Kişinin harcanabilir geliri 0 iken var olan ve dolayısıyla da harcanabilir gelirden bağımsız olan tüketime, otonom tüketim denir. Uyarılmış tüketim ise marjinal tüketim ile gelir düzeyinin çarpımına(cDPI) eşittir.
milli gelir düzeyinden bağımsız olan yani bir başka deyişle gelir düzeyindeki değişmelerden etkilenmeyen tüketim harcamalarına otonom tüketim denmektedir. en temel ve vazgeçilmez gıda harcamaları - ekmek gibi - bu tanıma örnektir.
7. Otonom tüketimin artması, tüketim fonksiyonunu paralel sola kaydırır, azalması paralel sağa kaydırır.
Tüketim Fonksiyonu
cYd = Uyarılmış tüketim: Harcanabilir gelire bağlı olan tüketim harcamalarını ifade eder. Ortalama tüketim eğilimi (); Belirli bir gelir düzeyinin tüketim harcamalarına giden kısmın ifade eder. Tüketim miktarının harcanabilir gelire bölünmesiyle bulunur.
Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? Otonom tüketim harcamaları artınca, veri fiyat düzeyinde, mal ve hizmet piyasalarında denge üretim düzeyi artar.
İlgili 19 soru bulundu
Kişinin harcanabilir geliri 0 iken var olan ve dolayısıyla da harcanabilir gelirden bağımsız olan tüketime, otonom tüketim denir. Uyarılmış tüketim ise marjinal tüketim ile gelir düzeyinin çarpımına(cDPI) eşittir.
Yani, otonom tüketim harcamaları, yatırım ve kamu harcamalrının azalması, veya vergilerin artması IS' i sola kaydırarak faizlerin ve toplam hasılanın düsmesine sebep olur.
Marjinal tüketim eğilimi, bir tüketicinin net gelirinde oluşan artışın harcamalarına ne derecede etki ettiğini gösteren bir parametredir.
Otonom (bağımsız) yatırım çeşidi, milli gelirdeki artış ya da azalıştan yani kısacası talepteki artış ya da azalıştan bağımsızdır. Talepteki değişmeden bağımsız olması ise, doğrudan kar amacı taşımaması anlamına gelir. Bu anlamda otonom yatırımlar ise, kâr amacında değildir.
İhracat (X)
Yabancıları geliri arttıkça ihracat artarken döviz kurunun artması yerli paranın değer kaybetmesine dolayısıyla ihracatın artmasına neden olur. Modelde harcamalar gelirle ilişkilendirildiğinden ihracat harcaması modelde otonom olarak kabul edilecektir.
Otonom yatırımlar ise milli gelirin tetiklediği talep artışı ve bu artışının arz artışını uyarması durumundan bağımsız olarak yapılan yatırımlardır. Devletin yol, santral ve savunma ile ilişkili yatırımları örnek olarak verilebilir.
Otonom yatırım, tüketim ve milli gelire bağlı olmadan yapılan yatırımlardır. Otonom yatırımlar devletin uyguladığı makro ekonomik politikalar gereği kâr amacı gütmeden yaptığı büyük ölçekli yatırımlardır (Ongun ve Çiçek, 2010). Üreticiler, üretime ilişkin kararlarını verirken beklentileri dikkate almak zorundadır.
ŞEKİL 5-15: İHRACAT VE İTHALAT FONKSİYONLARI.
Burada, ihracat otonom kabul edilecektir: İhracat her bir gelir düzeyinde X gibi sabit bir değere eşittir (sol panel). Bir ülkenin geliri attıkça ithalatı da artar. İthalatın bir otonom kısmı, bir de uyarılmış kısmı vardır.
Keynes'in tüketim teorisi'nde John Maynard Keynes'e göre tüketim müşterilerin satın aldığı mal ve hizmetler kombinasyonudur. Nüfusun bu amaçlarla harcadığı finansman, tüketici harcamaları şeklindedir. Keynesyen tüketim teorisinde tüketimin marjinal eğilimi sıfırdan büyüktür.
Marjinal tüketim eğilimi (c), artarsa eğim artar yani eğri daha dik hale gelir.
Keynesyen ekonomi, 20. yüzyıl İngiliz ekonomist John Maynard Keynes'in görüşlerini temel alan bir makroekonomik teoridir. Keynes ekonomisi özel sektörün ağırlıklı olduğu ama devlet ve kamu sektörünün büyük role sahip olduğu bir karma ekonomiyi savunmaktadır.
Otonom sinir sistemi ya da özerk sinir sistemi, periferik sinir sisteminin, istemsiz yapılan hareketleri ve organ fonksiyonlarının kontrolünü gerçekleştiren bölümüdür. Kalp hızı, sindirim, solunum, tükürük salgılanması, terleme, işeme fonksiyonu, cinsel uyarılma gibi durumlarda istem dışı etkilidir.
Otonom teknolojisi, yazılım ve yapay zeka sistemleri sayesinde kullanıcı olmadan araçların işlem yapabilme yeteneği olarak tanımlanıyor.
Otonom, kelime anlamı olarak herhangi bir birimin otomatik olarak kendini yönetmesi olarak ifade edilebilir. Otonomu insan vücudunun kendi kendine çalışmasına benzetilebilir ve bu durum teknolojiye entegre edilmiş olarak düşünülebilir.
Yine Keynesyen İktisat, gelir arttıkça, ortalama tüketim eğilimin de azalacağını öngörmektedir. Mutlak Gelir hipotezi olarak da adlandırılan bu teori, tüketim ile gelir arasında oransal bir ilişki olmadığını, diğer bir ifadeyle tüketimin gelirin sabit bir oranı olmadığını ifade etmektedir.
Tüketimin gelir düzeyine bağlı olan kısmı ise uyarılmış tüketim olarak adlandırılır. Buna göre tüketimi otonom ve uyarılmış tüketim olarak iki kısımda ele alabiliriz. Marjinal tüketim eğiliminin gelir düzeyi arttıkça muhtemelen azalması beklenir.
Çalışmanın konusunu oluşturan özel tüketim harcamaları, hanehalkları ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından mal ve hizmet amacına yönelik yapılan harcamaların toplamıdır.
Para talebinin gelire duyarlılığı arttıkça, milli gelirde yaşanacak artış sonucu para talebindeki artışın şiddeti büyüyecek, para arzı sabitken faiz oranındaki artışo kadar çok artacak, dolayısıyla LM eğrisinin eğimi artacak, eğri dikleşecektir.
Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi denir. LM üzerindeki tüm noktalarda para piyasası dengededir.
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri