Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Kullanıcı açısından debriyaj ve vites değiştirme sorunu olmadığı için otomatik vites görevi görmektedir fakat işin arka yüzü öyle değildir. Otomatik vites olan araçta dedriyaj baskı balata olurmu ? tabikide olmaz! Bu vites kutusuna sahip olan araçlarda baskı balata hatta bilya bulunmaktadır.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Sürüş tarzı, agresif ve ani hızlanma/yavaşlama gibi etkenler baskı balatanın daha hızlı aşınmasına neden olabilir. Ayrıca, sıkışık trafikte sürekli debriyaj pedalına basmak da baskı balata ömrünü kısaltır. Kullanım koşulları da etkili olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Baskı balatası, motor ve vites kutusu arasındaki güç aktarımını sağlar ve vitesin kolayca değişmesini sağlar. Debriyaj basıldığında hızlı vites değişimini kolaylaştırır. Baskı balatası olmasaydı vites değiştirmek imkânsız hale gelirdi. Araç hareket ederken titremesini engeller.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Araç sahipleri, her 10.000 kilometrede bir fren balatalarını değiştirmelidir. Fren balatalarının zamanla aşınması ve frenlerin süngerimsi bir forma gelmesi fren balatalarının işlevini yerine getirmemesine neden olur.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Tam otomatik vites arabalar yokuşta geri kaçırma yapmazken yokuş kalkış desteği bulunmayan yarı otomatik vites arabalar geri kaçırma yapabiliyor. Tam otomatik vites arabalar daha fazla tercih ediliyor ve biraz daha yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor.
Birçok otomobil üreticisi, bir fren balatasının 30.000 ila 70.000 km arasında sürebileceğini tahmin ediyor. Ancak, ortalama olarak, çoğu araç sahibi yaklaşık 50.000 km sonra fren balatalarını değiştirir.
Debriyaj Balatası Değişimi Ne Zaman Yapılmalıdır? Aracın kullanım alanına ve süresine göre değişmekle birlikte debriyaj balatası ve baskı sistemi ortalama 80.000 kilometrede değiştirilmelidir.
Debriyaj yeni değiştiğinde bir alışma süreci vardır yaklaşık 1.000 – 1.500 km kadar, bu süre zarfında vites değiştirme işlemleri biraz ağır ve kaba olacaktır. Fakat daha sonra normal pürüzsüz geçiş dinamiğine kavuşacaktır.
Tam otomatik vitesler çift kavramalıyken; yarı otomatik vitesler tek kavramalıdır. Yarı otomatik vitesler yalnızca debriyaj görevi görür. Tam otomatiklerde ise debriyajla birlikte geçirilecek vites de kontrol edilir. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri çok sessiz ve sarsıntısız şekilde gerçekleşir.
Temel olarak debriyaj balatası, motordan gelen gücü şanzımana iletir. Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
İlla balatası bitince sertleşir diye bir durum söz konusu değil. Araba hiç baskı balata değiştirmediyse ihtiyacı bu setin değişimi olabilir.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
Bu özellik, sürücünün vites geçişlerini minimum seviyede hissetmesini sağlar. Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir. Ancak birçok araçta bu özellik bulunmaktadır.
Gaz pedalına basıldığında motorun krank mili daha hızlı dönmeye başlar ve bu da tork konvertörü içinde daha fazla basınca yol açar. Araç ileri doğru hareket ederken, şanzımanın hidroliği ve elektroniği, hızını motor hızına göre algılar ve şanzıman buna tepki olarak otomatik olarak vites değiştirir.
Yarı otomatik vites, aracınızı debriyaj pedalı kullanmadan sürmenizi sağlayan bir şanzıman sistemi türüdür. Ayağınız gaz pedalındayken sürüş yapabilir ve vites değiştirmek için vites değiştiriciyi kullanabilirsiniz. Bu, sürüş sırasında her zaman debriyaj pedalına basmanızı gerektiren otomatik şanzımandan farklıdır.
Bunları şöyle listeleyebiliriz: Rahatsız edici bir ses çıkarır. Kalkışta titreme olabilir (baskı balata arızasında da titreme olur) Kalkışta sert ve boğuk bir ses çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri