D1: Çamur veya kum gibi zorlu araziler için torku artırır. D2: Yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardımcı olur veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Aşırı hız dişli oranı, lastiklerin motor dönüşlerinden daha hızlı hareket etmesine neden olur.
D1: Çamur veya kum gibi zorlu arazilerde torku artırır. D2: Engebeli yollar gibi yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardım eder veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Bazen bunun yerine OD (aşırı hız) düğmesi olarak gösterilir, D3, verimli sollama için motoru devirir.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
D1 sınıfı ehliyet, motorlu taşıtlar kategorisinde özel bir sınıfı temsil eder ve büyük ve ağır araçları kullanmak için gereklidir. D sınıfı ehliyet, sürücülerin geniş yük taşıma kapasitesine sahip araçları kullanabilmeleri için gerekli olan yeteneklere sahip olduklarını belgeleyen bir sürücü belgesidir.
Manuel araçlardaki 1.vitese karşılık gelen bu viteste maksimum olarak 30 km/s hıza ulaşmak mümkündür. 2 Konumu: Bu viteste araç 3. Vitese geçiş yapmadan maksimum 60 km/s hıza kadar çıkmaktadır. 3 Konumu: Kimi araçlarda “D3” olarak gösterilen bu konumda araç 100 km/s hızın üzerine çıkmadan seyir eder.
İlgili 29 soru bulundu
d1 ise yokuş yukarı çıkarken kullanılır.
D2: Yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardımcı olur veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Aşırı hız dişli oranı, lastiklerin motor dönüşlerinden daha hızlı hareket etmesine neden olur.
d3 sadece ilk 3 vitesi kullanır. d4 tüm vitesleri kullanır. Hızlanma tamamen ayağını gaza ne kadar bastığına bağlı.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Vites 2'deyken ise araç otomatik olarak üçüncü vitese geçmemektedir. Ortalama hızın 60 km olduğu durumlar bu vites kullanılmaktadır. Vites 3'teyken araç üçüncü vitesin üzerine çıkmamaktadır. Bu genellikle şehirler arası yolda tercih edilmektedir.
Tam otomatik şanzımanlar ve yarı otomatik şanzımanlar, modern arabalarda bulunan iki tür şanzıman sistemidir. İkisi arasındaki temel fark, tam otomatik şanzımanın sürücüden herhangi bir girdi gerektirmemesi, yarı otomatik şanzımanın ise sürücünün vitesleri manuel olarak değiştirmesini gerektirmesidir.
D1 Yetki belgesi: D1 belgesi, tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir. D2 Yetki belgesi: D2 belgesi, tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
D2 ve D3 vitamini, D vitamininin iki ana şeklidir. Bilim adamları D2 vitaminini ergokalsiferol ve D3 vitaminini kolekalsiferol olarak adlandırırlar. Her ikisi de vücutta aynı rolü oynar, ancak D2 ve D3 vitaminleri biraz farklı moleküler yapılara sahiptir.
D2 yetki belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yurtiçinde tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara verilen bir yetki belgesidir. D1, D2, D3 ve D4 olarak dört farklı kategoriden oluşan D türü yetki belgesi yolcu taşımacılığını kapsayan belgelerdir.
Otomatik vitesli araçlarda farklı vites seçenekleri kişilerin karşısına çıkar; D: Sürüş moduna geçmek için kullanılır. R: Geri vitesi ifade eder. P: Park halinde tercih edilmesi gereken moddur.
Yokuşta duraklama esnasında aracın frenine tam basılı halde tutulmalıdır. Kalkış anında ise vites D konumuna getirilmeli ve gaza basılmalıdır. Bu yöntem kullanılarak aracın yokuşta geri kayması önlenir ve kavrama sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması sağlanır.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
D: "drive" yani ileri sürüş modudur. Araç bu modda ileri doğru hareket eder. L: Aracın manuel sürüş modudur. Vites bu konuma getirildiğinde direksiyondaki vites değiştirme kolu kullanılarak vites değiştirilebilir.
Bu vitesler P-R-N-D harfleriyle ifade edilir. P harfi park halinde olmayı, R harfi geri vitesi, N harfi ekonomik bekleyişi ve D harfi de ileri hareket etmeyi ifade eder.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
D4 Yetki Belgesinin tanımı, başvuranlarda ve araçlarda aranan şartlar. D4 yetki belgesi, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri