Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir. Kitabesi olan en eski Osmanlı eseridir. Hacı Özbek bin Muhammed tarafından 1333-1334 yılları arasında inşa edilmiştir.
Üç satırlık kitâbesine göre Hacı Özbek b. Mehmed tarafından 734 (1333-34) yılında inşa ettirilen yapı, kitâbesi mevcut en eski Osmanlı eseri olma özelliğini taşımaktadır.
Ferah ve aydınlık mekânların oluşturulmasına önem verilen bu dönemin başlarında tek kubbeli yapılar inşa edilirken, ilerleyen süreçte çift veya çok kubbeli yapılar da uygulandı. 1333 ile 1334 yıllarında inşa edilen Hacı Özbek Camii Osmanlı mimarlık tarihinde inşa edilmiş ilk cami olarak kabul edilir.
Bursa'nın İznik ilçesinde Orhan Gazi'nin yaptırdığı caminin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen kazılarda son cemaat yeri bulundu. Bulunan cemaat yerinde misafirler için özel bölümlerin mevcut olduğu belirtildi. Cami Osmanlı Devleti'nin en eski çinilerini bünyesinde bulunduruyor.
Muhammed eziyet ve işkenceye maruz kalan Müslümanları korumak için Mekke'den Medine'ye hicret etmeye karar vermiştir. Hicret sırasında 2 hafta boyunca Kuba adlı bir vahada konaklayan peygamber efendimiz ve sahabesi, İslam tarihindeki ilk cami olan Kuba Mescidini bu vahada inşa etmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yeri'nde bulunan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr Cami, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinden sonra 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak yaptırıldı.
Kuba Mescidi veya Mescid-i Kubâ, (Arapça: مسجد قباء: Mescid El Kuba) İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı İslam'da inşa edilen ilk mescit.
380'de (990) Hâkim-Biemrillâh, Maks ve Râşide camilerini inşa ettirdi. Türkler'in hâkimiyeti döneminde cami sayısı 130'a ulaştı. Makrîzî bunların büyük bir kısmı hakkında bilgi vermektedir. Osmanlılar döneminde de başta Bursa, Edirne ve İstanbul olmak üzere gelişen mimari üslûplarıyla birçok cami ve mescid yapılmıştır.
İlk camiler
İslâm Peygamberi 622 yılında Medine'ye hicret ettiğinde orada inşa edilecek olan mescit arazisinin belirledi. Bununla da Peygamber Mescidi adlandırılan ibadet mekânının temelleri atıldı ve kısa süre içinde inşa edildi.
H. 1319 (M. 1901-1902) tarihli Haleb Vilayeti Salnamesinde verilen bilgilere göre Antakya, H. 12 senesinde, Ebu Ubeydet'ül Cerrah ve Halid bin Velid Hz. marifetiyle fetholunmuş ve Habib'ün Neccar'ın defnolunduğu Cami-i Şerif de o dönemde inşa edilmiştir.
İstanbul, Türkiye
Ani şehrinin Selçuklular tarafından fetih edilmesinden sonra 1072 yılında Ebü'l Menucehr Bey tarafından yaptırılan Anadoludaki ilk Türk Camisi olma özelliğini taşımaktaymış. Arpaçay Vadisine bakan bir plato üzerine kurulu olan cami iki katlı, dikdörtgen planlı.
Minaresinde Kufi yazı türüyle 'Bismillah' yazan, Anadolu'daki ilk Türk camisi olan Ebu'l Manuçehr Camii, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinden sonra 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak yaptırıldı.
Kurtuba Camii, günümüzde Cordoba Katedrali olarak hizmet veriyor. Yerel halk yapıyı İspanyolca “mescid” anlamına gelen “Mezquita” olarak biliyor. Endülüs Emevi sultanı I. Abdurrahman tarafından yaptırılmıştır. Yapı, 1984'de de UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.
Ebu'l Menûçihr Camii, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na siyasî olarak bağlı Şeddadi emirlerinden Ebû Şücâ' Menûçihr tarafından inşa ettirdiği söylenen ve Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisi olduğu iddia edilen yapıdır. İçinde bulunduğu Ani antik kentiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Ani şehrinin Selçuklular tarafından fetih edilmesinden sonra 1072 yılında Ebü'l Menucehr Bey tarafından yaptırılan Anadoludaki ilk Türk Camisi olma özelliğini taşımaktaymış. Arpaçay Vadisine bakan bir plato üzerine kurulu olan cami iki katlı, dikdörtgen planlı.
İslamiyette ilk minare Mısır'n başkenti Yeni Kahire'deki Amr İbn Al-As camisinde inşa edilmiştir. Minare ana parçaya Emevi meliki I. Muaviye zamanında vali Meslem bin Muhalled tarafından 678 yılında eklenmiştir. Arap, İran, Hint, Türk, Mısır minare şekilleri farklıdır.
Yapım tarihi: 622
Resul-i Ekrem Efendimiz, Kuba'ya ulaşınca burayı genişleterek Kuba Mescidi'ni inşa ettirdi. Bu cami, İslam tarihinde inşa edilen ilk mescittir.
Yapılan onarım içinde 126 cami ve mescidi serif ile 31 medrese 22 su yolu 175 gelir getiren yer ve 26 hamam bulunmaktadır.
Hekimlerden sadece beşte birinin kitap yazdığı farzedilse Osmanlı dönemindeki toplam hekim sayısının 2800 civarında olduğu söylenebilir.
13. Köy sayısı 40 bin, Cami sayısı 10 bin.
Mescid-i Haram yeryüzünde bilinen en eski mesciddir. Hz. Peygamber İslamiyet'i tebliğ için zaman zaman Mescid-i Haram'ı kullanmış, yapılan baskılara rağmen Hacer'ül Esved ile Rüknülyemânî arasında namaz kılmıştır. Kâbe'nin doğu köşesine cennetten yeryüzüne inen Hacer-ül Esved bulunur ve gümüş bir çerçeveyle çevrilidir.
Al-i İmran; 96. Sahih-i Buhari'deki bir hadis, Kâbe'nin yeryüzündeki ilk mescit, ikincisinin ise Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğunu belirtir. Ebu Zer anlatıyor: "Ey Allah'ın Resulü! Yeryüzünde ilk olarak hangi mescid yapıldı?" dedim. "Mescid-i Haram" dedi.
Büyük Kufe Cami
Kufe Mescidi'ni 635 yılında Sa'd bin Ebi Vakkas inşa ettirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri