Kur`ân-ı Kerîm`i dinlemek çoğunluğa göre farz-ı kifâyedir. Yani dinlemekte olan, velev bir kişi dahi varsa, diğerleri dinlemese de olur. Tesbihle dahi olsa meşgul olmak, dinlemeye engel olacağından, tek dinleyicinin bunu terketmesi ve sadece kıraati dinlemesi gerekir.
İslam dininin temel kaynaklarını, esaslarını ve hükümlerini inkar eden, dinimizin kutsal saydığı değerlerle alay eden kimse kafir olur. Müzik dinleyen, sonra zikir çekmeye giden birisi küfre düşmüş olmaz.
Selam vermekten bile sakınmalıdır. Ders dinlerken de sünnet olan dersi bütün benliğinle dinlemektir. Tesbihi Allah'ın isimlerinden birini zikretmek için çekiyorsa, zaten yapılan ders de Allah'ı tezekkür ve tefekkür içindir.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Güzel proğramları izlerken tesbih çekmekte bir sakınca yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Tesbih çekerken de kendimiz işitecek kadar bir sesle okumalıdır. Dudakları kıpırdatmadan tesbihleri sessiz çekmek, duaları sessiz yapmak uygun olmadığı gibi, yüksek sesle de, söylemek uygun değildir. Namazda, kendisi işitecek kadar okumazsa, namaz sahih olmaz.
İslam dininde zikir çekmenin önemi çok büyüktür. İmanın kalpte kalması ve Allah ile sürekli bağlantı içinde olmak isteyen her Müslüman için zikir çekmek çok mühim bir ibadet olarak bilinmektedir. Namazlardan sonra zikir çekilebildiği gibi önemli gün ve gecelerde de zikir çekmek çok sevap kabul edilmektedir.
Kur`ân-ı Kerîm`i dinlemek çoğunluğa göre farz-ı kifâyedir. Yani dinlemekte olan, velev bir kişi dahi varsa, diğerleri dinlemese de olur. Tesbihle dahi olsa meşgul olmak, dinlemeye engel olacağından, tek dinleyicinin bunu terketmesi ve sadece kıraati dinlemesi gerekir.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur. Dua okurken esnemenin o kimsede nazar olduğu düşüncesine dair net bilgiye rastlanmamaktadır. İLİŞKİLİ HABERNazardan korunmak için Felak ve Nas suresi okunuşu!
- Bir sakıncası olur mu? Değerli kardeşimiz, Zikirmatik bir alettir, kullanılabilir. Nasıl ki, Sübhanellah, Elhamdülillah, Allahü Ekber gibi zikirleri çekerken ne kadar söylediğimizi bilmek için tesbihler kullanıyorsak, aynen bunun gibi, sayıları belli olsun diye zikirmatik kullanmanın da bir sakıncası olmaz.
Tesbih çekmek için başı örtmek gerekmez. Kadınlar dinen kendilerine yabancı olan erkeklerin yanına çıkarken ve namaz kılacakları zaman başlarını örtmek zorundadırlar. Kur'an okumak için dahi başın örtülmesi şart değildir.
Namazlardan sonra otuz üçer kere “Sübhanallah”, “Elhamdülillah”, “Allahu ekber” diyerek Allah'ı anmak da sahih hadislerle tavsiye edilmiştir.
(Alusî, Tefsiri) Kur'an-ı kerim okurken ve zikrederken öne arkaya veya sağa sola sallanmak tavsiye edilen bir davranış olmamakla birlikte herhangi bir sakıncası yoktur.
Peygamberimiz (asm) ashabıyla veya yalnızken cehri (açık ve yüksek sesle) bir şekilde bugünkü gibi yaptıkları bir zikir şekli yoktur (bilemiyoruz). Ancak Peygamberimizin (asm) devamlı surette Allah'ı anması, dualar okuması da bir zikirdir. Zikir, Allah'ı anmaktır. Kur'ân'ın sarih emirlerindendir.
Zikir çekmenin maddi ve manevi birçok faydaları bulunmaktadır. Örneğin Allahu Tealanın en çok sevdiği zikirlerden olan Subhanallahi ve bihamdihi zikri kişinin maddi manevi genişlemesine vesile olan günahlardan alıkoyan bir zikir olmaktadır. Hadisi şeriflerde sevabının çok olacağı da belirtilmektedir.
Zikir sadece tespih çekerek olmaz. Yürürken, otururken, yerken, içerken ve her halimizde zikredebiliriz. Yemeğe başlarken besmele çekip bitirirken elhamdülillah demek de zikirdir. Her işin başında besmele çekmek zikirdir.
Yürürken, koşarken, spor yaparken, bisiklete binerken tefekkür etmekte, Allah'ı zikretmekte, dua etmekte, istiğfar etmekte ve salavat çekmekte dinen sakınca yoktur.
Nefis hep kötülüğü ve beslenmeyi ve sürekli doyurulmayı ister. Namaz ise zikir ise nefsin dik başlılığını kıran en büyük sopadır. Bu yğzden ibadetler hayra yönlendirdiği için ona ağır gelir.
Bir hadis-i şerifte, (Gafiller arasında Allahü teâlâyı anan, kuru ağaçlar arasındaki yeşil ağaç gibidir) buyuruluyor. TV'de de, günah olmayan bir şey izlerken tesbih çekmenin mahzuru olmaz.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Allahü teâlâyı zikretmek de, Onu hatırlamak demektir. İslam âlimleri, bahsettiğiniz, (Beni anın, ben de sizi anayım; bana şükredin, nankörlük etmeyin) mealindeki âyet-i kerimeyi şöyle açıklamışlardır: 1- Beni ibadetle anın, ben de sizi rahmetle anayım. 2- Beni dua ile anın, ben de sizi icabetle anayım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri