d3 sadece ilk 3 vitesi kullanır. d4 tüm vitesleri kullanır. Hızlanma tamamen ayağını gaza ne kadar bastığına bağlı.
D4 ve 4 : Her araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir. – ve +: Bu işaretler yeni nesil otomobillerde, otomatik vites veya otomatik vitesle beraber sunulan triptronik viteslerde mevcut.
D4 Yetki Belgesinin tanımı, başvuranlarda ve araçlarda aranan şartlar. D4 yetki belgesi, taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
D3 ve 3 : Aracı 3. viteste kalmaya zorlar. Bu durum ani hızlanmalar ve yüksek devir isteyenler için kullanılabildiği gibi seri rampa inişlerinde yada frene basmadan farklı yavaşlamalarda kullanılır. D4 ve 4 : Her araçta bulunmaz. Tüm vitesler demektir.
D2: Engebeli yollar gibi yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardım eder veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Bazen bunun yerine OD (aşırı hız) düğmesi olarak gösterilir, D3, verimli sollama için motoru devirir.
İlgili 21 soru bulundu
Manuel araçlardaki 1.vitese karşılık gelen bu viteste maksimum olarak 30 km/s hıza ulaşmak mümkündür. 2 Konumu: Bu viteste araç 3. Vitese geçiş yapmadan maksimum 60 km/s hıza kadar çıkmaktadır. 3 Konumu: Kimi araçlarda “D3” olarak gösterilen bu konumda araç 100 km/s hızın üzerine çıkmadan seyir eder.
D1 sınıfı ehliyet, motorlu taşıtlar kategorisinde özel bir sınıfı temsil eder ve büyük ve ağır araçları kullanmak için gereklidir. D sınıfı ehliyet, sürücülerin geniş yük taşıma kapasitesine sahip araçları kullanabilmeleri için gerekli olan yeteneklere sahip olduklarını belgeleyen bir sürücü belgesidir.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır. Genellikle vites spor modundayken yakıt tüketimi de maksimuma çıkmaktadır.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
“B” konumu, İngilizce fren anlamına gelen “Brake” ifadesinin kısaltılması olarak kullanılmıştır. Otomatik şanzımanın manuel kullanım imkanı olmadığı için, manuel kullanımda, vites düşürerek yapılan “motor freni” işlevini görür (örneğin dik rampalarda iniş). Araç yavaşlama haricinde “B” konumunda kullanılmamalıdır.
D2: Yokuş yukarı tırmanışlarda araca yardımcı olur veya manuel şanzımanlardaki işlevine benzer şekilde hızlı bir motor takviyesi sağlar. D3: Aşırı hız dişli oranı, lastiklerin motor dönüşlerinden daha hızlı hareket etmesine neden olur.
DSG kısaltmasının açılımı ise İngilizce Direct Shift Gearbox şeklindedir. Çift kavramalı şanzıman yada bilinen diğer adıyla DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır. Bu yapısıyla da seri kabiliyet sunar ve çok tercih edilir.
C modda araba hep 2 de kalkar aynı zamanda geri viteste farklı dişlidir. 722.6 lar 5 ileri 2 geri vitestir. C modunda gaza dipgaz yapılmadığı sürece vites düşmez. Amacı daha sakin konforlu ve ekonomik sürüştür.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Otomatik Viteste S Ne Demek? Her otomatik araçta olmasa da çoğunlukla spor ve lüks araçlarda bulunan S harfi, "Spor/Speed" kelimelerini temsil eder. Hızlı sürüşler için kullanılır.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
S modu ise sürekli performans ihtiyacının olduğu durumlarda kullanılır. Yani ani hızlanma, ani yavaşlama, sonra tekrar ani hızlanma gibi kullanımlarda düşük vitesi mümkün mertebe kullanarak hem performans hem motor freni sunacak, bu esnada ekonominin canına okuyacaktır. Aradaki fark o yani.
Yolculuğunuza başlamak ve sürdürmek için bu vites konumunu tercih etmeniz gerekiyor. R – İngilizcede “Reverse” kelimesini temsil ediyor. Aracınızın geri gitmesini sağlıyor. N – İngilizcede “Neutral” kelimesini temsil ediyor.
Vitesler P-R-N-D harfleriyle gösterilir. P harfi park halini, R harfi geri vitesi, N harfi bekler pozisyonu yani aracı boşa almayı, D harfi ise ileri hareket etmeyi ifade eder.
Otomatik viteste M harfi, manuel vites değiştirme modunu ifade eder. Bu modda vites geçişleri manuel olarak gerçekleştirilir.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
yüksek (High) ve düşük (Low) hızlar arazi vites kolu. üzerinde (L) ve (H) harfleri ile ifade edilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri