Hız koridoru uygulamasına göre aracın otobana giriş zamanı ve yeri ile çıkış zamanı ve yeri arasındaki zaman farkı ve katedilen mesafe hesaplanıyor ve mesafenin zamana bölünmesi ile aracın ortalama hızı hesaplanıyor.
Otoyol üzerinde belirli noktaya yerleştirilen Radar Hız Tespit Cihazı ile Plaka Tanıma Sistemi entegre olarak çalışır. Araç geçişi esnasında araç plakası ve araç fotoğrafı ile birlikte aracın hız bilgisi veritabanına kaydedilir.
Kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli kullanılması hedeflenerek, proje kapsamında Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Bitlis, Çorum, Eskişehir ve Konya illerimizde oluşturulan 1.904 km uzunluğundaki Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri trafik denetimlerinde aktif olarak kullanılıyor.
Azami hız limiti terimi de bu nedenle kullanılmaktadır. Azami hız limiti oluşabilecek hatalı tespitlerin de önüne geçilmesi adına hâlihazırda olan hız sınırlarına % 10'luk bir hata payı eklenmesiyle belirlenmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Birinci noktadan giriş yapan aracın hız ve zaman bilgisi çekilen araç fotoğrafı ile birlikte hafızaya alınır, araç ikinci noktadan geçiş yaptığı anda aynı bilgiler yeniden alınır ve gidilen mesafe, iki nokta arasında alınan zamana bölünerek ortalama hız tespit edilir.
otoyollardaki artık nerdeyse her çıkışta bölge trafik kontrol noktaları var sabit radarların yanı sıra sakarya - düzce arasında gezici radar uygulamasıda yapılıyor. Türkiye otoyollar da ( O-XX) hız sınırı otomobil (M1 / M1G ) hız sınırı 120 km/h dır.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir.
Bu verileri Karayolları Genel Müdürlüğü Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşıyor ve hesap edilen ortalama hız araç için izin verilen hızdan yüksek ise Emniyet Genel Müdürlüğü de plakaya trafik cezasını kesiyor.
Otoban ve otoyol hız sınırı 2023 yılında şu şekildedir: Otomobil: Yola bağlı olarak 130 km/s ya da 140 km/s. Minibüs, otobüs ve motosiklet (L3): 100 km/s. Kamyonet: 95 km/s.
Ortalama Hız Tespit Sistemi (OHTS): Yol üzerinde belirli noktalara kurulan Plaka Tanıma Sistemi kameraları ile iki nokta arasında aracın hız ve zaman bilgisi çekilen araç fotoğrafı ile birlikte gidilen mesafe, iki nokta arasında alınan zamana bölünerek ortalama hız tespit edilmektedir.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 Temmuz itibarıyla otoyollarda hız sınırının saatte 120 km'den 140 km'ye çıkacağını söyledi, ceza limiti ise saatte 154 km olacak.
E-devlet radar cezası sorgulama;
E devlet sistemine giriş işlemini yapınız. Ardından bu linkten https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi) ” sayfasından araç plakasına yazılmış olan cezaları görebilirsiniz.
Bütünleşik radarlı uyarı sistemi; hız limitlerinin üstünde olan araçları tespit eder, sürücülere anlık hızları hakkında bilgilendirme yaparak onları uyarır.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sürücülere hız sınırı kesilebilmesi için sollamalar için yüzde 10 hız toleransı bulunuyor. Bu oran hesaba katıldığında hız limitinin 130 km/s olduğu yollarda 143 km/s hız ile yolculuk yapılabilecek.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
Otomobil türü için hız limiti: 120 km. Minibüs türü için hız limiti: 100 km. Kamyonetler için hız limiti: 95 km. Kamyonlar için hız limiti: 90 km.
Özellikle otomobiller için otoyollardaki hız sınırının 120 km/s olması, hız üst sınırında yüzde 10'luk toleransla birlikte 132 km/s hıza izin verilmesine rağmen birçok sürücü bu sınırın daha da yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. Güvenli sürüş deneyimi için hız sınırına uymak can ve mal güvenliği için oldukça önemli.
Hız Koridoru Hangi Otobanlarda Geçerli
İstanbul – Ankara / İstanbul – Edirne / İzmir – Aydın / Niğde – Şanlıurfa / Adana – Mersin / Adana – Şanlıurfa otoyollarında geçerli olacak.
OTOYOL PLAKA TANIMA SİSTEMİ
Sistem karayolları şeritlerine yerleştirilen kameralar sayesinde alınan görüntüler üzerinde tanımlama yapmaktadır. Tanımlanan araç plakaları veri tabanına kayıt edilmekte ve sorgulanabilmektedir.
Yasal sınır olan 120 kilometre/saat'le gidildiğinde trafiksiz yolda 17 dakikada bu mesafe alınıyor. 17 dakikanın altında bu yolu alan cezasını ödeyecek.
Ortalama hız tespit sistemi, başta Avrupa ve Avustralya olmak üzere dünya çapında popülerlik kazanan yeni bir akıllı ulaştırma sistemi uygulamasıdır, son yıllarda Türkiye'de de uygulanmaktadır. Sistemin temel görevi, hız kontrolü ve trafik yaptırımı amacıyla motorlu araçların ortalama hızlarını ölçmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri