Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz. Otomatik düşünceler de aynı bilinçli olarak ürettiğimiz düşünceler gibi bizi etkiler ve olaylara nasıl yaklaştığımızı belirler.
Çevrede gelişen olaylara bağlı olarak meydana gelen bu düşünceler, daha sabit olan inançlarımızdan kaynaklanır. Örneğin telefonunuz çaldığında zihnimizden “açmalıyım” gibi bir düşünce geçebilir ya da bir dersten zayıf not aldığımızda “ne kadar başarısızım ”diye düşünebilirsiniz. Bu da bir otomatik düşüncedir.
Bu düşünceler bilişsel süreç içerisinde yer alan çarpıtmalar sonucu oluşurlar. Otomatik düşünceler, bilişsel çarpıtmalar olarak da adlandırılır. Otomatik düşünceler kendiliğinden ortaya çıkar, kişiye normal görünür ve olumsuz duygulanımla ilişkilidir.
Beck'in kuramı gerek psikopatolojik açıklamalarında gerekse de terapide otomatik düşüncelere de ağırlıklı bir yer verir ve terapide ilk hedef olarak belirlerken Rasyonel emosyonel Bilişsel Terapinin temel ilgi alanı otomatik düşüncelerin kaynağı olan inançlar üzerinedir.
Otomatik düşünceler bilinçli bir yargılama olmaksızın ortaya çıkan, eylemlerimiz ve duygularımızı derinden etkileyen zihinsel işlevlerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Gülmek, ağlamak, öfkeden deliye dönmek yanı kendimize nasıl davranmamız gerektiğini sormadan gösterdiğimiz davranışlar otomatik davranışlardır. Otomatik davranışlar bir kısmı sosyal olarak kabul görür. Bir kısmı cinsiyet rollerimize göre teşvik edilirler.
Depresyon ve anksiyete bozukluklarının bilişsel kuramına göre kişinin karşılaştığı bir olay sonrası kendiliğinden ortaya çıkan düşüncelerine otomatik düşünce denir. Otomatik düşünceler olaylara olan bakışımızı ve nasıl tepki verdiğimizi etkilerler.
Hollan ve Kendall'ın (1980) geliştirdiği “Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ)” kişinin kendine yönelik olumsuz değerlendirmelerin sıklığını ölçmeyi amaçlamaktadır. 1-5 arasında puanlanan ve 30 maddeden oluşan likert tipi bir ölçektir. Ölçeğin puan ranjı 30-150 arasındadır.
-Aşağı Doğru Ok Tekniği: Sorulan sorularla danışanın temel inançlar, ara inançlar ve otomatik düşüncelerinin farkına varmasına yardımcı olunur. Yeniden Çerçeveleme: Bu teknik, olumsuz düşünce ve inançları daha olumlu, gerçekçi düşünce ve inançlara dönüştürmeyi içerir.
tünel bakışı: bir durumun sadece olumsuz tarafını görmek. örnek: “oğlumun hocası hiçbir şeyi anlamıyor. sevecen değil. sürekli eleştiriyor. hiç de iyi bir öğretmen değil.”
İstemsiz düşünme; sıradan ve kalitesiz düşünmedir. Bloom'un sınıflamasına göre “düşük seviyede” düşünmedir. İstemli düşünme ise, disipline edilmiş, kaliteli, gizli bilgiyi açığa çıkartan, yenilikçi, “yüksek seviyede” düşünmedir.
Düşünce, duygu ve davranışlarımız bir bütün halindedir. Her biri bir diğerini etkiler. Olumsuz bir duygu durumu içerisinde olduğumuzda aklımızdan geçen olumsuz düşünceler moralimizin daha da bozulmasına neden olur.
İşlevsel olmayan demek hayatımızda bir işlevi ve faydası olmayan kullanışsız düşüncelerdir. Danışanlarımızdan duyduğumuz en işlevsel olmayan düşüncelerden ilki hiç iyileşemeyeceğim ve bu sorun sonsuza dek devam edecek bundan sonra mahvoldum düşüncesidir. Kaygı bozukluğu yaşayan kişiler herşeyin en kötüsünü düşünürler.
Ara İnanç: Temel inanç ve otomatik düşünce arasında yer alan ara inançlar; temel inanca ilişkin kişinin geliştirmiş olduğu varsayımlar, kurallar ve tutumlardır. Koşullu inançların yanı sıra '-meli, -malı' tarzı ve gereklilik bildiren inançları da kapsar. Ara inançlar bizim deneyimlerimize anlam vermemize yardımcı olur.
Çarpıtılmış bu yorumlamalar, bireyin gelişim sürecinde oluşan hatalı öğrenmelerden kaynaklanmaktadır. Bilişsel çarpıtmalar, bir olayla ilgili anlık, plansız bir şekilde gelen olumsuz otomatik düşüncelere neden olurlar ve olumsuz içerikli bu yorumlamalar, psikolojik problemlerin gelişiminde temel bir role sahiptir.
Sokulgan düşünceler, kendimize veya sevdiğimiz bir insana ne olacağı fikriyle ilgili, nerede nasıl bir yanlış yaptığımız ile ilgili veya yapmaya kalkışacağınız korkunç bir dürtüsel eylem ile ilgili olabilir. Bazı insanlara göre, sokulgan düşünceler panik veya yoğun anksiyetenin bir parçasıdır.
Düğmeye Basma: Bu teknik danışanlara hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmelerini içerir. Bu tekniğin amacı danışanlara düşüncelerini kullanarak her ne duygusu yaratmak istiyorlarsa yaratabileceklerini öğretmektir.
Adını M.Ö 470-399 yılları arasında yaşamış Yunan filozof Sokrates'ten alan bir bilişsel davranışçı terapi yöntemidir. Sokrates, herhangi bir sorunu tartışırken muhatabına doğrudan bilgileri aktarmak yerine sorduğu sorularla ulaşmak istediği sorunu ya da bilgiyi açığa çıkarırdı.
ABC modelinde A (Olay), B (Düşünce), C (Tepki) olmak üzere üç bileşen vardır. Bir olayı veya durumu tehlikeli, kötü olarak yorumladığımızda korku, öfke, üzüntü, gerginlik gibi duygular yaşarız ve duygularımızla uyumlu davranışlar sergileriz; bağırmak, ağlamak, gitmek gibi.
Bilişsel davranışçı terapilerde terapist ve danışan birlikte danışanın sorunu hakkında ortak bir fikir edinerek sorunu birlikte anlamaya, mevcut sorunun danışanın düşünce, duygu ve davranışlarını ve gün içindeki işlevlerini nasıl etkilediğini belirlemeye çalışırlar.
Bilişsel çarpıtmalar ise; kişilerin olaylar veya durumlar karşısında zihinlerinde genellikle otomatik biçimde gelişen ancak gerçekliği tam ve doğru biçimde yansıtmayan düşünce biçimleridir. Bilişsel çarpıtmalar genellikle olaylar ile durumları olumsuz biçimde ve yanlı olarak değerlendirmeye neden olur.
Beck ve Beck tarafından kişiliğin işlevsel olmayan çeşitli inançları da içeren bilişsel boyutunu değerlendirmek amacıyla (Beck ve Beck 1991) geliştirilmiş bireyin kendi kendine doldurduğu değerlendirme ölçeğidir.
Kanıt incelemeyi izleyen veya bazen tek başına kullanılan bir diğer önemli teknik olan alternatif düşünce veya açıklama ise danışanın olayla ilgili olarak daha önce gündeminde olmayan ve durumu daha iyi açıklayan bir düşüncedir.
4.Bireyin, düşünce yapısı ve karşılaştığı durumlara (olaylara) karşı olan algısını (yorumlama biçimini) değiştirebilir. Örneğin; ''Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum'' işlevsiz bir düşünce tarzıdır.
Masum görünen bu sonuçlar önce duygu yoğunluğunun eşlik ettiği bir düşünce olarak ortaya çıkar. Biz farkında olmadan bilinçaltımıza inanç olarak yerleşir ve davranışlarımıza yön vermeye başlar. Artık bizi yönetecek kadar güçlenen bu inançlara çekirdek inanç denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri