Otoyol trafik polisi, Türkiye'de otobanlardaki "otoban polisi, (Almanca: Autobahnpolizei, İngilizce: Highway Patrol Unit ya da Road Policing Unit)" ihtiyacını kapatmak amacıyla 2014 yılında kurulmuş birimdir.
Emniyet Çalışma Saatleri 2022
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı tüm il ve ilçe merkezlerinde kurumun hizmeti hafta içi her gün saat 08.30 ile 17.00 arası faaliyet göstermektedir.
Devlet yolları ve il yollarından sorumlu trafik kuruluşları, bakan onayıyla yürürlüğe giren protokol ile belirlenecek. Otoyol ile devlet ve il yolları kapsamı dışında kalan yollarda il ve ilçelerdeki jandarma ve polis genel sorumluluk alanları esas alınacak.
tanım : devlete karşı vergi vs borcu bulunanları, suçlu veya zanlı olarak arananları, toplum için tehlike arz edenleri tespit ve takip etmek amaçlı yapılan uygulamalardır.
Şöyle ki, bazı radar sistemlerinin devamında polis çevirmesi olur. Bu noktada radara giren sürücüler trafik polisleri tarafından durdurulur. Bu şekilde sürücü de hız sınırını aştığı konusunda en kısa sürede bilgilendirilmiş olur.
İlgili 43 soru bulundu
TRAFİK ÇEVİRMESİNDEN KAÇMANIN CEZASI
Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir. Eğer kaçma sebebi alkol, uyuşturucu ve ehliyetsiz araç kullanmaksa 4 bin liraya kadar para cezası kesilir.
Kanuna göre, yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, şüpheli veya sanığın üst araması yapılabilir (CMK m.116). Üst araması, adli bir işleme esas olmak üzere yapıldığında kolluk tarafından bir üst arama tutanağı düzenlenmektedir.
Bu Kanun ve diğer kanunların verdiği görevlerin yerine getirilmesi sırasında, polis tarafından gerekli işlemler için durdurulan kişiler ve araçlarla ilgili hükümler saklıdır. Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
Polisin arama yetkisi
Kişinin aracının gözle görülen yerlerinde arama yapılabilir. Araçların görünmeyen yerlerinin ve torpido kısımlarının açılması istenemez ve arama yapılamaz.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Araç bağlama, denetleme, trafik kazaları gibi görevleri şehir içinde uygularlar. Daha çok şehir merkezlerinin dışında, çevirme ile araç denetlemeleri ve hız kontrolleri yaparlar. Ankara, İstanbul, İzmir gibi otoyol bulunan şehirlerde trafik polisi olarak görev yaparlar.
otoyollardaki artık nerdeyse her çıkışta bölge trafik kontrol noktaları var sabit radarların yanı sıra sakarya - düzce arasında gezici radar uygulamasıda yapılıyor. Türkiye otoyollar da ( O-XX) hız sınırı otomobil (M1 / M1G ) hız sınırı 120 km/h dır.
Özeli geneli yok arkadaşlar.Yukarıdaki limitler Türkiye'nin her yerinde standartdır.
İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelge doğrultusunda artık jandarma dahil resmi ve sivil polis ekipleri, kurallara uymayan sürücülere trafik cezası yazabilecek. Mersin'de 6 bin polise eğitim verildikten sonra hayata geçen uygulama ile bir haftada 800 sürücüye ceza yazıldı
Polisin Araç Arama Yetkisi
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Başvurduğunuz Yer karakol ya da Jandarma komutanlığıysa;
Polis tutanak tutmak istemezse, kendisine mutlaka tutanak tutması gerektiğini, bunu yapmaması halinde cezai işlem uygulanacağını hatırlatın ve görevini ihmal ettiğini söyleyin.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
"Yönetmelikte hâkim kararı olmaksızın arama yapılmasına imkân tanınmaktadır. Anayasa'nın 20. maddesinin anılan hükmü açık olup gecikmesinde sakınca bulunan bir hâl olmaksızın usulüne uygun verilmiş hâkim kararı dışında başka bir merciin kararıyla arama yapılması mümkün değildir.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
Polis; sebepsiz, görevi dışında veya PVSK m.4/A'nın birinci fıkrasında sayılan sebepler haricinde, hangi şekil ve saikle olursa olsun kişiyi veya aracı durduramaz ve kişiye kimliğini soramaz.
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
İdare Mahkemesi polis memurunun görev dışında karşılaştığı olaya müdahale etmesi nedeniyle polise ceza verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetmiştir.
Bu konu hakkında Genel Kolluk Disiplin Kanunu'nda bir cezai yaptırım öngörülmemiştir. Yani erkek polis memurunun bayanın üst aramasını yapmaması durumunda polis memuruna ceza verileceğini öngören bir kanun maddesi bulunmamaktadır.
Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç'in, "Hukukumuza göre gece veya gündüz, erkek polis ya da bekçi, bir kadını arayabilir mi?" sorusu üzerine Hüner, "Böyle bir şey mümkün değil.
Polisin şiddet kullanması yetkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri