Rölantide Beklerken Vitesi “N” Moduna Almalısınız Otomatik vitesli araçlarda vitesin devamlı olarak “D” modunda bırakılıp frene basılması ve rölantide beklenmesi şanzımanda ciddi arızalara sebep olmaktadır. Araç uzun süre rölantide kalacaksa aracın kesinlikle “N” ya da “P” moduna alınması gerekmektedir.
Otomatik arabalarda boş vitesi temsil eden N modu sürücünün araç üzerindeki kontrolünü azaltıyor. Bu sebeple araç ilerlemiyor olsa dahi vitesin Drive (D) modunda olması gerekiyor. Sürdüğünüz aracın türüne ve yaşına bağlı olarak şanzıman onarımları maliyetli olabiliyor.
Arabayı durdurma: Öncelikle araba tamamen durduktan sonra Frene basılı halde Vites konumunu N moduna alıyorum. N moduna aldıktan sonra el frenini çekiyorum. frene basılı halde vites modunu P konumuna alıp kontak kapatıyorum.
Otomatik vites harfleri
P – Park etmek ve yolculuğu tamamlamak için kullanmanız gereken vites. D – İleri gitmek için kullanmanız gereken vites. R – Geri gitmek için kullanmanız gereken vites. N – Aracınızı boşa almak için kullanmanız gereken vites.
Otomatik araçlarda motorun çalışmadığı durumlarda ya da itme ya da çekme durumlarında vitesin N'ye getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde vites boşa alınmaktadır. Bazı sürücüler kırmızı ışıkta beklediklerinde de vitesi boşa almayı tercih etmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
R KONUMUNDAN N KONUMUNA DIREK CEKERSENIZ AKTARMA ORGANLARINIZA CIDDI HASAR VERIRSINIZ.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
N konumunda ise araç boştadır. N konumundaki vites, düz vitesli araçların vitesini boşa alma durumu ile aynıdır. Vites kolu üzerinde P, R, N, D harfleri dışında yer alan düğme aracın park halinde veya geri gitme halindeyken vites değişimin gerekli olduğu durumlarda kullanılmaktadır.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
İlk olarak aracı hareket durumundan durma noktasına getirmek için frene basınız. D konumunda olan vites kolunu N konumuna getirmelisiniz. Ayağınızı frenden çekmeden el frenini çekmelisiniz. Son adım olarak vites konulunu P konumuna getirerek park etmeyi bitirebilirsiniz.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
Araç kalkış yaparken frene basılı tutulmalıdır. Kalkış esnasında el freni aşağıda ise ayak frenden çekildiği anda araç hareket etmeye başlar. Soldaki fren ve sağdaki gaz pedalları için sadece sağ ayağın kullanılması gerekir. Park pozisyonuna geçmeden önce araç mutlaka durdurulmalı ve dişli ayarı P'ye getiririlmelidir.
ARACI PARK KONUMUNA ALMAK
(Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
Sürüş öncesi, gerekli hazırlıkları ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmak gerekiyor. Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız. Araç içerisinde gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda yer alır.
Genelde tavsiye edilen eğer ışıkta 20 saniyeden fazla bekleyecekseniz boşa alın.
kesinlikle boşa alınmaz. alırsan sonra şanzımanı eline alırsın.
Otomatik arabalarda araç kendiliğinden vites atar hocam. Ayağını gazdan çek veya gaza daha fazla bas fark etmez. Eğer aracın şanzımanında sorun varsa ve araba kendini zorluyorsa devir yükseliyorsa bu durumda ayağınızı gazdan çekip vites atmasına yardımcı olabilirsiniz.
Otomatik vites araba kullanmak için bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri vitesin üzerindeki harflerin ne anlama geldiği. Otomatik vites arabalarda; P, R, N ve D harfleri bulunuyor. P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor.
Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Otomobil birinci vitese alınır, ayak debriyajdadır, frenden gaza götürürken biraz hızlı hareket etmek gerekir. Yokuş kalkışı sırasında araç birinci vitese alınır. Patinaj olmaması ve motor gücünün yere iyi verilebilmesi için el freni çok iyi bir yardımcıdır. El freni çekili ve araç birinci vitestedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri