Otomatik Vitesli Arabalarda El Freni Çekilmeli Mi? Pek çok kullanıcı otomatik vitesli arabalarda el frenini çekmek yerine vitesi “P” yani park moduna almanın yeterli olacağını düşünür ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Eğer aracı park edecekseniz vites kolunu "P" pozisyonuna ayarlayarak el frenini çekmeniz yeterlidir. Hayati bir risk yaratmamak için vites D konumundayken, P veya R konumuna getirmemeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız.
El Freni Ne Zaman Çekilir? Farklı araçlarda yer alan el freninin en önemli görevi, park halindeyken aracın hareketsiz bir şekilde durmasını sağlamaktır. Bu sebepten dolayı araç dururken ve park halindeyken mutlaka el freni çekilmelidir.
– Kontak anahtarı kapatılır. (Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
İlgili 45 soru bulundu
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır. Yakıt tüketimi artar.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
araçların kullanma kılavuzuna bakıldığnda, aracın aylık periodlarla el freni çekik olarak 100m kadar kullanılması önerilmektedir. yeni nesil otomobillerde ise 10m'lik hareket sonrası sesli uyarı da gelmekte *.
Yorum Yap. Park frenine basarak ve ayrıca vites kolunu “P” park konumuna getirerek otomatik bir aracı kaymaya karşı sabitleyebilirsiniz.
Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır. Park yapılacağı zaman üzerinde bulunan butona basılı tutarak el freni kaldırılır, hareket edileceği zaman ise el freni indirilir.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
İlk olarak aracı hareket durumundan durma noktasına getirmek için frene basınız. D konumunda olan vites kolunu N konumuna getirmelisiniz. Ayağınızı frenden çekmeden el frenini çekmelisiniz. Son adım olarak vites konulunu P konumuna getirerek park etmeyi bitirebilirsiniz.
El freni çekik araba sürülürse ne olur sorusunun cevabını merak ediyorsanız, kısaca aracınızın fren sistemine zarar verilebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle kar ve donun olduğu kış mevsimlerinde bu dişlerin hepsinin çekilmesinden ziyade bir ik boşluk bırakmak sizin yararınıza olacaktır.
Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
El frenini en tepe noktaya kadar çekmemeye çalışın. Kilitlendiği zaman indirirken dişlileri ve teli zorluyor. El frenini indirirken de her zaman öncelikle düğmeye basmadan yarım tık el frenini yukarı kaldırıp, boşluğunu alıp düğmeye basıp öyle indirmek daha makbuldür.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir.
Otomatik vitese sahip arabalarda manuel arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmiyor. Adından da anlaşılacağı üzere vites sürüş esnasında otomatik olarak değişiyor. Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri