyişini sürdürmüşler, Horasan'a20 etkili ve sürekli akınlar düzenlemişlerdir. Onun valiliği döneminde İran ve Horasan'ın fethi tamamlanmış ve bölgedeki savaşlar esnasında son Sâsânî hükümdarı III. Yezdicerd Merv'de öldürülmüştür (31/651).
Şiilik her ne kadar kendi içinde farklılıklar taşısa da 1979 Devriminden sonra Humeyni'nin kurduğu sistem sayesinde İran hem bölgedeki hem de dünyadaki Şii toplulukları mobilize etme imkânı ve kapasitesini inşa etmeyi başarmıştır. Bu açıdan Humeyni Şii İran'ın kurucu atası olarak kabul edilebilir.
Rıza Pehlevi, 1878 yılında Mazandaran vilayetinde Türk bir anne ve İranlı bir babadan doğmuştu. Henüz 8 aylıkken babasını kaybetti ve annesiyle Tahran'a taşınarak dayısının yanında yetişti. 16 yaşındayken İran-Kazak bölüğüne katıldı. 1903 yılında Tahran'da Hollanda konsolosu Fritse Knobel'in muhafızı oldu.
İranlılar'la ilgili bilgilere tarihte ilk defa milâttan önce IX. yüzyıla ait Asur kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu kayıtlardan, Ortadoğu'ya göç eden Hint-Avrupa kavimlerinden olan Medler'in Urmiye gölünün güneydoğusunda, Persler'in ise batısında oturdukları anlaşılmaktadır.
İran, bağımsız bir devlet olarak 1501'de Safevîler tarafından yeniden kuruldu. Safevîlerin yeni imparatorluğun resmî dinini Şii İslam olarak belirlemesi İslam tarihinin dönüm noktalarının biri oldu.
ve Pers-Fars kimlikli Samanoğulları ile Büveyhoğulları yerel hanedanlıkları dışında İran siyasi tarihi boyunca Fars kimliğini taşımış iki devlet kurulmuş tur: Pehlevî devleti (1925-1979) ve İran İslâm Cumhuriyeti (1979'dan günü müze).
Osmanlılar İran'da çok büyük fetihler yaptı. Kanunî döneminde ele geçirilemeyen yerler III. Ahmed döneminde fethedilmişti. Son Safevi hükümdarı Şah Hüseyin'in oğlu Tahmasb, Afganlılar'ın istilası üzerine Tebriz'e kaçarak, II. Tahmasb adıyla kendisini şah ilân etti.
Bu durumda Ömer İran'ı fethetmek ve ilerleyişi bu yönde ilerletmek için savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünüyordu. l Savaşta en önemli neden, Müslümanların İran üzerinde tam hakimiyet kurarak gücünü artırmak istemesi olarak değerlendirilir. l İran'ın Müslümanlaştırılmak istenmesi.
Darius döneminde, gerçekleşen isyanlar bastırılmıştır. Yine bu dönemde, Makedon Kralı Büyük İskender'in Persler üzerine başlatmış olduğu Asya Seferi sırasında gerçekleşen bir savaşı Persler kaybetmiş ve M. Ö. 330 yılında Pers İmparatorluğu, Büyük İskender tarafından yıkılmıştır.
Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Süleyman Şah Karakolu'nun savaşmadan terk edilmesi Cumhuriyet tarihine ilk toprak kaybı olarak geçti.
Kısa tarihçe: 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır. Ancak, 1798-1801 yıllarında Fransa ve 1882'de Birleşik Krallık tarafından işgal edilmiş ve bu ülkenin fiili himayesine girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri