Bu bölgede Türkiye'nin fay haritasından da hepimizin bildiği üzere bir aktif fayın olmadığını vurgulayan Özden, "Hemen güneyinde Çan, Biga fay hattı, kuzeyinde ise Karabiga fay hattı var. Bu bölgede haritalarda yer alan bir fay hattı yoktur.
Çanakkale'de Deprem Riski Var Mı? Çanakkale'nin büyük bir bölümü deprem için riskli olan alüvyon zemin üzerine kuruludur. Alüvyon, akarsular tarafından taşınan kum, çakıl gibi maddelerin bir bölgede toplanmasıyla meydana gelen tortuldur. Alüvyon zemin, yapılaşma için en tehlikeli zeminlerden biridir.
Çanakkale Ģehri bulunduğu coğrafi konum itibariyle Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun etki alanında yer alır.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen deprem. Depremin şiddeti 7.2 olarak kayda geçmiştir.
Dr. Tüysüz, Çanakkale'de 4.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmede bulunarak diri fay haritasında bölgede bir fay hattı görünmediğini söyledi: "Bölge kırıklı bir bölge. Büyük deprem beklentimizin olmadığı bir yöre olduğunu söyleyebilirim."
İlgili 16 soru bulundu
ÇANAKKALE KAÇINCI DERECE DEPREM BÖLGESİ? Çanakkale 1. Derece deprem bölgesine dahildir. Çanakkale ili ve ilçelerinin tamamı 1996 yılında Mülga T.C. Bayındırlık ve İskan BakanlığıAfet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında 1. derece deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
AFAD'dan yapılan açıklamada, "Çanakkale ilimizin Yenice ilçesinde saat 21.38'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir durum bulunmamaktadır.
1953 Yenice-Gönen depremi, 18 Mart 1953 tarihinde Türkiye saatiyle 21:06'da 7.2 Ms büyüklüğünde Çanakkale'nin ilçesi Yenice'nin 12 kilometre doğusunda meydana gelen depremdir.
Deprem sıra- sında 270 bina ağır hasara, 5300 bina hafif hasara maruz kalmıştır. (Edirne ve civardaki Köylerde). 15 ci ve 16 cı asırda inşa edilmiş tarihî camilerin kubbeleri ağır bir şekilde çatlanmıştır. Bu raporu yazan tarafından arazide yapılmış olan müşahedelere göre, deprem şiddeti VII- VII dir.
Çanakkale Merkez`in bölgesel olarak değişen zemin yapısı bazı yurttaşları tedirgin ediyor. Çanakkale`de Sarıçay`dan Cevatpaşa Mahallesi`ne olan zeminin büyük bir kısmında alüvyon tabanlı zemin yer alıyor. Bazı jeologlar, alüvyon tabanlı zeminin depreme karşı daha hassas olduğunu dile getiriyor.
Esenler'den güneye doğru köylere gideceksiniz. O sırt Karacaören'in olduğu alan sağlam zemin. Yeni hastane Kepez'e yeni hastaneden güneye doğru gittiğinizde alüvyon alana yaklaşmadan, güneye doğru gittiğinizde orada da sağlam bir alan var. Bunun yanında Kepez'e baktığımızda Kepez'in yüzde 70'i sağlam zemin üzerinde.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Bayındırlık ve İskan Bakanlığının 1996 yılında hazırlamış olduğu Türkiye Deprem bölgeleri haritasına göre çalışma alanının da içinde olduğu bölge 1. Derece deprem bölgesidir (Şekil 2).
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Bayramiç Ovası KB kesimini sınırlayan fay hattının varlığı bu kesimde eğimin birden artması şeklinde ekili olmuştur. Diğer taraftan Bayramiç Ovasının Kursak D. nin yer aldığı kesiminde ovanın kenar çizgileri de faylanmanın etkilerini yansıtmaktadır.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
EN AZ RİSKLİ BÖLGELER
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.
Dr. Özener, "Ortalama 6.5 yılda bir 7'nin üstünde bir depremle karşılaşıyoruz. Bu önemli bir istatistik. Bunu bilip buna göre yaşayalım.
Yenice-Gönen Depremi (1953)
Aletsel büyüklüğü M₁=5.5 (ISK) olan İzmir (Doğanbey) depremi 6 Kasım 1992 tarihinde Doğanbey yarımadasında meydana gelmiştir. Deprem, kuzeyde Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı ve İstanbul'un bazı banliyölerinde, güneyde ise Denizli, Söke, Aydın, Nazilli, Kuşadası'nda hissedilmiştir.
Doğu Türkiye'de Van kentinin 90 km kuzeydoğusundaki Çaldıran (şekil 1) ve dolayında 24 Kasım 1976 Çarşam- ba günü, Kandilli gözlemevinin değer- lendirmesine göre 7,6 büyüklüğünde bir deprem olmuştur. Deprem, Türkiye sa- ati ile 14.30'da meydana gelmiş, çok büyük can ve mal kaybına yol açmış- tır.
1995 Dinar Depremi, 1 Ekim 1995 tarihinde yerel saatle 17:57'de (UTC: 15:57) Türkiye'de Afyonkarahisar ilinin Dinar ilçesinde meydana gelen deprem. Büyüklüğü 6,1 Ms olarak ölçüldü. Şiddeti VIII'dir. 90 kişi öldü, 14.156 bina hasar gördü.
Çin'in kuzeydoğusundaki Gansu eyaletinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremde en az 127 kişi hayatını kaybetti, 700'den fazla kişi de yaralandı.
Antalya'nın Kaş ilçesinde ve Çanakkale'nin Biga ilçesinde bugün deprem meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre, Kaş'ta saat 13.38'de, 15 kilometre derinlikte ve 4.2 büyüklükte deprem oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri