Common Rail, yeni nesil dizel araçlarda kullanılan bir tür yakıt enjeksiyon sistemidir. Enjektörlerden ve kontrol bilgisayarlarından oluşur. Bu sistemde yakıt, pompadan silindirlere kadar ortak yakıt borusu içinde yüksek basınç altında bekler.
Common Rail, “tutuculu püskürtme” veya “ortak boru” anlamına gelen, dizel motorlarda kullanılan bir yakıt enjeksiyon sistemidir. Bugüne kadar kullanılan aynı türdeki sistemlere göre yakıt sarfiyatı, egzoz gazı emisyonu, çalışma sistemi ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistemdir.
Common rail dizel motorlar daha iyi emisyon kontrolü, yakıt tüketimi ve güç sağlar. Diğer bir deyişle, common rail dizel motorlar daha az yakıt tüketirken, daha az emisyon üretirken araca daha fazla güç sağlayabilir.
Common Rail (CR) ve
2.0 TDI motorlu birçok Audi, Seat, Skoda ve VW model serisi CR ve PD ("Pumpe-Düse" / Birim enjektör) teknolojisini kullanıyor. RaceChip çip tuning, hem donanım hem de yazılım açısından geçerli olarak kullanılan yakıt enjeksiyon teknolojisine göre özel olarak uyarlanmıştır.
Yani aslında common rail yakıt sistemi ile gelen ve dizel araçlar için dönüm noktası olan bu teknolojiyi İtalyan üretici Fiat'a borçluyuz. Türkçeye ortak yakıt yolu deyi biraz garip bir çevirisi vardır. Ülkemizde de daha çok common rail orijinal ismi ile anılır.
İlgili 42 soru bulundu
Enjektörlerden ve kontrol bilgisayarlarından oluşur. Bu sistemde yakıt, pompadan silindirlere kadar ortak yakıt borusu içinde yüksek basınç altında bekler. Elektronik kontrollü enjektörler, değişen yük durumlarında farklı miktarlarda yakıt sağlayarak dizel motorlarda performansı en üst seviyeye çıkarır.
Bosch ilk common rail sistemini 1997'de tanıttı. Sistem, adını tüm silindirlere yakıt tedarik eden ortak yüksek basınç haznesinden (common rail) almıştır. Bosch ilk common rail sistemini 1997'de tanıttı.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Dizel otomobillerin arkalarında bulunan CRDI, TDI, CDTI, D4D ve Multijet gibi isimler kullandıkları common rail teknolojilerini ifade eder.
Dci kısaltmasının açılımı ise “Diesel Common Rail Injection” şeklindedir. Dci motorun çalışma prensibi; mazot pompasından çıkan basınçlı yakıt, yakıt enjektörleri tarafından tutulur. ECU'dan alınan sinyalle enjektörlere komut gelir ve yakıt geçişine izin verilir.
Common rail (ortak basınç depolu) sistemi, yaklaşık 1350 bar'lık püskürtme basıncı ile yanmanın iyileştirilmesini sağlamaktadır.
Motorun standart enjeksiyon basıncı 175 bardır.
Common rail, isminden de anlaşılacağı gibi paylaşılan bir yakıt hattıdır. Ray, yakıtı 2.000 barı (bir lüks sedanın bir santimetre kare üzerindeki ağırlığına denk) bulan bir basınçta tutan, bir pompa tarafından beslenen bir akümülatördür.
Enjeksiyon, motorda yakılacak hava ve yakıt karışımı miktarını düzenleyen elektronik sistemdir. Bu düzenlemeyi, çeşitli sensörlerden aldığı veriler ile yapar. Motor beynine bağlı çalışan enjeksiyon sistemleri, sensörler üzerinden krank ve kam millerinin açısı, motorun sıcaklığı, hava basıncı gibi bilgileri toplar.
Depodaki (11) yakıt pompası, yakıtı yüksek basınç pompasının (04) düşük basınç sistemine gönderir. Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
1.3 Multijet : Fiat tarafından üretilen düşük hacme sahip motor türü olmasına rağmen yüksek performans sunar. 1.3 Multijet motor genellikle Fiat Palio, Fiat Egea, Fiat Albea, Fiat Doblo, Fiat Fiorino ve Fiat Linea son olarak da Opel Corsa otomobil modellerinde kullanılmaktadır.
Multijet, FCA tarafından geliştirilen bir dizel motordur.
Multijet, motor tiplerinden biridir. Ardarda beş yakıt püskürtmesini tek devirde yapabilen enjeksiyon sistemine sahip olan motorlara Multijet motor denir. Fiat markası tarafından geliştirilen Multijet motorler, bugün farklı otomotiv markaları tarafından da kullanılmaktadır.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Ancak otomobil endüstrisi Diesel'in motorlarına adapte olmakta zorlandığı için tercih edilmiyordu. MAN bu konuda ilk olarak 1924'te, ürettiği bir kamyonda direkt enjeksiyonlu dizel bir motoru kullanan ilk üretici oluyordu. Ardından Alman Benz & Cie. şirketi, bu motorları kullanmaya başladı.
1897'da, 1892'daki ilk kompresyonlu ateşlemeli motor tasarımını patentlendiktan sonra, Alman mühendis ve makine mühendisi Rudolf Diesel, ilk dizel motor prototipini başarıyla oluşturdu.
Enjektör denildiğinde ilk olarak dizel motorlar akla gelmektedir. Oldukça büyük yakıt basınçlarına dayanıklı olmasıyla bilinen enjektörler, yakıtı yüksek bir basınçla optimize eder ve silindir içine doğru püskürtme işlemi yapmaktadır. Enjektörlerin yakıtı püskürttükleri alana enjektör memesi denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri