Osmanlılar ise Türkçe'yi ilk dönemlerden itibaren resmî dil olarak kabul edip, yazışmalarında kullandılar. Edebi ve bilimsel eserlerdeki Arapça ve Farsça'nın hakimiyeti de Osmanlı döneminde kademe kademe azaldı. Osmanlı İmparatorluğu'nda astronomi sahasında yazılmış eserlerin incelenmesi bu durumu açıkça gösterir.
Osmanlı Türkçesi ya da Osmanlıca, 13. ile 20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin yayılmış olduğu bütün ülkelerde kullanılmış olan Arapça ve Farsçanın etkisi altında kalan Türk dilidir (Güncel Türkçe Sözlük, 2 Kasım 2021).
1.Osmanlı Türkçesi bir yazı dilidir, yazıldığı gibi hiçbir dönemde konuşulmamıştır. 2.Osmanlı Türkçesi bir imparatorluk dilidir, içinde sadece Arapça ve Farsça kelimeler değil belirli oranda İtalyanca, Yunanca, Almanca, Bulgarca, Ermenice, Fransızca, İspanyolca, Latince, Macarca ve Sırpça kelimeleri de bulundurur.
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun hiçbir eyaletinde tek bir dil konuşulmamaktaydı.
Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.
İlgili 35 soru bulundu
(Komisyon, 1994:69). 13-20. yüzyıllar arasında Anadolu'da ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü yerlerde yaygın olarak kullanılmış olan Osmanlıca; Arapça, Farsça ve Türkçe'nin karışımıdır ve Arap alfabesiyle yazılır.
Osmanlıca dediğiniz aslında Türkçedir. İçinde bugünkü Türkçede olduğu gibi Arapça, Farsça, İtalyanca, Fransızca ve eski Yunanca gibi dillerden geçen birçok kelime vardır. Bugünden farkı, Arap alfabesiyle yazılmasıdır ama Arap alfabesi de değildir.
Buna göre Osmanlıca terimi, aslında doğru olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca teriminden maksat, Osmanlı döneminde kullanılan Türkçe, yani Osmanlı Türkçesidir. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur ve olamaz.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
Eski Türkçe dönemi, Türk dilinin yazıya geçirildiği Köktürkçe (Orhun Türkçesi), Uygurca ve Karahanlı yazı dillerini (7-12. yy) kapsar. 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.
Eski Türkçe olarak da anılan Osmanlıcanın 13. ve 20. yüzyıllar arasında kullanıldığı biliniyor.
Coğrafî, dinî, siyâsî ve kültürel etkileşim sebebiyle Osmanlı Türkçesi'nde Farsça ve Arapça'nın etkisi belirgin bir şekilde hissedilir. Öyle ki Osmanlı Türkçesi birçokları tarafından Türkçe, Farsça ve Arapça'dan müteşekkil bir dil olarak tanımlanmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu sürecinde, eğitime medreselerde devam ediliyordu ve eğitim dili Arapça idi. Fakat, Osmanlı İmparatorluğu çokkültürlü bir yapıya sahip olduğundan, Arapça dışında farklı diller de konuşuluyordu. Özellikle, medreselerde Kürtçe kitaplar okunabiliyordu.
Osmanlı alfabesi (Osmanlı Türkçesi: الفبا elifbâ), 1928'de Latin tabanlı Türk alfabesi kabul edilinceye dek Osmanlı Türkçesini yazmak için kullanılmış bir Fars-Arap alfabesi uyarlamasıdır.
osmanlıca, ''alfabesinde'' arap ve fars harflerinin kullanıldığı, ancak okunuşu türkçe olan bir dildir. kelime açısından bakarsak, arapça, farsça ve eski türkçe kelimeler barındırır. yazılışı ve okunuşu arasındaki zorluklar ve farklılıklar nedeniyle atatürk tarafından 1 kasım 1928'de latin harflerine geçiş sağlanmştır.
Unutmayın, Osmanlıca öğrenmek zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Sabırlı olun ve düzenli olarak çalışın. Başlangıçta belki zor gelebilir, ancak düzenli çalışma ile becerilerinizi geliştireceğinizden emin olabilirsiniz.
Kimse, yüzyıllarca süren bir imparatorluğun dili olan Osmanlıcayı yok sayamaz; ancak Osmanlıca, Arapça ve Farsçanın baskın olduğu, Türkçenin ses, biçim ve anlam olanaklarının geride kaldığı yapay bir dildir.
Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı. Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.
Bir milleti diğer milletlerden ayıran temel faktörlerden birisi o milletin kullandığı dil ve alfabedir. Osmanlıca, kültürümüzü gelecek nesillere taşıyan en önemli vasıtalardan birisidir. Eski asırlardan itibaren bu yazı dili çok sayıda şair, edip ve önemli İlim adamlarının kullandığı ortak ilim dallarından birisidir.
Türk dilinin zamanımızdan 5500 yıl önce müstakil ve iki kollu bir dil olarak varlığı ispatlanmıştır. Eğer doğuştan, Sümerlerle temasa geldikleri zamana kadarki çözülme hızı sabit ise, İlk Türkçe veya Ana Türkçenin muazzam bir zaman önce yaşamış olması gerekir.
Türk yazı dilinin tarihi Orhun vadisindeki yazıtlarla başladı. Türkçenin bilinen en eski sözlüğü “Dîvânü Lugati't-Türk” ise 1072-1074 yılları arasında yazıldı. Ancak Türkçenin ilk kez resmi dil kabul edildiği tarih ise 13 Mayıs 1277. Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanıyla Türkçe resmi dil ilan edildi.
Osmanlı Türkçesinden birçok bilim dalında yararlanmak mümkündür. Osmanlı Türkçesi sadece dil, edebiyat ve tarih alanlarında değil bu alanların dışında kalan diğer alanlarda da gereklidir. Mesela, tarihî coğrafya alanında çalışmak isteyenler Osmanlı Türkçesini iyi bilmelidir.
Arapçada, eski tarihlere dayanan klasik dil ile halk dili arasındaki farklılık, sömürgecilik döneminden sonra daha da büyümüştür. Bugün, birbirinden çok farklı olan edebî Arap dili ile halk dilinin Arap ülkelerindeki paralel kullanımı, sosyolinguistikte, iki dil anlamını taşıyan diglossia terimiyle karşılanmaktadır.
Osmanlı Türkçesi: الله (ota)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri