Sarayda, seferlerde, konuklarıyla ve doktoru Emir Çelebi'yle satranç oynamayı severdi. onun dönemine ait olduğu belirtilen bazı satranç problemleri vardır. 3.Ahmed 1673-1736 yılları arasında yaşamış Osmanlı padişahı. Satrancın sanat yönünü önde tutardı. Padişahlığı döneminde satranç çok seviliyor ve saygı duyuluyordu.
Tarihi kaynaklara göre, Yavuz Sultan Selim padişah olmadan önce Tebriz şehrine gitmiş. Safevi hükümdarı Şah İsmail ile satranç oynamıştır. Onu yenerek 1000 altın kazanmış, bu altınları bir taşın altına saklamıştır.
Bazı rivayetlerde Yavuz, Trabzon'da şehzadeyken bir derviş kılığında İran'a kadar gittiği ve burada Şah İsmail ile satranç oynadığını iddia eder.
Yergök'e, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'ndan şu açıklama geldi: "'Satranç oynayan lanetlenmiştir, oyunculara bakan da domuz eti yemiş gibidir' şeklinde söylenen söz, hadis değil uydurmadır. Peygamberimizden santranç oynamayı yasaklayan hiç bir sahih hadis gelmemiştir."
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “eşyada asıl olan mubah oluştur” ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
İlgili 39 soru bulundu
Aynı mezhepten İmam Ebu Yusuf ise bu oyunu mübah kabul etmiştir. Hanbeli ve Maliki mezhepleri de satranca ihtiyatlı yaklaşmışlar, Hz. Ömer ve Hz. Ali'nin görüşünü savunarak satrancı haram kabul etmişlerdir.
Ancak bu bağlamdaki açıklamalardan, kumara bulaştırılmadığı, Allah'a, aileye ve topluma karşı görevler aksatılmadığı, daha önemli bir işin ihmaline yol açmadığı sürece satranç oynanmasında dinen bir sakınca bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Satranç Oynamak
Tabiin âlimlerden İbn-i Sirin, Said bin Müseyyeb ve Said bin Cübeyr de satrancın mubah olduğu kanaatindedirler. Eğer para veya ödül karşılığı oynanırsa cumhura göre satrancın haram olduğunda şüphe yoktur. Çünkü bu durumda kumar olmaktadır.
âyetine göre satranç haramdır. Bu âyetin tefsirinde İmam Kurtubî şöyle der: "Bu âyet kumara alet olsun, olmasın tavla ve satranç oynamanın haram olduğuna delâlet etmektedir. Çünkü Allah Teâlâ şarabı haram kıldığı zaman, 'Ey iman edenler, şarap, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktir.
Satranç, MS 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıktı. MS 10. yüzyıla gelindiğinde tüm Asya'ya, Ortadoğu ve Avrupa'ya yayılmıştı. En geç 15. yüzyıldan itibaren Avrupa'da soylular arasında çok popüler bir oyun haline geldiğinden "kraliyet oyunu" olarak anılmaya başlandı.
1200'lü yıllarda yapılan Osmanlı Satrancı ilk kez Muhiddin İbnül Arabi'nin öğrencilerini yetiştirmek üzere seferdeyken hazırladığı bilinen etkileyici bir oyundur.
Mat, satrançta taraflardan birinin şahı tehdit altında iken yapacak hiçbir hamlesi olmaması durumudur. Oyun bu durumda iken şahı tehdit altında olan oyuncu mat olmuştur. Eğer oyunu mat durumuna geçiren hamle kurallı bir hamle ise, mat olan oyuncu oyunu kaybeder. Şahı tehdit eden oyuncu "şah" diyerek rakibini uyarır.
Yavuz Sultan Selim de büyük bir satranç ustasıydı. Saraya gelip Şah'la satranç oynamayı isteyince içeriye haber verilir. Şah özellikle yabancılarla oynamayı severdi. İlk oyunda bilerek yenildi ama ikinci oyunda Şah İsmail'i mat edip yendi.
Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9. padişahıdır. Bunun yanında halifelik makamını Osmanlı İmparatorluğu'na kazandırması sayesinde de 74. İslam Halifesi'dir. Bunun yanında "İki Kutsal Caminin Hizmetkârı" unvanına, yani Hâdim'ül-Haremeyn'uş-Şerifeyn makamına erişmiş Osmanlı Padişahı'dır.
Yavuz Sultan Selim'in Şah İsmail'e cevabı: "Mektubunla birlikte bize bir tas içinde at pisliği göndermişsin. Buna karşılık sana bir kavanoz bal gönderdim. Ne de olsa herkes karşısındakine kendi yediğinden ikram eder!"
Satrancın tarihi neredeyse 1500 yıl öncesine dayanmaktadır. Oyun M.S. 6. yüzyılda kuzey Hindistan'da ortaya çıktı ve İran'a yayıldı. Araplar İran'ı fethettiğinde, satranç İslam dünyası tarafından ele geçirildi ve daha sonra İspanya fetihleri yoluyla Güney Avrupa'ya yayıldı.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Zihinsel aktiviteyi artıran ve hafızayı güçlendiren satranç, çocuklara öğretilebilecek en yararlı oyunlar arasında gösteriliyor. Çocuk gelişimine olumlu katkılarda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanan bu zekâ oyunu, 4-6 yaş ve üzerindeki tüm çocuklara tavsiye ediliyor.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Satranç, hiç şüphesiz dünyanın şansa yer olmayan, akla ve mantığa dayanan en önemli zekâ oyunudur. Yüzyıllar boyuncu Türkler tarafından sevilerek oynanan bu oyun çevresinde zengin bir miras oluşmuştur.
Birbirine saldırmam tamam, oyundur. Oyunun da fiziksel aktivite içerenine spor diyor. Bir yaklaşım: Satrancı düşünelim mesela bir alan ve sınırlı kurallar var, birbirimizle kapışıyoruz o yüzden oyun tanımına giriyor, spora girmiyor.
Oyunun bugünkü adını alması, MS 3. – 4. yüzyıllarda Hindistan'da, oyuna ÇATURANGA denmesi ile başlar. Satranç ile ilgili ilk yazılı belgeler Hindistan'dan kalmadır. Daha sonra satranç İran'a, onlardan Araplara, Endülüslüler sayesinde de İspanya üzerinden Avrupa'ya yayılmıştır.
İçeriğinde kumar bulunan oyunların cinsi de ne olursa olsun haramdır. Allah'ü Teâla Kur'an-ı Kerim'deki Maide Suresi'nin 90. Ayetinde şu şekilde buyurmuştur: Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.
Tombala eğer para kazanma amaçlı oynanıyorsa dini açıdan uygun olmadığı anlatılmıştır. Genel olarak tombala oynamakla ilgili verilen bilgilerde islam kültürüne ait olmayan bir oyun olduğu bilgisi verilmektedir. Günah olsun veya olmasın tombala oynamak dinden çıkmanıza sebep olan bir oyun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri