Otizm spektrum bozukluğu, hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklı bir hastalıktır. Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir.
Otizmli gençlerden bazıları gece uyumakta zorlanabilmektedir. Yani sonuç olarak otizmli bireyler için otizmi iyileştirecek bir ilaç yoktur. Ancak otizmin neden olduğu belirtilerin tek tek ortadan kaldırılması için doktor tarafından otizmli bireylere ilaç verilebilmektedir.
Din, dil, ırk, sosyal statü ayırt etmeyen otizmin, günümüzde bilinen tek tedavisi, tek ilacı vardır o da; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim.
Otizm genellikle ilk 3 yaşta başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde uygun ilişki kuramaması şeklinde ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur.
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50'sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Yaklaşık olarak otizmli çocukların % 40 ' ında konuşma gelişmeyebilir ya da sınırlı alanda gelişir. Otizmli çocukların % 80 ' inde, okul öncesi eğitim çağında fonksiyonel iletişim gelişmeyebilir. Bazı otizmli çocuklarda ise 12 – 24 ay arasında var olan dilin tümünü veya bir kısmını kaybederler.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
Otizm Nasıl Teşhis Edilir? Teşhisi anne karnında mümkün olmayan otizm, kız çocuklarına oranla erkek çocuklarda dört kat daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Otizm teşhisi laboratuvar testleri ve görüntüleme yöntemleriyle konulmamaktadır.
Yapılan incelemelere göre otizmli bireylerin biraz daha genç yaşta öldükleri ifade edilir. 1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir.
Otizmi tamamen ortadan kaldıran bir tedavi olmamakla birlikte, erken teşhis ve doğru beslenme programı ile semptomlar hafifletilerek bireyin günlük yaşamı kolaylaştırılabilir. Otizm spektrum bozukluğunda; gluten içeren besinler, şeker, süt ve süt ürünleri bireyin beslenme programından tamamen çıkartılmalıdır.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rıza Ülker, Türkiye'de otizmin zihinsel bir engel olarak görüldüğünü, ancak bunun böyle olmadığını belirtti.
Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür. Kızlarda, bir PTCHD1 geni eksik olsa bile, her zaman ikinci bir X-kromozomu taşıdıklarından otizmden korunurlar.
Otizmi tamamen ortadan kaldıran kesin bir tedavi yoktur. Fakat sosyalleştirme tedavileri ve özel eğitim ile otizmli çocukların dış dünyaya uyum becerileri geliştirilebilir. Davranış terapisi ile işlevsel bağımsızlık kazandırılabilir.
Konuşmalara tepki olarak eliyle kulağını kapatır. Bazı çocuklar da ise; 1-1.5 yaş civarındaki şoklar, korkular otizme, 2 yaş ve sonrası şok ve korkular kekemeliğe neden olabilirler.
Otizmde anneler, glutensiz, laktozsuz , süt ve süt ürünleri olmayan, makarna , pilav olmayan , bol yağlı, bol ev sirkesi, ev turşusu içeren ve işlenmiş gıda olman diyetlerle beslenmelidir diyor , Aktaş.
Cevap: Otizm Spektrum Bozukluğu oranı dışında ek özür ilavesi ile rapor oranı % 90 olan Otizm Spektrum Bozukluğu'na sahip birey aileleri taşıt alımlarında ÖTV vergisinden ve yıllık motorlu taşıt vergisinden muaftır.
Otizmlilerin öncelikle hayatını düzenlemek gerekir. Örneğin: uyuma saati, banyo yapma saati, ellerini yıkama saati hep bir program ve düzen içinde olması gerekmektedir. Bu çocuklar evde değişiklik yapılmasından pek hoşlanmazlar. Alıştığı sistemi, daim odalarında görmek isterler.
Otizm tanısı koyulmuş olan çocuklar, vücudunu değişik şekillere sokarlar. Ayak parmakları üzerinde yürürler ve kafasını yana eğerek dolaşırlar. Bu nedenle en uygun oyuncaklar at, vagonlar, salıncak ve hamaktır. Eğitici oyuncaklar ve oyunların otizm tedavisindeki önemi ve etkisi çok büyüktür.
Otizmli Çocukların Davranış Özellikleri
1) Özel Korkular : Sudan korkma, ayakkabı ayağını sıktığı için ayakkabı giymeyi istememe gibi. 2) Tehlikelerin Farkında Olmama : Yüksek bir duvarın üzerinde yürüme vb. 3) Nedensiz Gülme ve Ağlama Davranışları Gösterme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri