Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar vücudun birçok farklı alanını etkileyebilir.
Bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir nedenden dolayı sağlıklı hücreleri, dokuları ve organları düşman olarak algılaması sonucu otoimmün hastalıklar oluşmaktadır. Nedeni bilinmediğinden dolayı kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.
Unu ve şekeri kesmek ya da çok azaltmak, glutenden uzak durmak, doğru yağlar tüketmek, renkli, düşük nişastalı sebze ve meyveler tercih etmek, duyarlı olunan ya da alerji tespit edilen yiyeceklerden uzak durmak, vücuttaki inflamasyonu azaltacak yaklaşımlardır.
İlgili 18 soru bulundu
Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar vücudun birçok farklı alanını etkileyebilir.
Temizlik ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinden gelen kimyasallar gibi çevresel toksinlere maruz kalma, bağışıklık sistemini bozabilir ve otoimmünitenin gelişmesine katkıda bulunabilir. Stres, bağışıklık sistemi işlevini olumsuz etkilediği için kronik fiziksel veya duygusal stres de rol oynayabilir.
Romatoloji hekimleri romatizmal hastalıkların (eklemler, yumuşak dokular, kalıtsal bağ dokusu hastalıkları, otoimmün hastalıklar) tanı ve tedavisiyle ilgilenirler.
Bu nedenle demirden zengin; yağsız kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, zenginleştirilmiş tahıllara ve folik asitten zengin; karaciğer, ıspanak, mantar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlara beslenmede yer verilmesi önemlidir.
Otoimmün diyeti, otoimmün hastalıklarda iltihabi yıkımı durdurabilmek için ortaya atılmış bir diyet. Haşimato, MS, romatoid artrit, çölyak, ankilozan spondilit, tip1 diyabet, vitiligo ve daha birçok otoimmün hastalığın oluşabilmesi için kişide “sızıntılı bağırsak” olması gerekiyor (Fasano, 2012) (1).
Vücudun birçok organ ve dokusunu etkileyen otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasında çevresel faktörler gibi genetik yatkınlıklar da belirleyici olabilir. Ayrıca otoimmün hastalıklar kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.
Ağrı çok kötü olsa bile artritten (eklem iltihabından) farklı olarak kemik veya eklemlerin yapısında herhangi bir hasar yapmayacağını bilmek ve hatırlamak önemlidir. Fibromiyalji otoimmün yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi kendine yaptığı bir hastalık değildir.
Otoimmünite bağışıklık sisteminin aşırı duyarlanmasıyla oluşan tepkilere genel olarak verilen addır. Bir bakıma vücudun kendisine karşı bağışıklık yanıtı oluşturmasıdır. Normal koşullarda vücudumuz kendi hücrelerine karşı antijenik tepki göstermez. Bu duruma immün tolerans (doğal hoşgörü) denir.
Kanserle ilişki. Bazı araştırmacılar, otoimmün hastalıklar ve kanser arasında genel bir korelasyon olduğunu, yani otoimmün hastalığa sahip olmanın belirli kanserleri geliştirme riskini artırdığını öne sürüyor. Otoimmün hastalıklar çeşitli şekillerde iltihaplanmaya neden olur.
Uygulanan tedaviler otoimmün hastalıkları tedavi edemez, fakat aşırı aktif bağışıklık tepkisini kontrol edebilir ve iltihapları azaltabilir.
Bağışıklık sistemi yabancı gördüğü bir mikroba karşı savaştığı gibi nakledilen böbreği de yabancı görebilir ve ona karşı koyar. İşte bu aktivasyonu en aza indirmek için bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar(immunsupresyon ilaçları) kullanılır.
Otoimmün hepatit (OİH) nadir görülen, genellikle kronik seyreden bir karaciğer hastalığıdır. Tedavisi yoktur ve prognozu kötüdür. Çoğunlukla kortikosteroidlerle tek başına ya da azatioprin ile kombinasyon halinde immünsüpresif tedavi, vakaların % 80-90'ında sağ kalımda fayda sağlar.
Bağışıklık sistemi hastalıkları ile tetiklenen alerji bir otoimmün hastalık değildir. Alerji durumunda vücuda yabancı olan maddeler tehlikeli olarak sınıflandırılır ve aşırı bağışıklık durumu ile şikayet görülür.
Genellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde görülen atopik dermatit; temelde vücudun bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine reaksiyon göstermesine bağlı gelişen, otoimmün bir kökene sahiptir.
Alkol kullanımı, sigara kullanımı, radyasyon maruziyeti, probiyotik eksikliği, kalitesiz uyku, iyi dinlememek, stres yükü fazlalığı, sık antibiyotik kullanımı da bağışıklık sistemimizin zayıflamasında rol oynayan başlıca sebepler arasındadır.
Kadınlarda otoimmün hastalık gelişme riski erkeklere oranla daha fazladır. Multipl sklerozda yardımcı T 1 hücre (Th1) aktivitesi ön plandadır ve kadınlarda Th1 hücre yanıtı erkeklerden daha baskındır. Bu durum MS gibi diğer otoimmün hastalıkların kadınlarda neden daha sık olduğunu kısmen açıklamaktadır.
Otoimmün hepatit tanısı ve tipleri:
Otoimmün hepatit tanısı karaciğer enzim yüksekliği (ALT ve AST) olan kişilerde bazı özel testler ve karaciğer biyopsisi yapılarak konulabilir.
Bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri arasında sık enfeksiyon geçirmek, yorgunluk, cilt sorunları, ağız ve boğaz problemleri, sindirim sorunları, kilo kaybı, kas ve eklem ağrıları görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri