Oto teyp ve amfi yeterli gücü hoparlörlere aktaramıyorsa cızırtı oluşabilir. Yolculuk esnasında podcast, müzik ya da radyo dinlerken sürekli olarak cızırtı meydana geliyorsa hoparlörlerin kontrol edilmesi gerekir. Gevşek kablolama, hoparlörlerde parazit oluşmasına neden olabilir.
Hoparlörlerin empedansı, amfi empedansına uygun değilse, bu cızırtıya neden olabilir. Yetersiz amfi gücü: Hoparlörlerin sürülmesi için yetersiz güç, cızırtıya neden olabilir. Hoparlörlerin gücü, amfi gücünden daha yüksekse, cızırtı yapabilirler.
Teyp, amplifikatör ve hoparlörler yeterli değilse çaldığınız radyo ve müzikte ses patlaması ve cızırtı olabilir. Oto teyp ve stereo hoparlör arasında ki bağlantılarda sorun varsa teypten hoparlöre aktarılan güç yetersiz ya da fazla gelebilir. Stereo hoparlörler bu durumda cızırtı yapabilir.
Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
subw yapisi itibariyle yuksek frekans calamaz ve/veya amfinde low pass filter aciktir, parazit sinyal amfiden cikamaz. parazit sinyal gelmesi birseyin bozuk oldugu anlamina gelmez. geriye taktiginda sinyalin frekansi degisiyor, o nedenle farkli tonda bir ugultu duyuyorsun.
İlgili 29 soru bulundu
Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur. Tinnitus genellikle bir hastalık veya durumun belirtisi değil, bir semptomdur.
kullandığın adaptör ile amfinin arasındaki kablo çok uzunsa ve kablo kesitin ince ise amfinin ısınması normal. Mesafe uzadıkça ve kablo kesiti inceldikçe voltaj düşer. Amfiler için önemli olan şey çalışma voltajıdır.
Bu ses, bozulmaya başlayan gevşek veya aşınmış bir montaj parçasından kaynaklanır. Ek olarak, direksiyon simidini döndürürken çıkan gıcırtı sesi de amortisörün aşınmış veya gevşek olduğunun bir göstergesi olabilir.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
İçten yanmalı motorlarda pistonlar, silindirlerin içerisinde hareket eder. Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir.
Hoparlör cızırtı sorununun önüne geçmek için ilk olarak müzik aktarımında kullandığınız Aux kablosunu farklı bir cihaza bağlayın ya da yeni bir kablo deneyin. Ses aktarımı yaptığınız cihazlarda ve müzik dosyalarında bir sorun olmadığından emin olun.
Televizyon, radyo tarzı elektronik araçların ses sistemlerinde sesin cızırtılı olması, pürüzlü gelmesi durumuna parazit denir. Seste sıkıntı oluşmasını engellemek için parazit kesici adı verilen oto teyplerinde paraziti önleyen bir ürün kullanılır.
Amfi Deck Çevirici Anfi Tetikleyicili Konvertör Tsk Td22
Oto Stereo Hoparlör Çıkışlarını Amfi Çıkışlarına Dönüştürür. Amfi Çıkışı Olmayan Orijinal Müzik Sistemine 2 veya 4 Kanallı Amplifikatör Bağlayabileceksiniz. Amfi Tetikleme Özelliği Mevcuttur. Amfiyi; Müzik Sistemini Açtığınızda Açar, Kapattığınızda Kapatır.
Kesinlikle.Ama o özelliği olduğunu sanmıyorum, pilli bir pratik amfisi sonuçta. Neyse umarım vardır da sesler birbirine karışıp çorba olmaz.Hem amfi hem de ucuzundan bir monitör hoparlör görevi görür benim için.
Ahize çıkışının tozlanması sonucu ahize çıkışında tıkanıklığa bağlı olarak seste azalma ve cızırtı görülebilir. Uygun malzeme kullanarak zarar vermeyecek şekilde üst yüzeyden temizleme yapılabilir. Sorun devam ediyor ise cihazınızı teknik servisimize yönlendiriniz.
--Anfinin güç olarak büyük olup,hoparlörlerin güç olarak küçük olmasından dolayı hoparlör patlar. --Anfinin güç olarak küçük olup,hoparlörlerin güç olarak büyük olmasından dolayı hoparlör yanar.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Tek elle ıslık çalmak içinse işaret ve baş parmağınızı kullanabilirsiniz. İki parmağınızla okey işareti yapın. Parmaklarınızla dilinizin ucunu bastırın ve üfleyin. Hepsi bu kadar.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Aracın duruşundaki eğrilik ve sürüş esnasında hissedilen kontrol kaybı araçta bir sorun olduğu düşüncesi ile servise gidilmesinde yeterli olabilecek belirtilerdir.
Amortisör hasarları, direksiyonun titremesine ve sertleşmesine sebep olur. Aracın süspansiyon sisteminde yumuşama meydana gelir. Islak zeminlerde araç olduğundan fazla kayma yaşar. Sorunlu bir amortisör, virajlarda aracın savrulmasını yol açarken fren mesafesinin de ciddi anlamda kısalmasına yol açar.
bass anfisinin gaini çok açıksa, siz daha sesi fazla açmadan, bass anfisi son sesi vermeye çalışır, bu nedenle teypten ve mid anfisinden önce kendini kesime alır,, çünkü onun için son sestir.
Kontağı kapatıp açarsan düzelir. eğer gitmiyorsa + dan remote a şönt atıldı ise kutup başını veya power kablosunu söküp takmanız gerekir.
Elektrik harcama konusunda ise evde çalmak için alacağınız amfi çok büyük bir şey olmayacaktır zaten 10-15 watt gibi az miktarda bir enerji harcar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri