Her ne kadar boş vitesle inişte de yakıt tüketimi az olsa da viteste inişe göre fazladır. Aracı yokuş aşağı inerken boşa almak otomatik vites araç kullanımı sırasında da uygun olmayan bir harekettir. Çünkü bu durum aracın frenleme sistemlerinde ciddi problemlere yol açabilir.
kesinlikle boşa alınmaz. alırsan sonra şanzımanı eline alırsın.
Sürücülerin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri için kesinlikle araçlarını boş vitesle kullanmamaları gerekmektedir. Çünkü boş vitesle çalıştırılan araçtaki tepkime hızı, diğer araçlara oranla farklılık göstermektedir. Araçlarda vites boşa alındığında fren algılaması gecikmektedir.
Ancak otomatik vitesli araçlarda iterek araç çalıştırma yöntemi uygulanamaz. Eğer şanzıman arızası varsa ve araç viteste kaldıysa, çekiciyle o aracı taşımak gerekir. Bu durumda vites N pozisyonuna alınamadığı için, Shift Lock / Release adı verilen butona basılır ve aracın şanzımanı boşa çıkarılır.
3) Araç hareket hâlindeyken boşa atmak, özellikle otomatik vitesli araçlarda şanzıman sistemlerini çok büyük riske atmaktadır. Çünkü araç boşta iken şanzıman yağlaması yapılmaz. Uzun vadede büyük masraflara yol açan bu durum, sadece şanzımana değil, aracın birçok parçasına olumsuz etkide bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Genelde tavsiye edilen eğer ışıkta 20 saniyeden fazla bekleyecekseniz boşa alın.
Eğer şanzıman arızası varsa ve araç viteste kaldıysa, çekiciyle o aracı taşımak gerekir. Bu durumda vites N pozisyonuna alınamadığı için, Shift Lock / Release adı verilen butona basılır ve aracın şanzımanı boşa çıkarılır. Bu şekilde çekme işlemi yapılabilir.
Trafikte beklerken veya aracı çalışır halde bırakırken vitesin D konumunda olmaması gerekir. Bulunulan senaryoya göre P ve N konumlarını kullanmak gerekir. Park halinde beklerken P konumu oldukça idealdir.
Otomatik araçlarda motorun çalışmadığı durumlarda ya da itme ya da çekme durumlarında vitesin N'ye getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde vites boşa alınmaktadır. Bazı sürücüler kırmızı ışıkta beklediklerinde de vitesi boşa almayı tercih etmektedir.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Boşta sürüşün yakıt tüketimini azalttığı iyi bilinmektedir. Bu konuda ciddi tartışmalar var. Uzmanlar durumun böyle olmadığını söylese de, sürüş deneyimi olan birçok kişi bu yöntemin yakıt tüketimini azaltabileceğini vurguluyor.
Boş vites boş bir hayal mi? Yakıt tüketimi açısından ise boş vitesle yokuş inmek tasarruftan çok zarara yol açmakta. Araçlar vitese alındıklarında yakıt deposundan yakıt alımını durdurur. Fakat boş vitesteyken aracın benzin deposundan yakıt alımına bir engel yoktur ve motora yakıt akmaya devam eder.
Otomatik viteste N harfi “Neutral”, yani nötr anlamına gelir. Manuel viteslerde boşa alma işlemine benzer bir işleve sahiptir. Aracın motoru çalışmadığı durumlarda vites ayarı N harfine getirilebilir. Ayrıca bazı sürücüler trafik ışıklarında ya da çok uzun trafiklerde beklerken de vitesteki N ayarını kullanırlar.
Otomatik arabalarda boş vitesi temsil eden N modu sürücünün araç üzerindeki kontrolünü azaltıyor. Bu sebeple araç ilerlemiyor olsa dahi vitesin Drive (D) modunda olması gerekiyor. Sürdüğünüz aracın türüne ve yaşına bağlı olarak şanzıman onarımları maliyetli olabiliyor.
Araç hareket halinde iken asla 'N' vitesi konumuna getirilmemelidir. Yoğun trafikte geçirilen uzun saatlerde tercih edilebilir. D-Sürüş: D vitesi ileri gitmek için kullanılır. Seyahat sırasında otomatik vites arabalarda hızı arttıkça, uygun vites derecesini araba kendisi ayarlayabilir.
Bunun yanı sıra otomatik vites arabalar geri kaçırma yapmıyor, yani eğimli yollarda çok daha rahat bir kalkış yapılmasını sağlıyor.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Otomatik Vites Arabada El Freni Ne Zaman Çekilir? Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
ARACI PARK KONUMUNA ALMAK
(Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
3.5. Otomatik Vites Araba Nasıl Durdurulur? Otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmadığından durmak için sadece frene basılması yeterli oluyor.
Hızlı giderken ve ya arac hareket halindeyken vitesi bosa almayın. Sadece aracı durdurdugunuzda stop etmeyeceginiz zaman bosa alın. ayagınızı uzun sure debriyajda basılı tutmayın. Sadece vitese takacakken ve vitesten cıkartacakken debriyaja basın.
Otomatik arabalarda araç kendiliğinden vites atar hocam. Ayağını gazdan çek veya gaza daha fazla bas fark etmez. Eğer aracın şanzımanında sorun varsa ve araba kendini zorluyorsa devir yükseliyorsa bu durumda ayağınızı gazdan çekip vites atmasına yardımcı olabilirsiniz.
Şanzımandaki vites dişlilerinde bulunan kurt dişlilerin, manşon dişlilerinin aşınmış olması. Senkromeç veya parçalarının aşınması, senkromeç kilit pimlerinin bozulması, segman-yayların bozulması-gevşemesi. Özellikle sadece belirli bir vitesten atma söz konusuysa, ilgili senkromeç arızası olma olasılığı artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri