Nüfus idaresinden 'Osmanlı' kararı
Orhan Osmanoğlu, “Ailenin diğer fertleri 'Osmanoğlu' soyismini kullanmakta. Davacı da diğer aile fertleri gibi bu soyadı ile anılmak istemektedir” dedi. Nüfus temsilcisi, Nilüfer Cem'in Osmanoğlu soyadını alması için herhangi bir engel olmadığını ifade etti.
O gün sürülen Osmanlı Hanedanı üyelerinin torunları halen 4 kıtada Fransa, İngiltere, İspanya, İsviçre, Suriye, Lübnan, Mısır, Ürdün, Meksika ve ABD gibi 10 farklı ülkede yaşamlarını sürdürüyor. Bugün hayatta 25 şehzade, 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan var.
Müvekkilimin soyadında değişiklik yapılması hukuken gerekli olmuştur. 16 Haziran 1952 tarihli değişiklikle Osmanlı Hanedanı'nın kadın üyelerine Türk vatandaşı olma izni verilmiştir. Bu tarihten itibaren Türkiye'ye gelerek Türk vatandaşlığına geçen ve Osmanlı Hanedanı'na mensup kadınlar 'Osmanoğlu' soyadını almışlardır.
Bu kişilerden şehzade unvanını devam ettiren erkek çocukların en yaşlısı ve kıdemli üyesi ise "Hanedan reisi" adıyla adlandırılmaktadır. Osmanlı Hanedanlığı ise 1922 yılında Ankara Hükûmeti tarafından saltanatın kaldırılması ile son bulmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Fatma Neslişah Sultan veya Neslişah Osmanoğlu (d. 4 Şubat 1921, İstanbul - ö. 2 Nisan 2012, İstanbul), son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin'in ve son halife Abdülmecit'in torunu. Osmanlı Hanedan Defteri'ne kaydı yapılan son kişidir.
Osman Ertuğrul Osmanoğlu (18 Ağustos 1912; Nişantaşı, İstanbul - 23 Eylül 2009, İstanbul), 1994-2009 yılları arasında Osmanlı Hanedanı'nın reisiydi. Hanedanın, Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından önce doğan erkek üyeleri arasında en son ölenidir. Yaşamının büyük bir bölümünü Türkiye dışında sürgünde geçirdi.
Kurucumuz: Osmanoğlu Hastanesi. Dr. M. Salih Osmanoğlu, İnebolu kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1921 yılında İnebolu'da dünyaya geldi.
Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu Efendi, Osmanlı devletinin 34. Padişahı Serdar-ı Hakan Cennet Mekan Sultan İkinci Abdülhamid Han Hazretlerinin 3. Kuşak torunu olan Hanedan ailesinin reisi Harun Abdülkerim Osmanoğlu Efendi'nin oğlu ve cennet mekân Sultan İkinci Abdülhamid Han Hazretlerinin 4. kuşak torunudur.
Osmanoğullarının Menşe'i: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletini kuranlar, Oğuzların 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz an'anesine göre Kayılar, sağ kolda yer alan Boz-okların Günhan kolunun en büyük boyudur. Dolayısıyla Oğuz teşkilât yapısında Kayılar, hakim unsurdur.
Dedesinin Süleyman Şah veya Gündüz Alp isimli olduğu ve soyunun Oğuzların Bozok koluna mensup Kayı boyuna dayandığı düşünülmektedir. Büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hatun'dur.
Edebe aykırı ve gülünç soyadlarının, aşiret, yabancı ırk ve millet isimlerinin, rütbe ve memuriyet bildiren isimlerin soyadı olarak alınmasına izin verilmez.
Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Mehmed Orhan Osmanoğlu (10 Kasım 1909 - 12 Mart 1994), 22.nesil Osmanlı Şehzadesi. Osmanlı hükümdarı II. Abdülhamid'in torunudur. Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin oğludur. Annesi Mihriban Hanımefendi'dir.
Osmanoğulları ailesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerindeki üyelerinin torunlarıdır ve resmi olarak hanedanlık statüsü tanınmamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'na hükmeden 36 Osmanlı padişahı vardı ve 35'inin her biri doğrudan ilk padişah Osman Gazi'nin erkek soyu üzerinden geliyordu.
Orhan Osmanoğlu, 1963'te Cünye-Lübnan'da doğmuştur. Uzun yıllar Lübnan'da kalan Orhan Osmanoğlu'nun büyük kızı Nihan Osmanoğlu da Lübnan'da dünyaya gelmiştir. Orhan Osmanoğlu, çok iyi derecede Arapça bilmektedir.
Conversation. Benim bildiğim Osmanlı torunu olmak demek Osmanlı hanedanına mensup olmak demek. Osmanlı tıpkı Habsbug veya Romanov hanedanı gibi bir hanedan. Osmanlı torunu olmak için ancak o hanedana mensup olmak gerekir.
Sultan 2. Abdülhamid'in oğullarından Şehzade Mehmet Abdülkadir Efendi'nin kızı Neslişah Abdülkadir Osmanoğlu, 25 Aralık 1925'te Budapeşte'de doğdu. Osmanoğlu, sürgünden 10 ay sonra doğduğu için saray defterine kaydedilmedi. Aile arasında "Küçük Neslişah" olarak bilinen Neslişah Sultan, yaşayan ikinci kuşak tek torundu.
nemere: Oğulun çocuğu, torun (KE 190). 3. kuşak: şöbere: Oğulun torunu, üçüncü kuĢak (KTTTS 644; KDMES 286); nemeltay: Oğulun torunu, Ģöbere (KE 190). Kazak Türkçesinde şöbere ve nemeltay terimleri farklı kaynaklarda geçmekte ancak aynı anlamı taĢımaktadır.
Hayatı Harun Osmanoğlu'nun babası Mehmed Abdülkerim Efendi, Sultan II. Abdülhamid'in en büyük oğlu olan Mehmed Selim Efendi'nin tek oğlu idi. 1924'te Osmanlı hanedan üyelerinin yurt dışına çıkarılması sırasında Beyrut'a gitmişlerdi.
Ailenin en yaşlı üyesi olan aile reisi Osman Bayezid Osmanoğlu'nun New York'ta yaşadığını kaydeden Osman Selaheddin Osmanoğlu, ayrıca hayatta 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan bulunduğunu, dolayısıyla 77 hanedan üyesinin var olduğunu vurguladı.
Şimdilik kısmen İstanbul'da ve kısmen İngiltere'nin Oxfordshire bölgesinde yaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri