Bayramda çalışanların maaşları değişiyor mu? 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekiyor. Diğer bir ifadeyle çalışanın bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekiyor.
Maaş ise söz konusu bedellerin ay bazında toplamından oluşur. Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Ulusal Bayram ve Genel Tatil (UBGT) günlerinde çalışan bir işçinin ücreti, herhangi bir iş karşılığı olmaksızın kesinti yapılmadan ödenir.
%100 mesai ücreti için kullanılan tanımlama. normal saat ücretiniz 7 tl ise %100 mesai günlerinde (pazar günü, resmi tatiller) 14 tl ücret alıyorsunuz saat başına.
İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. Dolayısıyla özel sektör çalışanlarına bayram tatili resmi olarak 9 gün sürmeyecek.
İlgili 31 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise memurlar için bayram öncesindeki 1.5 günlük sürenin idari izni olacağını duyurdu. Bu karar ile birlikte kamu kurumu çalışanları 8-9 Nisan'da idari izinli olacak. İdari izin öncesi 6 Nisan Cumartesi ve 7 Nisan Pazar gününe denk geldiğinden hafta sonu da bayram tatiline eklenecek.
Öğleden sonra tatil olan günler Ramazan ve Kurban Bayramları'nın arife günleri; 28 Ekim günü, işgünüdür. Sürenin son günü böyle bir güne rastlarsa, süre o gün öğle saatinde sona erer. Buna karşın, “resmi tatil günleri” süreye dahildir.
4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekiyor. Diğer bir ifadeyle çalışanın bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekiyor.
Çalışanlar 3 gün bayram mesaisi yaptıkları takdirde günlük ödemeleri her gün için 2 ile çarpılır. Yani 2023 yılında 3 gün bayram mesaisi yapan bir çalışan 3.400,47 TL ödeme alır.
İş kanun 47. Maddesinde Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Ulusal ve dini bayramlar ve özel tatil günleri çalışanlara verilmesi zorunlu izin haklarıdır. Bugünler için işverenler çalışanlara kesintisiz ödeme yapmakla yükümlüdür. Çalışanların bu günlerde çalıştırılması durumunda işveren çalışanlara yüzde 100 zamlı ücret ödemek zorundadır.
Özel sektörde faaliyet gösteren firmalarda çalışanlar, havaların da ısınmasıyla birlikte bayram tatili süresine göre yıllık izinlerini birleştirme planı yapıyor. Dini bayram günlerinden 1 gün öncesi arefe günü olarak kabul edildiğinden yarım gün resmi kurumlar kapalı oluyor.
İşte bu üç ayrı yarım gün, arife günüdür. İş Kanunu'nda arife günleri ile ilgili özel bir düzenleme bulunmamakta, genel düzenleme çerçevesinde değerlendirme yapılmaktadır. Saat 13:00 sonrasında çalışıldığında, çalışma yarım gün için yapılmışsa yarım gün, tam gün için yapılmışsa tam günlük ücrete hak kazanılır.
Resmi tatil günlerinde fazla mesai ücretleri günlük ücretin %50 fazlası hesaplanarak ödenmeli ayrıca bayram mesaisi ise günlük ücretin 0 olarak ödenmesi söz konusu olmaktadır.
Personeller, tıpkı bayramda fazla mesai ücreti aldıkları gibi pazar günü çalıştıklarında da ek ödemeye hak kazanır. Hafta sonu çalışan personele günlük brüt ücretinin 2.5 katı kadar ödeme yapmak gerekir.
Arefe günleri 13.00 itibarıyla yarım günlük resmî tatil kapsamında yer almaktadır. Bu günlerde 13:00'dan sonra yapılan çalışmalar için işçiye ilave (½)yarım günlük ücret ödemesi yapılmalıdır. Diğer bir deyişle, işçiye 1 günlük tam çalışma ücreti ödenir.
Diğer bir ifadeyle 1 Mayıs günü, İş Kanunu'nun, 47. maddesi kapsamında genel tatil günüdür. Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışmayan yani tatil yapan işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir.
Genel tatil günleri şunlardır;
2-1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatilidir. Örneğin aylık ücreti 1200 TL ise bu günlerde çalışmadan bu ücrete hak kazanmaktadır. Bu işçinin günlük ücreti 1200/30= 40 TL. İşçi 19 Mayıs günü çalışmışsa normal ücretine ilaveten 40 TL daha fazla ücret alacaktır.
Resmi Tatilde Çalışma ve Ücret Hesaplaması
İşçiler, resmi tatillerde çalıştıklarında normal ücretlerinin yanı sıra bir günlük ücret daha alırlar. Örneğin; aylık ücreti 20.000 TL olan bir işçi, Kurban Bayramı'nda bir gün çalıştığında normal maaşı dışında bir günlük genel tatil mesaisi ücreti de alır.
Bilindiği gibi yaklaşık 14 milyon emekli, dul ve yetim maaşı alan vatandaş bulunuyor. Bu vatandaşlar her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde iki defa ikramiye alıyor. Her emekliye maaşı ne olursa olsun eşit miktarda ikramiye ödeniyor.
Kanun hükmü çok açıktır. İşçi çalışmaz ise normal ücretini alacak, bayram günü çalışırsa normal ücreti kadar bayram ücreti alacaktır. Diğer bir ifadeyle çift yevmiye alacaktır.
Bayram ikramiyeleri, 2024 yılında 3.000 lira olarak hesaplara yatırıldı. 4A, 4B ve 4C emekli bayram ikramiyesi sorgulama işlemleri telefon ve internet aracılığıyla yapılabiliyor. Bayram ikramiyesi ödemeleri 3 gün içerisinde tamamlanacak.
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır. Bu çalışmanın süresi kanunda belirtilmemiştir. 7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır.
İşçi ihbar süresini kullanmak istediğinde veya işveren ihbar süresini işçiye kullandırmak istediğinde bu sürenin başlangıcına ortasına ya da sonuna doğru resmi bir tatile denk geldiğinde ihbar süresi bölünmemektedir. Yani başta hesaplanmış olan işten çıkış tarihini denk gelen bayram günleri değiştirmemektedir.
İşçi iş sözleşmesiyle ya da muvafakatnameyle onay vermişse, artık resmi tatillerde çalışmakla mükelleftir. Aksi takdirde, işveren tarafından haklı ya da geçerli nedenle işten çıkarılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri