Bazı İslâm devletlerinde resmî haberleşmeyi sağlayan görevli. Sözlükte “haber ve mektup getirip götüren kişi, postacı, haberci” anlamındaki Farsça peyk kelimesi Arapça'da kāsıd, sâî, müsri', münhî ile karşılanmış, Türkçe'de ise ulak ve tatar kelimeleri kullanılmıştır.
Haberci bulmaca sorusunun yanıtı eski dilde ULAK olarak karşımıza çıkar.
پارلاق - parlak
جق درجه ده كوزل. شانلی .
Hafîd - حفید
مرد. نبیره. || خدمتگار. خادم.
Peyk - Osmanlılar'da ilk dönemde habercilere (ulak), muhafızlara, daha sonraki dönemlerde bazı törenlere gösteri amacıyla katılan görevlilere verilen ad.
İlgili 16 soru bulundu
Eski eserlerde abad veya abadan şeklinde de görülen bu kelimenin ilk anlamı aslında "tam olmak, mamur olmak, rahat" şeklindedir. Bir de abat sözcüğünün mecazi anlamı bulunmaktadır. Mecazi anlamda kullanıldığında ise abat sözcüğü "şen, neşeli, mesut, mutlu" gibi anlamlara gelmektedir.
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
HÂFİR. (ﺣﺎﻓﺮ) sıf. ve i. (Ar. ḥafr “çukur kazmak”tan ḥāfir) Kazan, kazıcı: “Hâfir-i kabr: Mezar kazıcısı.”
HADÎKA. (ﺣﺪﻳﻘﻪ) i. (Ar. ḥadіḳa) Ağaçları ve suyu bol bahçe: Öldürme melekleri kerem kıl / İhyâ-yı hadîka-i İrem kıl (Abdülhak Hâmit).
Hayf - حیف
[ حَ ] (ع اِ) دریغ. (آنندراج). افسوس.
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü
Osmanlıca bir sözcük olan zerrak iki yüzlü ve mürai ile eş anlamlıdır.
f. göz. ayn. dide.
Haberci (muhabir), haber ve röportaj getiren gazeteci.
Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen çābuk veya çāpuk sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe çap- “tez gitmek, (at) dört nala sürmek” fiilinden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
şifa - Nişanyan Sözlük. Arapça şfw kökünden gelen şifāˀ شفاء “iyileşme, tedavi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şafā شفا “tedavi etti, iyileştirdi” fiilinin fiˁāl vezninde masdarıdır.
HADÂSET. (ﺣﺪﺍﺛﺖ) i. (Ar. ḥadāѕet) Tâzelik, yenilik: “Hadâset-i sin: Yaş küçüklüğü, gençlik.”
(ﺧﻨّﺎﺱ) i. (Ar. ḫans “gizlenmek”ten ḫannās) Şeytan, iblis: “Tilmîz-i hannas: Şeytanın yetiştirmesi, çok kurnaz ve hîlebaz kimse.”
Hokka, Arapça bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Hokka, cam, metal ya da topraktan yapılmış olan ve içinde mürekkep konulan küçük bir kaptır.
Haydar (Arapça: حيدر) Arapçada Aslan anlamına gelen, erkek çocuklara verilen bir isimdir.
Allah, Hâlık, Rabb.
Has, Osmanlı İmparatorluğu'nda geliri 100 bin akçeden fazla dirliklerdir. Padişaha, hanedan üyelerine, veziriazama, beylerbeyine, sancak beyleri ve üst düzey devlet görevlilerine verilirdi.
Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır. Ahval Nedir TDK: Olaylar, durumlar, haller, vaziyetler ve davranışlar olarak ifade edilir.
Beray ismi ayın en ışıltılı ve parlak hali anlamına gelmektedir.
HABÂSET. (ﺧﺒﺎﺛﺖ) i. (Ar. ḫabāѕet) Habislik, kötülük, alçaklık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri