Toplamını almak istediğiniz sayıların yanındaki bir hücreyi seçin, Giriş sekmesindeki Otomatik Toplam'a tıklayın, Entertuşuna basın; hepsi bu kadar. Otomatik Toplam'a tıklarken,Excel sayıların toplamını alan bir formülü (TOPLAişlevini kullanan) otomatik olarak girer.
Otomatik Toplam'ı kullanma
Çalışma sayfanıza bir TOPLA formülü eklemenin en kolay yolu Otomatik Toplam'ı kullanmaktır. Toplamak istediğiniz aralığın hemen üstünde veya altındaki boş bir hücreyi seçin ve şeritteki Giriş veya Formül sekmelerinde Otomatik Toplam > Toplam'a tıklayın.
Toplam sembolü “∑” işareti ile gösterilir. Bu sembol, Yunan alfabesinden gelmektedir. Adında da yer aldığı gibi, belli kurallara göre bir aralıktaki sayıların toplandığını gösterir.
TOPLA işlevi metin değerlerini yok sayar ve size yalnızca sayısal değerlerin toplamını verir. Bir satır veya sütun silerseniz formül, silinen satırı hariç tutacak şekilde güncelleştirilmez ve bir #BAŞV! hatası döndürür, ancak TOPLA işlevi otomatik olarak güncelleştirilir.
Excel üzerinden çok sık yapılan işlemlerden birisi de toplama işlemidir. Toplama işlemi için excel sayfası üzerinden ilgili hücrelere formülü yazmanız yeterli oluyor. Bu işlem için kullanılan formül ise =TOPLA(toplanacak hücrelerin isimleri) şeklindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Eldeli işlemlerde onluk basamağı bir üst basamağa ekliyorsunuz. Toplama işlemine birler basamağından, yani en sağ taraftan başlanır.
Belirtilen bir toplama işlevi kullanılarak dikey bir hücre aralığının ara toplamını döndürür.
Excel TOPLA (SUM) Formülü:
Excel'de en çok kullanılan Toplama formülü, herhangi bir şart olmadan toplam almak için kullanılan TOPLA Formülü'dür. TOPLA formülü seçmiş olduğunuz bir aralıktaki sayısal verileri direk olarak toplar.
EĞERSAY FORMÜLÜ
Verilen ölçütlere uyan bir aralık içindeki boş olmayan hücreleri sayar. ∎ Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir.
Bir sayı sütununu veya satırı toplamaya gerek varsa, Excel hesaplamayı sizin için yapmalarına izin ver. Toplamını almak istediğiniz sayıların yanındaki bir hücreyi seçin, Giriş sekmesindeki Otomatik Toplam'a tıklayın, Entertuşuna basın; hepsi bu kadar.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Hızlı Doldurma, bir düzen tespit ettiğinde verilerinizi otomatik olarak doldurur. Örneğin, bir sütundaki adları ve soyadlarını ayırmak ya da iki farklı sütundaki adları ve soyadlarını birleştirmek için Hızlı Doldurma'yı kullanabilirsiniz.
Dosya sekmesini tıklatın, Seçenekler'i ve sonra da Formüller kategorisini tıklatın. Excel 2007, Microsoft Office düğmesi'ne tıklayın, Excel Seçenekleri'Ne ve sonra da formüller kategorisine tıklayın. Hesaplama seçenekleri bölümünde Yinelemeli hesaplamayı etkinleştir onay kutusunu seçin.
Ctrl + M: Topla.
Örneğin, bir satırı (A satırı) sıraladığınızda ve eylemi başka bir satırda (B satırı) yinelemek için F4 tuşuna bastığınızda, B satırı sıralanmaz. Ya da bir hücreyi kopyalayıp yapıştırıp F4 tuşuna bastığınızda hücre yapıştırılır.
Bir rakam grubunun bulunduğu aralıkta =ETOPLA(B2:F11;”>=5000″) formülünü uyguladığınızda, B2:F11 aralığındaki değerlerin 5000'den yukarı olan değerlerinin toplamını alırsınız. ETOPLA işlevini farklı sütunlarda kullanmak isterseniz, =ETOPLA(B:B;”Humanica”;C:C) formülünü uygulayabilirsiniz.
İsterseniz, ölçütü bir aralığa uygulayıp farklı bir aralıkta bunlara karşılık gelen değerlerin toplamını alabilirsiniz. Örneğin, =ETOPLA(B2:B5, "Can", C2:C5) formülü yalnızca C2:C5 aralığında yer alan ve B2:B5 aralığındaki ilişkili hücrelerin "Can" değerine eşit olduğu değerlerin toplamını alır.
Sorguda belirtilen bir alanda yer alan bir değer kümesi toplamını döndürür.
Açıklama. Bir listede veya veritabanında bir alt toplam verir. Genellikle, Excel masaüstü uygulamasında, Veri sekmesindeki Anahat grubunda Alt Toplam komutunu kullanarak alt toplamları olan bir liste oluşturmak daha kolaydır.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Formülleri ve sonuçları görüntüleme arasında geçiş yapmak için Formüller'e ve ardından Formülleri Göster'e tıklayın. CTRL + ` (vurgu işareti) tuşlarına basın. Not: Bu yordam, formül içeren hücrelerin düzenlenmesini de engeller. Formüllerini gizlemek istediğiniz hücre aralığını seçin.
Not: Excel'deki formüller her zaman eşittir işaretiyle başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri