“Kimlik Bildirme Kanunu'nun uygulanması ve yönetmeliğine göre otel, motel gibi geçici konaklama alanlarında kalanların kimlik bilgilerinin 5 yıl süre ile saklanır.” Bunlara ek olarak güvenlik soruşturmasında kişinin ahlaki durumu da değerlendirilecektir.
Önemle belirtilmesi gereken bir diğer husus ise otel kayıtları emniyette ancak 5 yıl saklanabilmektedir. Bunun dışında otel kayıtlarında sildirme yapılamaz. Otel kayıtlarının emniyete bildirilmesi mecburidir.
Otel kayıtları emniyet genel müdürlüğüne bağlı kimlik bildirim daire başkanlığınca süresiz olarak saklanır. Bu kayıtlar hiç silinmez. Teknik ve teknolojik alt yapısı olan oteller geçmişe ait konaklama kayıtlarını kendi isteklerine göre saklamaktadırlar.
Suç ve suçlularla mücadele kapsamında yetkili Cumhuriyet Savcıları ile Cumhuriyet Savcılarının emrinde bulunan polis, jandarma ve diğer benzeri memurlar otel kayıtlarına ulaşabilirler.
Güvenlik soruşturmasında ahlaki durum altında otel kayıtları da incelenmektedir. İçişleri Bakanlığı mevzuat gereği otelde kalan kişinin kaydını tutar.
İlgili 39 soru bulundu
1- Suç değil, kusurdur. 2- Turistik otel ruhsatı olanlar sormuyor. 3- Ona siz karar vereceksiniz.
Otel kayıtları gibi özel ve ticari nitelikteki bilgiler, E-Devlet sistemi altında yer almaz. Otel rezervasyonları ve konaklamalara dair bilgiler, otellerin kendi rezervasyon sistemlerinde ve veri tabanlarında tutulur.
Günübirlik kiralanan yerlerle ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre kullanılan daire, apart, rezidans gibi yerler 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'na tabidir ve bu Kanun'a aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanır.
Mahkeme kararı ile getirtilen bu tür deliller hukuka uygun olarak elde edildikleri için bu tür delillerin tamamına mahkemelerin Sayın Hâkimleri itibar etmektedir. Bunun dışında kişinin kendisi yani otelde konaklayan kişi herhangi birine vereceği bir özel vekâletname ile bu kayıtları ilgili kurumlardan aldırabilir.
konusunu sıkça merak etmekte ve araştırmaktadırlar. Sevgililer apartta kalabilir mi sorusu birçok kişi tarafından araştırılmaktadır. Otelde sevgiliyle kalmak, 18 yaşını doldurmuş bireyler için kesinlikle suç değildir.
Adayın, otelde birlikte kaldığı kişinin terör ile bağlantısının olması, Adayın farklı kişilerle çok kere otelde kalması, Otel baskınında aday hakkında kumar veya uyuşturucudan çok sayıda işlem yapılmış olması, durumları polisliğe girişte engel olabilecek durumlardır.
Güvenlik Soruşturmasında Ahlaki Durum
“Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı” hususları bu kapsamda araştırmanın sınırını belirlemektedir.
Davada iddiaları ya da savunmaları ispatlamak amacıyla hukuka uygun deliller sunulmalıdır. Özel hayatın gizliliğini ihlal etmeyen ve suç niteliği taşımayan delillerle ispat yapılabilmektedir. Telefon kayıtları, mesaj kayıtları, fotoğraflar, otel kayıtları, kamera görüntüleri olabilir.
Oteller, hiçbir şekilde sosyal medya üzerinden bireylerin kişisel verilerini paylaşamaz.
Avukat, evli olmadıklarını belirtince otel görevlisi ilgili mevzuat uyarınca aynı odada kalamayacaklarını ifade etti. Bunun yerine tek kişilik ayrı odalarda ya da dört kişilik odalarda hemcinsleri ile kalabileceklerini söyledi.
Otel girişi esnasında konuklardan odada konaklayacak kişilerin T.C. kimlik numarası talep edilir ve kimlik bilgileri tesis tarafından polis ya da jandarmaya bildirilir. Otel odasına dışarıdan bir misafir gelmesi durumunda bu kişinin kimlik bilgilerinin de otel ile paylaşılması gerekir.
Polis, aranan suçluların gizlenmek ve fuhuş amacıyla kullandığı günlük kiralık evleri "SMS"le kayıt altına almaktadır. Günlük kiralık ev sahipleri, kiracılarının kimlik bilgilerini ve adresi SMS'le emniyetin dört haneli numarasına mesaj olarak gönderir.
Oteller yasa gereği tüm misafirlerinin kimlik bilgilerini alıp bulunduğu bölgeye göre jandarmaya ya da polise bildirmek zorunda. Böylece otelde konaklayan misafirler kolluk kuvvetleri tarafından da görülebiliyor ve kayıt altına alınıyor. Otele gelen misafirin kimliğinin fotokopisinin çekilmesi ise zorunlu değil.
Boşanma davasında otel kayıtları birçok farklı sebeple istenebilir ancak uygulamada en sık görülen sebepleri, aldatma ya da affetme olgusunun ispatlanmasıdır. Şöyle ki, boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası olarak açılabilmektedir.
Otel kaydı çıkarmak için zaten mahkeme kararına ihtiyacınız var. Otelden birilerine ya da 'otel kaydı çıkaracağını iddia eden' dolandırıcılara para kaptırmayın. Size sunulan kayıt ya da fotoğrafları mahkeme kabul etmez! Çünkü mahkeme kaydıyla yani yasal yolla alınmış belgeler değil.
Otel kayıtları Emniyet Genel Müdürlüğü nezdinde kayıt altına alınmaktadır. Devlet memurluğuna girişte doktor, öğretmen, astsubay, subay, hemşire, polis, jandarma, uzman erbaş, imam, mühendis gibi tüm meslek mensupları son aşama olarak güvenlik soruşturmasından da olumlu bir değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadırlar.
Mahkeme ilgili birimlerle yapacağı yazışmalar ile otel kayıtlarına ulaşacak ve otel kayıtlarını hükmüne esas teşkil edebilecektir. Yargıtay içtihatlarında otelde başka birisiyle aynı odada kalmanın zina eylemi olduğunu kabul etmektedir. Otel kayıtları, boşanma davasında delil olarak kabul edilebilmektedir.
3.3 ve üstü yıldıza sahip herhangi bir oteldir. turizm bakanlığı çerçevesinde yasal olarak 3 yıldız alınmış ise otel statü olarak turistik oteldir ve nüfus cüzdanından başka hiçbir cüzdan sormaya hakkı yoktur. Kimse kimseye evlilik cüzdanı soramaz...
Sevgilinizle aynı otelde aynı odada kalmanız yasal açıdan problem teşkil etmez. Yalnız ileride hakim savcı olmak gibi bir durumunuz varsa değerlendirmede olumsuz etkisi olabilir. Düzgün bir otelde kalırsanız birşey olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri