Manuel ehliyet ile hem manuel vitesli araçları hem de otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz. Fakat otomatik vites ehliyeti için bu durum geçerli değil Yani eğer otomatik vites ehliyeti aldıysanız yalnızca otomatik vitesli arabaları kullanabilirsiniz.
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Yarı otomatik bir arabaya sahip olmanın en büyük faydalarından biri, manuel arabalara göre daha iyi hızlanma ve yakıt ekonomisi elde etmenizdir. Bu, yakıt maliyetlerinden tasarruf ederken aynı zamanda hedefinize daha hızlı varabileceğiniz anlamına gelir.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
Yeni sistem iki araç tipinin ehliyetini birbirinden ayırıyor. Ama aslında bu durum sadece otomatik vites araçlar için geçerli. Çünkü otomatik vites ehliyeti olan manuel araç kullanamıyor. Ama manuel vites araba ehliyeti olanlar otomatik vites araçları da herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyor.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Kurs ücretleri ilden ile farklılık göstermekle birlikte 2023 yılında 7000 TL ye yükselecek. Ehliyet harcı ise 2489 TL olarak ücretlendirilecek. Böylelikle Ehliyet alma ücretleri 2023 te 10 bin TL'nin üzerine çıkacak.
B sınıfı otomatik vites otomobil ehliyeti toplam maliyeti ;
3258 TL trafik masrafı (ehliyet alırken trafik tescil şb.ne ödenecek.)
104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Direksiyon sınavından sonra otomatik vitese geçebilmeniz için 4 Direksiyon sınav hakkınızın bitmesi yani dosyanızın yanması gerekmektedir. Dosyanız yandıktan sonra (Son hak direksiyon sınav tarihinizden itibaren) 1 hafta içinde kursa başvurmanız gerekmektedir.
Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ? Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur. Detaylar yazımızın devamındaki gibidir.
STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAŞINA ARAÇ KULLANABİLİR Mİ? EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
Otomatik vites ehliyeti 01 Ocak 2016 tarihinde yönetmeliğe girmiştir.
Otomatik vites ehliyeti alma süreci, manuel vites ehliyeti alma süreciyle tamamen aynıdır. Hatta her iki ehliyet türünde de adaylar ortak teorik sınava girer. Sürecin farklılaştığı tek nokta direksiyon sınavıdır. Otomatik vites ehliyeti alacak olan adaylar direksiyon sınavında otomatik şanzımanlı araç kullanırlar.
B1 sürücü belgesine sahip kişiler otomatik vites otomobil, minibüs ve kamyonet kullanabilecekler; ama düz vites araç kullanamayacaklar. Düz vites kullanabilmek için yine B sınıfı ehliyet gerekecek.
18 yaşını bitirmiş, otomobil kullanacak vatandaşlara verilen belgedir. Otomatik vites ehliyeti alanlar manuel vitesli araçları kullanamazlar.
Mümkün tabiki. Ancak maliyeti aracınızı satıp otomatik araç almanızdan fazlaya mal olacaktır.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır.
Farkı ise, manuel vites sisteminde debriyaja basıp vitesi değiştirmeniz gerekirken, yarı otomatik viteste bunu sizin yerinize iki adet vites robotu yapar. Birçok sürücü, araçta debriyaj pedalı olmadığını görünce otomobilin tam otomatik vitesli olduğu kanaatine varsa da bu yanlış bir düşünce olacaktır.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri