Osmanlı edebi dilinde ender olarak görülen garibān “gün batımı” anlamındadır.
guy / gûy / گوی
"Diyen, söyleyen" mânâlarına gelir ve birleşik kelimeler yapılır. Meselâ: Rast-gu(y) : Doğru söyleyen. Suhan-gu(y) : Söz söyleyen, konuşan.
Zekâvet, basiret, tedbir, fatânet, zeyreklik.
1. Bir şeyin esası, öz, maya. 2. Güç, enerji.
gar / gâr / غار
Mağara. İn. Kehf. Defne ağacı.
İlgili 25 soru bulundu
Divan şiirinde hakikatin ve kesinliğin karşıtı olarak kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı şüphedir. Varlığından ya da gerçekliğinden tam olarak emin olunamayan şeyler için güman kelimesi kullanılır.
Duyguya ait, hisse müteallik.
Beyaz, parlak inci.
aheste / âheste / آهسته Yavaş, ağır.
gavga / gavgâ / غوغا
Çekirge. İnsanların rezilleri. Adi, aşağılık olan kimseler.
Yük ve binek hayvanlarından beygire, Osmanlı temettuat kayıtlarında bargir denilmektedir.Bargir Farsça'dan Türkçe'ye beygir olarak geçmiştir.
gaşy / غشى
Bayılma, kendinden geçme.
gına / gınâ / غنا / غِنَا
Tok gözlülük. Mülâki olmak. Bir kimseye dostluğunda devamlı olmak. Bıkma, usanç.
Çıplak gözle okunamayacak kadar küçük bir yazı çeşidi. Arapça “toz” mânasındaki gubâr kelimesinden türetilen ve “toz gibi” anlamına gelen gubârî hattı kaynaklarda gubârü'l-hilbe, kalemü'l-hilbe, kalemü'l-cenâh olarak da anılır.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
kal'a / قلعه
Kale. Eskiden yapılan büyük merkezlerin ve şehirlerin bulunduğu etrafı duvarlarla çevrili ve düşmanın hücumundan muhafaza edilen yüksek yerlerde inşa edilmiş yapı. Çobanın çantası.
Mahbub, sevgili olan.
Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', rakıya 'akcinnü' deniyordu.
''Fütade'' şeklinde de kullanılan üftade kelimesi, dermansız bir derde tutulmuş, hayattan tüm ümidi kesilmiş, karamsar ve mutsuz demektir.
DİRAZ – DIRAZ
(ﺩﺭﺍﺯ) sıf. (Fars. derāz > dirāz) Uzun: Dirazdır saçının kıssası vü şerhi dakîk (Nesîmî). Ola eyyâmı füzun bahtı kavî ömrü dirâz / Ola dergâh-ı refîi kâinâtın maksadı (Nâbî). ѻ Diraz etmek: Uzatmak: Boyunca serv-i nâzım zülf-i müşkînin dirâz et (Şeyhülislâm Yahyâ).
Hakikat, çok doğru, tamam mânâsındadır.
Serdar (Osmanlı Türkçesi ;سردار " Sardar " dan) Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri bir rütbe ve Karadağ ve Sırbistan'da asil bir rütbeydi . Serdarlar özellikle Osmanlı İmparatorluğu sınırlarında görev yapmıştır. Toprakların güvenliğinden sorumluydular.
GÛYİYÂ (ﮔﻮﻳﻴﺎ) zf. (Fars. gūyā'dan gūyiyā) Güya, sanki [Vezin gereği nazımda kullanılmıştır]: Gûyiyâ fevvâre-i âteş-feşandır çeşmimiz (Leskofçalı Gālib).
efgan / efgân / افغان
Izdırap ile haykırma, feryat ile inleme.
Gencîne-güşâ (ﮔﻨﺠﻴﻨﻪ ﮔﺸﺎ) birl. sıf. ve i. (Fars. guşā “açan” ile) Hazîne veya defîne açıcı, hazînedar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri