Meclis-i Umûmî (Osmanlıca: مجلس عمومی; Genel Parlamento), Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli Anayasa'ya (Kanuni Esasi) göre kurulmuş genel yasama organıdır.
İlk Osmanlı Mebusan Meclisi 19 Mart 1877 Pazartesi günü Dolmabahçe Sarayında Padişah II. Abdülhamit tarafından açılmıştır. Mebusan Meclisi'nin ilk reisi padişah tarafından atanan Ahmet Vefik Paşa'dır (Armağan, 1978).
İlk Türk parlamentosu “Meclis-i Umumi (Genel Meclis) adı altında ve iki dereceli meclis olarak, 20 Mart 1877 tarihinde çalışmalarına başladı. Yasama görevini üstlenen meclisler, 1876 Anayasa'sına göre Ayan ve Meclis-i Mebusan adı altında Osmanlı parlamentosunu (Genel Parlamento) oluşturmuşlardır.
Âyan (toplumun önde gelenleri) Meclisi üyelerini Padişah seçerdi ve sayıları mebusların (Milletvekili) üçte birini geçmezdi.
Osmanlı Devletinin ilk meclisi olan Mebusan Meclisi 23 Aralık 1876 tarihinde kuruldu. Yasama görevini ifa eden bu meclis sultan tarafından yönetilse de padişahın yetkilerini sınırlıyordu. Mebusan meclisi nedir?
İlgili 41 soru bulundu
Parlamenterler Meclisi (Meclis-i Mebûsan), 7 dönemde faaliyet göstermiştir: 31 Mart 1877'de çalışmalarına başlayan 1. Meclis-i Mebûsan üyeleri, geçici bir talimatla il, liva ve kazaların yönetim meclisi üyeleri arasından seçilmiş, İstanbul için ayrı bir seçim yapılmıştı. Bu parlamentoda 115 parlamenter vardı.
II. Abdülhamid iç ve dış baskılar yüzünden meşrutiyeti ilan etmiş ve Mithat Paşa'yı sadrazam yapmıştı. Bundan dolayı ilk işi de, meşrutiyetin mimarı Mithat Paşa'yı sürgüne göndermek oldu. Ardından 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nı gerekçe göstererek Haziran 1877'de Meclis-i Mebusan'ın çalışmalarını da durdurdu.
Milletvekili, parlamenter, salgut veya mebus, bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir.
meclis-i aliye / meclis-i âliye
Yüksek meclis.
gelememiş olması nedeniyle, ikinci oturumunu ancak 22 Ocak 1920 günü yapabilecektir. Esasen Meclis-i Mebusan'a seçilen mebus sayısı 169 olup, en büyük katılım 19 Şubat 1920 tarihli oturumda 150 kişidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mebus, Ba's kökünden türetilmiştir. Ba's, bir görevi yerine getirmek üzere gönderilmek anlamına gelirken, Mebus kelimesinin sözlük anlamı da gönderilen kimsedir. Peygamberler için de aynı kelime kullanılır.
Neticede, Sultan II. Abdülhamit Kanun-ı Esasî'nin kendisine tanıdığı yetkiye dâyanarak Meclisi süresiz tatil etti ve Anayasayı askıya aldı (13 Şubat 1878). Anahtar Kelime; Kanun-ı Esasî, Meclis-i Mebusan, Genç Osmanlılar.
Bu konuda İleri'nin baş sayfasında yer alan bir yazıya göre, Meclis-i Mebusanı doğrudan doğruya millet seçerdi ve her hak milletindi.
Parlamento ya da yasama kurulu, birincil görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasama gücüne ve yetkisine sahip meclis veya meclislerdir.
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkmasından sonra bu meclis Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında İstanbul'un işgali nedeniyle 11 Nisan 1920'de resmen kapandı.
Abdülmecid dönemi
Meclis-i Vâlâ, 8 Mart 1840'ta Padişah Abdülmecid'in katıldığı bir merasimle Bâb-ı Âli'de inşa edilen yeni binasına taşınmıştır.
makame. (Çoğulu: Makamât) Meclis.
Ali adı; yüce, ulu ve yüksek makam anlamlarına gelmektedir.
Yüksek düzeydeki devlet adamlarının kurduğu büyük meclis.
2021 yılında milletvekili maaşı 25 bin lira olarak belirlendi. 2022 yılının ilk yarısında milletvekili maaşı 40 bin liraya yükseltilirken yılın ikinci yarısında 56 bin liraya yükseltildi. Milletvekillerinin 2023 yılında aldıkları aylık maaş 73 bin 379 lira olarak belirlendi.
Oyların sayımı, dökümü ve tutanaklara bağlanması, açık olarak yapılır. Madde 3 – (Değişik : 27/10/1995-4125/8 md.) Milletvekili sayısı 600'dür.
7 milletvekili çıkaracak bir seçim bölgesinde A Partisi 60.000, B Partisi 25.000, C Partisi 14.000 oy almış olsun. Bu seçim çevresinden 7 milletvekili çıkacağından en yüksek 7 rakam ve bu rakamın denk geldiği partiler tespit edilerek çıkarılacak milletvekillikleri bulunur.
Sultan Abdülhamid'in yasakladığı kelimeler: Anarşi, ihtilal, istibdat, ispiritizm (ruh çağırma) ve nicesi… Independent Türkçe.
Ölümü 1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği ve kale içindeki halkın Ruslar tarafından katledildiği haberini duyunca sağ tarafına felç geldi ve 64 yaşında iken 7 Nisan 1789'da öldü. Cenazesi Bahçekapı'da kendi yaptırdığı türbesine defnedildi.
Ardından da Şeyhülislam Ziyaeddin Efendi, “elcevap, olur” notunu ekleyip mührü basıyor. Elmalılı Hamdi (Yazır) Efendi'nin kaleme alıp Şeyhülislam Mehmed Ziyaeddin Efendi'nin imzaladığı bu hal' fetvasıyla 33 yıl padişahlık ve halifelik makamında oturmuş Sultan II. Abdülhamid tahttan indiriliyor (27 Nisan 1909=106.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri