Bu farkların başında anlatım tarzı yer alır. Biyografi kitaplarında olaylar, üçüncü tekil şahıs (O) gözüyle anlatılır. Bu nedenle dolaylı anlatım söz konusudur. Otobiyografilerde ise anlatım tekniği birinci tekil şahıstır.
Otobiyografi de kişinin kendi yaşamını anlattığı bir tür yazı biçimidir. Bu yazı biçimi hem edebi yazı türlerine girer hem de nesnel anlatıma sahiptir.
Otobiyografi ve biyografi arasındaki fark otobiyografinin kendi hayatını kendisi yazması; biyografinin ise bir yazarın başka birinin hayatını yazması olmasıdır.
Tezkireler, çok ayrıntılı olmamakla beraber, biyografi eserleri olarak da kabul edilebilirler. Tezkirelerde şairlerin hayatı hakkında bilgi verilir, kişilikleri ve eserleri üzerine değerlendirmeler yapılır ve eserlerinden örnekler verilir.
İlgili 45 soru bulundu
Otobiyografi türünün tarihine bakıldığında, günümüz modern otobiyografi türünün ilk örneği olarak Rousseau'nun İtiraflar'ı (Les Confessions 1781-88) kabul edilmektedir.
Otobiyografi, Bir düşünürün, bir sanatçının, bir sporcu ya da tanınmış bir kişinin kendi yaşam öyküsünü anlattığı eserlerdir. Öz yaşam öyküsü de denir. türüdür. Türk edebiyatında fazla gelişmeyen bu türün ilk örneği olarak Kâtip Çelebi'nin Mizanü'l-Hak adlı eserinin “Hatime”si yani “son söz”ü gösterilmektedir.
Otobiyografi, sözlük anlamıyla öz yaşam öyküsü, bireyin kendisi yani hayatı ile ilgili yazılı olarak bilgi vermesine dayanan bir tekniktir. Bireyin kendisini anlaması ve yaşadığı çelişkili durumları değerlendirebilmesi için kendisiyle ilgili geri bildirime, bir bağlantıya ihtiyaçları vardır.
Edebi bir tür olarak otobiyografi, kişinin başkası tarafından yazılan yaşam öyküsü olan biyografiden farklıdır. Dünyaca ünlü otobiyografi örnekleri arasında Chris Brown'un Sol Ayağım, Stephen Hawking'in Benim Kısa Tarihim, Gorki'nin Çocukluğum, Frank McCourt'un Angela'nın Külleri adlı kitaplar bulunur.
Otobiyografi, bireyin geçmiş ve şimdiki yaşantısı ile geleceğe ilişkin planlarını yazılı olarak anlatmasıdır. Otobiyografi yaklaşımında, birey kendi yaşamı ve kendisi hakkındaki bilgileri kendi kişisel yorum ve değerlendirmesine göre, yazılı olarak anlatmaktadır.
Otobiyografi Bir düşünürün, bir sanatçının kendi yaşam öyküsünü anlattığı eserdir. Kaynak olarak kişi kendini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır. Otobiyografi yazmak çok güçtür, çünkü insanın kendinden sözederken objektif olması zordur.
Otobiyografi: Bireyin kendisi ile ilgili bilgilerin yine kendisi tarafından yazılı olarak ifade edilmesidir. İki tür otobiyografiden söz etmek mümkündür. Bunlar, planlı ve serbest otobiyografilerdir. Bireyin özyaşam öyküsünün kendisi tarafından yazılı olarak anlatılması tekniğidir.
Otobiyografi her ne kadar öznel bir anlayışla kaleme alınsa da gerçekler göz ardı edilmemelidir. Bütün bu iyi niyete rağmen otobiyografiler öznel eserler olarak kabul edilir. Çünkü kişi kendisini anlatmaktadır ve bunu yaparken tarafsız davranamaz.
Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor. Bildirme yazılarını; biyografi, otobiyografi, haber, röportaj, reklam, dilekçe oluşturuyor.
Oto kelimesi öz anlamına gelir. Otobiyografi, bir başkası tarafından yazılmış olmak yerine, kişinin kendi kaleminden, kendi sözleri ile kendisini anlatmasıdır. Bazı otobiyografiler kurgusal bir hikaye şeklinde yazılır. Olaylar yazarın gerçek hayatını yansıtan romanlar veya hikayeler olarak sunulur.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir.
Otobiyografi diğer bir ismi ile öz yaşam öyküsü anlamına gelmektedir. Bir yazarın kendi hayat hikayesini anlattığı edebi tür olarak bilinir.
Otobiyografide normalde başlık yazılmaz. Ama metinin içinde yani kendini anlattığın metinin içinde tarih kullanabilirsin.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Otobiyografi, kişinin kendi hayatını yine kendisinin yazması kuralına dayalı bir öğrenci tanıma tekniğidir. Bireyin kendini ve problemlerini nasıl gördüğüne ait ipuçları verir. Türkçe kompozisyon veya rehberlik derslerinde öğrencilere hayatlarını yazmaları ödev olarak verilir.
yaşam öyküsü, özyaşam kitabı, detaylı öykü ve özgeçmiş…
Anıda, yazar kendi yaşamıyla birlikte dönemini, döneminde tanık olduğu olayları da anlatır. Otobiyografide ise sadece kendi yaşamını anlatır.
Yazılmış birçok tezkire örneği vardır ve bu tezkireler sayesinde çok sayıda bilgiye ulaşma imkanı sağlanmıştır. Tezkirelerin benzediği bir tür ise biyografi olarak bilinir. Divan edebiyatında yer alan tezkireye karşılık olarak günümüzde kullanılan biyografi eşdeğer tutulabilir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri