Vitesiniz D konumundayken hızınıza ve yolun durumuna göre arabanız vites değişikliklerini otomatik olarak yapar. Geriye doğru gitmek istediğinizde ise bu kez aracınızı durdurarak vitesi R konumuna almanız gerekiyor. Ayağınızı frenden çektiğiniz anda aracınız geriye doğru gidecektir.
Otomatik Vites ile Geri Geri Gitmek
Otomatik araba ile geri geri gitmek için ilk olarak fren yardımı ile durmak gerekmektedir. Hemen ardından vites R konumuna getirilerek gaz yardımı ile geri geri gitmek mümkündür.
Otomatik vites arabalarda; P, R, N ve D harfleri bulunuyor. P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor. R: Bu harf, “Reverse” yani “geri gitmek” sözcüğünün kısaltması. Geri vitese geçmek için vitesi bu konuma almanız gerekiyor.
2.4. Otomatik Vites R Harfi (Reverse)
Manuel araçlarda olduğu gibi geri vites görevi görür.
Mandallı geri vitesli araçlar da araç boş konumuna alındıktan sonra mandal yukarı doğru çekilerek kendimize doğru çekerek öne doğru itilir. diğer geri vitesli araçlarda ise , beşinci vites teki gibi sağa doğru itilir bu sefer aşağı doğu çekerek geri vitese alınmış olur.
İlgili 33 soru bulundu
Kurallara göre, geri viteslerde bir engel bulunur, söz konusu bu engel, vites kolunun aşağıya bastırılması ile çözülür. Bu kilit sistemi, sürücünün öne doğru ilerlediğinde, bir anda ve yanlışlıkla geri vitese geçmesini engeller.
Tam otomatik vites arabalar yokuşta geri kaçırma yapmazken yokuş kalkış desteği bulunmayan yarı otomatik vites arabalar geri kaçırma yapabiliyor.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Müşür ile ilgili sorun yaşayan araç sahipleri “Geri vites müşürü nerededir?” sorusunu sıklıkla sormaktadır. Geri vites müşürü aracın ön kısmında yer alır. Tam olarak vites kutusunun altında, motora yakın bir konumdadır.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
1 – Geri giderken kural olarak sağ sinyal lambası yakılır.
arkasının sağa doğru yöneldiğini göreceksiniz. sağa çevirirsin ya sola.
Otomatik Vitesli Arabayla Geri Gitmek
Otomatik vitesli aracınızı kullanırken aracınızı geriye hareket ettirmek istediğinizde yapmanız gereken tek şey, vitesinizi “R” harfine ayarlamaktır. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aracınızı geriye doğru hareket ettirebilirsiniz.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Sinyaller: - Dönüşlerde, sollamalarda, ilk kalkışta gideceğiniz yöne doğru mutlaka sinyal vermelisiniz. - Park ederken, %7 eğimli alanda kalkış yaparken, geri geri gelirken dörtlüleri yakmayı unutmayınız.
Bazı durumlarda debriyajın oynaması ya da arızalanması durumunda da geri vitese geçmede sorun yaşanabilir. Vites geçişini baskı balataya iletemeyen debriyaj nedeniyle problem ortaya çıkar. Eğer debriyaj sisteminde sorun yoksa bir diğer yaygın sorun olan vites kutusu arızaları kontrol edilmelidir.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir.
Geri vites lambası, beyaz bir ışık sinyali, araba, traktör, kamyon, tramvay ve diğer taşıtlarının arkasında bulunan bir fardır. Geri vites lambası yalnızca kontak açıkken çalışır, manuel şanzıman kolunun altındaki gizli bir serbest bırakma düğmesi kullanılarak veya otomatik şanzıman selektörü "R" konumdayken açılır.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri